Namık Kemal’in kentinde basın

Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) ile Batı Trakya Gazeteciler Derneği’nin düzenlediği Başkanlar Konseyi Toplantısı için iki gün Tekirdağ’daydık. Yılmaz Karaca başkanlığındaki TGF iki ayda bir ilde toplanıyor, yaklaşık 130 dolayında gazeteci, cemiyet başkanı ve yönetici basının sorunlarını tartışıyor, sonra bir bildiri yayınlıyor.

Haberin Devamı

Türkiyenin 81 vilayetinden çeşitli ‘renkteki’ gazetecilerin, Trakya’nın güzel kentine gelmeleri kente hoş bir güzellik kattı. Bölgede kavgasız gürültüsüz siyasetteki birlikteliğe şaşırdılar sanırım. Belediye Başkanı Kadir Albayrak boşuna ‘mutlu insanlar kenti’ demiyor Tekirdağ’a... İlginç bir çalışma biçimi var Albayrak’ın; sabah namazından başlayarak ilçelerinde tura başlıyor, inanılmaz tempoda bir çaba gösteriyor. Kendisine bağlı 11 ilçesine yaptığı okul gibi eğitim yatırımlarının adlarına Atatürk ve İnönü başta olmak üzere Cumhuriyet’in kurucularının adlarını vermesi dikkat çekiyor. Köylülerin her türlü gereksinimlerini karşılıyor, köylerin meralarına dahi bakıyor. Kapanan köy okullarının açılması için çeşitli projeler üretiyor. Dar bütçesine karşın öğrencilere burs vermeyi ihmal etmiyor.

Haberin Devamı

Tekirdağ’ın en yüksek noktasında, Marmara Denizi’ne bakan yeni modern bir belediye binası yaptırmış Albayrak, talep edenleri kendi gezdiriyor. Trakya bölgesinde böyle güzel bir bina yok.

TEKİRDAĞ ÜNİVERSİTESİ

Gezinin ilk günü Namık Kemal Üniversitesi ziyaret edildi. Yeni binaları ve kurulan fakülteleriyle NKÜ iddialı üniversiteler arasında yer alacak gibi görünüyor. İstanbuldan sonra Kocaeli gibi batı bölgesinin en fazla öğrenci çekecek yeni bir devlet üniversitesi olacak. Tekirdağlı olan Rektör Prof.Dr. Mümin Şahin, 30 bin öğrencileri olduğunu belirtti. 400 milyonluk bir bütçeyi yönettiklerini ve özellikle ziraat fakültelerinde yerel ve milli 10 çeşit tohum üreterek ülke ekonomisine büyük katkı sağladıklarını anlattı. Tekirdağ Ziraat Fakültesi’nin, Çukurova Üniversitesi tarafından kurulduğunu da hatırlatalım. Şahin, öğrencilere 4 TL karşılığında kendi mutfaklarında her gün yemek hazırladıklarını belirterek “Bu menülerden birisi olan; çorba, Tekirdağ köftesi, salata ve Hayrabolu tatlısını bugün sizlere ikram ediyoruz” dedi.

Konukların otel ve yemeklerini Tekirdağ, Marmara Ereğli ve Şarköy Belediyeleri karşıladı. TBB’nin merkez ilçesi Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel, Kadir Albayrak’la ‘rekabet’ halinde, o da iktidarın gücüyle yatırımlarından geri kalmıyor. Edirne’den sonra Balkanları da “doğa, tarih, kültür, turizm, gastronomi ve alışverişini buluşması noktası” kampanyası ile ilçesine çekmekte başarılı oluyor. İskelesi, Namık Kemal Evi, Etnografya, Rakoczi Müzesi, Rüstempaşa Camisi, Atatürk Tuna Boyu Seyir Parkı Tekirdağ’ı ziyaret ettiğinizde gezmeyi ihmal etmeyeceğiniz değerler. Namık Kemal Evi’nden geriye kalan değerler için yeni yer bekliyor bu müze.

Haberin Devamı

SİYASET BARIŞIK

Kimler mi aynı masa etrafında oturdu; AKP, CHP, İYİ Parti’den milletvekili ve belediye başkanları olarak sayarsak Mustafa Yel, Faik Öztrak, İlhami Özcan Aygün, Enez Kaplan, Kadir Albayrak, Cüneyt Yüksel, Hikmet Ata ve Alpay Var, işinsanları Cengiz Günay, Orhan Çebi gibi çok sayıda davetli vardı.

Meclis Başkanı Tekirdağlı ama çok istemesine karşın işi dolayısıyla gelemediği iletildi gazetecilere.

‘Batı Trakya Gazeteciler Derneği’nin ev sahipliğindeki programda Bulgaristan, Yunanistan, Kosova, Makedonya ve KKTC’den konuk gazetecilerin gelmesi bizleri de etkiledi. Oradaki siyasi gelişmeleri de dinleme fırsatı bulduk kendilerinden. Dernek Başkanı Necmi Işıksal, Balkanlardan başka Brüksel, Hollanda ve Almanya’da da gazetecileri bünyelerine katacaklarını, nitekim gelecek toplantının Brüksel’de yapılacağını söyledi.

Haberin Devamı

GAZETECİLERİN SORUNLARI

CHP Tekirdağ Milletvekili ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak gazetecilere hitaben “Yerel basının sıkıntı içinde olduğunu biliyoruz” diyerek iktidara geldiklerinde yapacaklarını anlattı.

GAZETECİLER ANLATIYOR: ‘22 YILDIR SÜREKLİ VALİ’

ANADOLUNUN dört bir köşesinden gelen gazeteciler, Tekirdağ’ı ilgi ile gezerken, onlardan çok şey dinledik.

Bunlardan biri de Rize Yeşil Zümrüt gazetesi sahibi Faik Bakoğlu idi. Rize kökenli bürokratların nerede görev yaptıklarını ezbere biliyor, savcı-hâkim, vali-kaymakam gibi listeler yayınlandığında Rizelilerin nereye atandıklarını gazetesinde yayınlıyor.

Bize ilginç gelen notlarından birisi de Vali Hüseyin Aksoy’un 22 yıldır sürekli vali olarak görev yapması. Adnan Kahveci’nin köyü Trabzon Köprübaşı’nda doğan ve dokuz kardeşten biri olan Aksoy, Rize Hemşin’in kurucu kaymakamlığından sonra Muğla Valiliği ile başladığı görevini Mersin, Samsun, Diyarbakır, Kocaeli’nde sürdürdü ve şimdi de Aydın Valisi. Şarköy Belediye Başkanı Alpay Var’ı da, eşinin Rizeli olmasından ötürü ‘arşivine’ almış, “Alpay Bey, CHP’den seçilirken yüzde 53 oranında oy almış, Rize’nin plakasının da 53 olması listeye girmesini güçlendirdi” dedi.

Haberin Devamı

Edirne’deki gazetecilerin anlatımına göre, Rusya’nın ambargosu ile yakacak krizi yaşayan Bulgaristan’dan gelen vatandaşlar, Edirne’ye gelerek palet yakıtı alıyorlarmış.

PERİNTHOS KAZILARI BAŞLADI

M.Ereğlisi’nin Belediye Başkanı Hikmet Ata, DSP’den AKP’ye geçmiş. Perinthos Antik Kenti kazılarının yıllardır bitirilememesi üzerine, parti kanalından yaptığı girişimlerle Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ve Kültür-Turizm Bakanlığı’nın resmi izinleri ile geçen yıl başlatılmasına vesile olmuş. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Zeynep Koçel Erdem, bakanlık tarafından Perinthos Antik Kenti Kazı Başkanı olarak atanmış. Belediye, kazı heyetine yer tahsis etmiş ve genç bir kadro ile çalışmalar başlamış.

Haberin Devamı

Gerçekten bu kazıların ihmal edilmesi Ereğli için büyük kayıp sayılmalıdır. İstanbul’a yakın üç tarafı denizle çevreli böyle antik bir kent bölgeye çok şeyler kazandıracaktır ileride. Ama sanayiden korunmasını da bilecektir.

TRAKYA’NIN BAŞKENTİ

Prof. Dr. Zeynep Hoca, antik kentle ilgili olarak şunları söyledi:

“Perinthos/Herakleia Antik Kenti geçen yıl elde ettiğimiz kazı bulguları ışığında geçmişi tarih öncesi dönemlere dayanan, Roma İmparatorluğu döneminde Trakya eyaletinin başkentliğini yapmış, Antikçağ dünyasının en önemli kentlerinden biridir. Bahsetmiş olduğum Trakya eyaleti İstanbul’dan başlayarak Bulgaristan, Sırbistan, Arnavutluk, Yunanistan’ın bir kısmı ve Makedonya’ya kadar uzanan bir coğrafyayı kapsamaktadır ve Perinthos bu coğrafyada yer alan tüm kentlerin baş kentidir.”

EFES’TEN BÜYÜK BEKLİYORUZ

Kazının insanlık tarihinde yeni keşiflere imza atacağını söyleyen Ata,İnsanlık tarihinde yeni keşiflere imza atacağız. Efes’ten daha büyük bir antik kentin ortaya çıkmasını bekliyoruz” diyor.

Yazarın Tüm Yazıları