‘Komşu kıskançlığı’

Avrupa’nın 4’üncü büyük konteyner limanı Asyaport’un Avrasya deniz ticareti üzerindeki büyüyen etkisi Yunanistan’da rahatsızlık yarattı. Yunan koramiral Nikolaos Papanikolopoulos, Asyaport’un ülkesindeki Dedeağaç Limanı’nı tehdit ettiğini dile getirdi. 300 bin metrekare alana 2 bin 100 metre rıhtım uzunluğuna ve yıllık 2 milyon 500 bin TEU elleçleme kapasitesine sahip Asyaport, Asya ile Avrupa arasında yürüttüğü köprü görevini her geçen gün perçinliyor. Yakın gelecekte dünyanın ticaret dengelerini değiştirecek Çin’in ‘Bir Kuşak Bir Yol Projesi’ ile önemi bir kez daha anlaşılan Türkiye’nin en genç limanlarından Tekirdağ’daki Asyaport’un önlenemez yükselişi, Yunanistan tarafından rahatsızlıkla karşılanıyor.

Haberin Devamı

Denizkartali.com sitesindeki ‘Trakya’da gelişme neden yavaş’ başlıklı yazısında Papanikolopoulos, Asyaport’un Dedeağaç Limanı’nı tehdit ettiğini vurgularken, Türkiye’deki yeni gelişmelerin de Yunanistan açısından tehdit kabul edileceğini dile getiriyor. Saros Körfezi’nde kurularak Rus doğalgazını Avrupa’ya ulaştıracak FSRU Limanı için de “Bölgemizdeki ünlü gelişmenin neden hâlâ yakalanması zor bir rüya olduğunu merak ediyorum” diyor. Yunan komutan şöyle devam ediyor:

KOMŞUMUZ TEKİRDAĞ

“2010’de ekonomik kriz ve muhtıra başlarken, İstanbul-Dedeağaç karayolu arasında, Marmara Denizi’nin ortasında yer alan komşumuz Tekirdağ’da Asyaport, sıfırdan yeni bir modern konteyner terminalinin kurulması için çalışmalara başlamıştı. Proje, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) tarafından dört kredi ile 100 milyon doları aşan bir tutarla finanse edildi.”

Haberin Devamı

Bir başka makalesinde de Asyaport’un, Dedeağaç Limanı’nı da tehdit ettiğini yazıyor.

Asyaport’un MSC ile yıllık 500 bin TEU’yu işlemek için anlaşma yaptığının altını çizen Papanikolopoulos, Cenevre merkezli Mediterranean Shipping Company’nin (MSC) dünyanın en büyük ikinci konteyner taşımacılığı şirketi olduğunu da ekliyor.

ASYAPORT, AMİRALİN YÜREĞİNİ PARÇALIYOR

“Asyaport, Çorlu Avrupa Serbest Bölgesi’nin yanında yer almaktadır. Çorlu A.S.B., bazı durumlarda özel gümrük ve vergi rejimine sahip, büyük çokuluslu şirketlerin üretim hatları ve üretim hacmi olan 170 küçük, orta ve büyük işletmesi ile 2 milyon metrekarelik bir sanayi parkıdır. Türkiye dışına yüzde 85’ten fazla ihraç edilen ürünler tamamen vergiden muaftır. Çorlu A.S.B., karayolu ve demiryolu ağına bağlıdır ve aynı zamanda toplam bin 200 kişiye istihdam sağlayan bir lojistik merkez olarak işlev görmektedir. Limanda kullanılan elektriğin bir kısmı güneş panelleri ile üretilirken yakıt tüketimini yaklaşık yüzde 95 oranında azaltan elektrikli vinçlere (E-RTG) sahiptir” diyen Papanikolopoulos “son haberlerin Yunanistan için yürek parçalayıcı olduğunu” söylüyor ve “Asyaport’un tehlike çanlarını çaldırmasının üzerinden 10 yıl geçmesine rağmen hâlâ kendi limanımızın gelişimine uyanamadık. Başa döndük. Rekabette yeni bir gecikmeden bahsederken son haberler yürek parçalayıcı” diyor. Temmuz 2020’de, devlete ait petrol ve gaz şirketi BOTAŞ’ın Saros Körfezi’nde yeni bir yüzer depolama-yeniden gazlaştırma birimi (FSRU) inşaatı ile Türkiye’nin çok öne çıktığına dikkat çekiyor.

GÜNÜN SÖZÜ
“YAŞAMIMIZ tesadüfen iyiye gitmez, bilinçli değişimle iyiye gider.” Jim Rohn

Haberin Devamı

KAYSERİ İLE FETÖ YAN YANA GETİRİLEMEZ

CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, eski AKP milletvekili Mustafa Atsız’ın “Kayseri Türkiye’nin Pensilvanyasıdır” demesine tepki gösterdi. Kayseri’de bir dönem ‘AKP’nin prensi’ olarak bilinen, eski Kayseri İl Özel İdaresi Genel Sekreteri, şimdinin Mersin Vali Yardımcısı Mustafa Atsız’a karşı şöyle konuştu: “‘Kayseri FETÖ’nün başkentidir. Kayseri’de FETÖ borsası, FETÖ borsasının yargı ayağı var’ diyor. AK Partili siyasilere sesleniyorum: Neredesiniz? Bu iddialar karşısında niçin sessiz kalıyorsunuz? İşin ucu size dokunur diye mi korkuyorsunuz? Kayseri’yi FETÖ ile yan yana getirmek kimsenin hakkı da değildir, haddi de. Sayın Vali Yardımcısı, kimler Kayseri’de FETÖ borsası? Yargı ayağında kimler var, açıklayın. Biz biliyoruz ki, FETÖ’yü kazırsanız altında AK Parti çıkar, AK Parti’yi kazırsanız altından FETÖ çıkar.”

Haberin Devamı

‘TEVFİK FİKRET ÜNİVERSİTESİ’

TEVFİK Fikret Üniversitesi’nin kurulmasını öneriyorum. YÖK bu adı bir üniversiteye vermeyeceğine göre, bir vakıf bu işi üstlenebilir. Büyük şairimize kendimizi ancak böyle bağışlatabiliriz. Tevfik Fikret ulusalcı, yurtsever bir büyük eğitmen ve şair idi. O kimse ile asla karşılaştırılmayacak değerdedir.
Prof. Dr. Emrullah GÜNEY-DİYARBAKIR

En umursanmayan sektör tarım

ÇİFTÇİNİN BORCU DUYULMUYOR

PANDEMİ döneminde hükümet tarafından hazırlanan borç yapılandırma paketinde çiftçilerin Ziraat Bankası ve tarım kredi kooperatiflerine olan borçlarının yer almamasına ilişkin Bakan Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle Meclis’e soru önergesi veren CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, tarımsal borçlarından dolayı icra takibi başlatılan ve haciz uygulanan çiftçi sayısı ile gündemde yeni bir yapılandırmanın olup olmadığını sormuştu. Bakan Pakdemirli tarafından önergesi yanıtlanan Başevirgen gelen cevabı “Bakanlık yine üstünkörü bir cevapla geçiştirmeyi tercih etmiş. Sorduğumuz hiçbir soruya cevap verilmemiş. Gelen yanıtta borç yapılandırması ile ilgili tek bir cümle dahi yok” diye tepki ile karşıladı.

Haberin Devamı

GÜBREYE BAKIN!

Ankara milletvekili Nihat Yeşil de gübre fiyatlarındaki orantısız artışları TBMM’ye taşıdı ve “Gübre fiyatları arşa değdi. Döviz yükselirken yükselen fiyatlar, ne hikmetse döviz düştüğü halde aynı yerde kalıyor. Fiyatların daha çok yükseleceği üzerinde bir beklenti var. Bakanlığın bu kritik duruma müdahale etmesi gerekmiyor mu?” diye sordu.

KİTAPLAR

F.SCOTT Fitzgerald ‘Son Patron’ (VakıfBank Kültür), Alper Saldıran ‘Kırmızı Odadan Hikâyeler’ (Karakarga), Mahir Ünsal Eriş ‘Olduğu Kadar Güzeldik’ (Can Çağdaş), Gordon Korman ‘Suç Dehaları’ (Bilgi), Dr. Burak Kürkçü ‘Apolet, Kravat ve Darağacı’ (İnkılâp), Holly Seddon (Çevirmen: Sevda Duman) ‘Sakın Gözlerini Kapama’ (Yabancı), Arzu Birol ‘Bobby Brown’un Olağan ve Üstü Öyküsü’ (İnkılâp), Ali Rıza Türker ‘Şöhret Dediğin Ferdi Özbeğen’ (h2O Kitap), Filiz Çiçek ‘Ölü Kadının Günlüğü’ (İnkılâp).

Haberin Devamı

BİLİYOR MUSUNUZ?

TÜRK Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan’ın, ülkemizde eğitim ve sağlık başta olmak üzere, devletin asli ve sürekli işlerinin gördürülmesinde dahi 4-B statüsünde kamu çalışanlarının istihdam edildiğini hatırlatarak; kamu işvereninin 657 Sayılı DMK’nın 4-B maddesinin ihdas edilme gerekçesine aykırı bir tasarrufu ortaya koyduğunu bildirdiğini ve “Tüm sözleşmelilerin kadroya geçirilerek, sözleşmeli istihdamın tamamen ortadan kaldırılmasını istiyoruz” dediğini...

 

Yazarın Tüm Yazıları