Kiracı faciası bize yakışmıyor

Bu kanun (TBK 347) acilen iptal-ıslah edilmelidir.

Haberin Devamı

Türk Borçlar Kanunu’nun 347. Maddesi’ne göre; 10 yılı dolduran konut ve işyeri kiralarında, kira sözleşmesinin sebepsiz olarak feshedilmesi, insan haklarına aykırıdır. Hiçbir sözleşme; sebepsiz yok etme hakkı ile sona eremez! İnsanlığı yok sayan bir kanundur; hukuki ve vicdani değildir.

Mülk sahibi-kiracı faciası artarak devam ediyor. Mazlum çoğunluğun feryadı vicdanları dağlıyor. Kiracı faciası; olaylar ve cinayetlerle daha ne kadar devam edebilir! Türk milletinin vicdanı kanamaktadır.

Mazlumu sebepsiz olarak yok eden, güçlüyü ise sebepsiz olarak canavar yapan bir kanundur. Ülkemizin yüzde 46’sı konut ve ticarethane olarak kiracıdır!

Bu kanun, sözleşme hürriyetine haksız müdahaledir!

Hukuk devleti ilkesi ve kamu yararı korunmalı ve toplumsal barış sağlanmalıdır.

Haberin Devamı

Hedefimiz adalet meşalesi olsun.

Yavuz KAYA

TÜRK-İŞ’TE SEÇİM ZAMANI

Aralık ayında toplanacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda asgari ücretin göreceli yükseltilmesi için mücadele edecek Türk-İş, genel kurula hazırlanıyor. 20 iş koluna bağlı, 34 sendikaya üye 1 milyon 312 bin 986 emekçi ile Türkiye’nin en büyük sendikası olan Türk-İş’in 30 Kasım-2 Aralık arasında Ankara’da yapılacak 24. Olağan Genel Kurulu’nda Ergün Atalay’ın tek aday olarak makamını koruması bekleniyor.

Seçilecek yönetimin ilk sınavı kuşkusuz yeni asgari ücretin saptanması olacak. Dolaylı olarak 10 milyon emekçiyi ilgilendiren asgari ücrete, 1 Ocak 2024’ten geçerli olmak üzere yüzde 40 zam yapılacağı ileri sürülüyor. Eğer bu oranda artış yapılırsa net asgari ücret 11.402 TL’den net 16 bin TL civarına yükselir. Şükrü KARAMAN

9 BANKADAN KÖMÜRE ‘HAYIR’

İklim için 350 Derneği, ilkini 2022 yılında yayımladığı Türkiye’deki 17 bankanın iklim değişikliği uygulamalarını 5 ana başlık çerçevesinde incelediği ‘Türkiye’deki Büyük Bankaların İklim Değişikliğine Yaklaşımı Raporu’nda, bankaların son 1 yılda bu alanda attıkları ve atmadıkları adımları inceledi.

Fosil yakıt yatırımları, ‘net sıfır’ hedefi, karbon ayak izi, temiz enerji yatırımları ESG derecelendirmelerinin incelendiği 2023 raporuna göre, 2022’den bu yana 1 banka daha (TEB) yeni kömür projelerini finanse etmeyeceğini, 3 banka (Garanti BBVA, QNB Finansbank ve TEB) 2030-2040 arasında mevcut kömür portföylerini terk edeceklerini, 2 banka (Vakıfbank ve TSKB) 2050’ye kadar portföylerini net sıfır karbon emisyonu hedefiyle uygun hale getireceklerini açıkladılar. Böylece rapora konu olan 17 bankadan 9’u kömüre ‘hayır’ derken (Akbank, Garanti BBVA, HSBC, ING, İş Bankası, QNB Finansbank, YKB, TEB, TSKB), 10’u (Akbank, Garanti BBVA, HSBC, ING, Halk Bankası, İş Bankası, YKB, TEB, Vakıfbank, TSKB) net sıfır hedefine uygun olarak hareket edeceğini taahhüt etti.

Haberin Devamı

DP, MİLLİ YOL VE AP BİRLEŞİYOR

Senin gibi düşünen, senin gibi hisseden, senin gibi yaşayan Doğru-Milli Yol-Adalet Partileri ile güçlerimizi birleştiriyoruz. Çalışma bitince, tüm Atatürkçü, Cumhuriyetçi partilere ve sivil toplum örgütlerine, sendikalara ve Türk gençliğine açık çağrı yapılacak. Bizi izlemeye lütfen devam edin.

Rifat SERDAROĞLU-DP Genel Başkanı

GÜNÜN SÖZÜ 

KİMİN CUMHURİYETİ?

Görünen o ki Cumhuriyetimizin 100. yılını en çok reklam ajansları kutluyor. Yüz yıl! Yüz yıl, dile kolay yüz yıl! Nasıl bir kabullenememişlik ki Cumhuriyetimizin bir asrı geride bırakılmasını kutlamayı bile hazmedemiyorlar.

Bu, o yalın ayaklı çocukların Cumhuriyetidir.

Haberin Devamı

Çok yaşa, Cumhuriyet ilelebet yaşar!

Y. B.

MARMARA’DA 100 UÇURTMA

"Marmara Üniversitesi olarak, milli mücadelenin en büyük kazanımı ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün armağanı olan Cumhuriyetimizin bir asırlık tarihiyle gurur duyuyoruz.

Cumhuriyetimizin bize emanet edilişinin ikinci asrına girmesi vesilesiyle, ‘Cumhuriyetimizin 100. Yılı  Etkinlikleri’ kapsamında düzenlenen ve 100. yıla özel 100 uçurtma uçuracağımız ‘Cumhuriyetimizin 100. Yılına Selam Uçurtma Şenliği’ne herkes davetlidir.” (Tarih 25 Ekim Çarşamba, Yer Mehmet Genç Külliyesi)

TAŞKIN SU’DAN ‘12 NUMARA’

Gazeteci-yazar Taşkın Su’nun kaleme aldığı ‘12 Numara: Rauf Orbay hakkında Atatürk döneminde düzenlenen istihbarat raporları’ kitabı, Devlet Arşivleri’nde yer alan Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanlığı arşivinde bulunan belgelerin incelenmesi sonucu ortaya çıktı. Raporlar, Cumhuriyet’in kurucu isimlerinden olan Rauf Orbay’ın adım adım izlendiğini gösteren sıra dışı detaylarla da dolu. (Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık)

Haberin Devamı

BİLİYOR MUSUNUZ?

- Antalya BB’nin 100. yıl kutlamaları kapsamında düzenlediği ‘Cumhuriyet’in 100. Yılında 100 sanatçı ve 100 eser, 100 Artı1 Karma Sergisi’nin bugün sanatseverlerle buluşacağını...

- Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Güzel Sanatlar, Tarım ve Mimarlık Fakültesi’nde ‘Mevcudiyetimizin ve İstikbalimizin Yegâne Temeli Cumhuriyetin 100. Yılı’ adıyla bir resim sergisi düzenlendiğini...

MESAJ PANOSU

-Elazığ 3 AK Partili, 1 MHP’li ve 1 CHP’li milletvekilinin soramadığı soruyu SP Ankara Milletvekili Mesut Doğan 17 Ekim 2023’te Bakan Alparslan Bayraktar’a sordu: “Maden ilçemizin doğalgaz altyapısı ne zaman kurulacaktır?

ktisadi Kalkınma Vakfı’nca (İKV), 27 Ekim Cuma tarihinde, ‘Kamuoyunda AB Desteği ve Avrupa Algısı Araştırması 2023’ün sonuçlarının açıklanacağı bir panel düzenliyor. Açılış konuşmasını İKV YK Başkanı Ayhan Zeytinoğlu yapacak, moderatörlüğü M. Gökhan Kilit yürütecek. Konuşmacıları Büyükelçi (E) Selim Yenel, Prof. Dr. Zeynep Alemdar (Okan Ün.), Bahadır Kaleağacı (Institut de Bosphore Direktörü), Doç.Dr. Çiğdem Nas (İKV Genel Sekreteri) olacak.  

Yazarın Tüm Yazıları