Kılıçdaroğlu’na açık mektup

CHP köklü dönüşüm ve değişimlerin de konuşulduğu bir kurultay arefesinde.

Haberin Devamı

Yapısal ilkeleri gereği CHP kurultayları sancılı da geçse, heyecan ve coşku hiç eksik olmamıştır. Ne yazık ki bu kez durum çok farklı. Halk bıkkın, öfkeli, umutsuz... Ve içine düştüğü açmaza sebep arıyor. Dolandırmadan koyalım ortaya. Müsebbip siz görülmektesiniz Sayın Kılıçdaroğlu. Bu nedenle de ta baştan açık edelim sözümüzün özünü: Aday olmayın.

Ben kim miyim? Siyaseten huzura ermiş bir ülke dışında hiçbir kişisel ikbal kaygısı taşımayan, ODTÜ ‘68 kuşağı’ndan bir neferim. 80’in üstüne merdiven dayamış olsam da ununu eleyip eleğini asmışlardan değilim. Eğitimciyim. Okuyan, yazan, düşünen, konuşan birisi olarak da bilinirim. CHP üyesiyim. Parti kademelerinde görevler de aldım.

Şayet, düşündüğünü söylemede, laik, demokratik sosyal hukuk devletini savunmada, yurtseverlikte, Ata’nın Gençliğe Hitabesi’ni ‘sefer görev emri’ bilmekte, haksızlıklar karşısında direnmede ‘senden-ondan-bundan geri kalır değilsem’ ülkemin yararına inandığım konularda taraf olmayı salt hak değil görev de bilirim.

Haberin Devamı

Bir aydın olarak şunu açık yüreklilikle söylemek isterim ki; saplanıp kaldığımız bıkkınlık, öfke ve umutsuzluk bataklığından tazelenmiş bir umutla çıkışa bir fırsat tanımak adına yoldan çekilmenizi doğrudan talep ediyorum.

Vatandaş ise daha yüzlercesinin sayılabileceği hata, olumsuzluk, duyarsızlık, güvensizlik -dilim varıp da aymazlık diyemiyorum- karşısında bile gereğini yaptı. Ama halkın içine sinmedi.

Mehmet Halil ARIK-Emekli eğitimci

BİLİYOR MUSUNUZ?

- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in 46 ülke ve 130 bin yerel yönetimin temsil edildiği Avrupa Konseyi Bölgeleri Meclis Başkanı seçildiğini...

- CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk’ün ÇEDES için bir araştırma önergesi verdiğini...

‘CEPHEYE KOŞAN AT’

Ödüllü çocuk kitapları yazarı Ömür Kurt’un ilk yetişkin romanı ‘Cepheye Koşan At’, Millî Mücadele döneminin önemli bir dilimini ele alıyor ve tekalif-i milliye emirleri gereğince orduya bağışlanan bir süvari atının hikâyesini anlatıyor. Kurtuluş Savaşı sırasında Yunan ordusunun kamyonu, uçağı boldu ama Türk ordusunun atından eşeğinden başka taşıtı ve yardımcısı yoktu. Büyük Taarruz da atlar sayesinde kazanıldı. Eşeklerden su taşıma kolları, develerden cephane taşıma kolları kuruldu. Kağnılar, askeri yardımları cepheye taşıdı. Bu sebeple Ömür Kurt bu kitabını, savaşın cefasını çeken hayvanlara adamış. Kitapta, veteriner hekimlerin büyük mücadelesini de titizlikle ele almış. Hayvan hastalıkları da dönemin önemli bir sorunu olduğundan kitapta bu konudan da sıkça söz edilmiş. Sığır vebası, ruam ve bıcılgan hastalıklarının Türk ordusundaki hayvan nüfusunu kırdığı bir dönemde, veteriner hekimler Ankara Koç Hanı’na kurulan laboratuvarda sığır vebası için serum üretmeye çalışıyor, hayvan hastanelerinde atları eşekleri ameliyat ediyor, vefat eden hayvanlara otopsiler yaparak, yaralanan hayvanları nasıl iyileştireceklerini öğrenmeye çalışıyorlardı. Üstelik Sakarya Savaşı’nın öncesinden başlayıp, Yunan ordusunu denize dökünceye dek geçen sürecek yaşananları da ayrıntılı bir şekilde işliyor. Yazar, Doğan Kitap’tan çıkan romanını Cumhuriyetimizin 100. yılına armağan etmiş.

Haberin Devamı

GÜNÜN SÖZÜ

“Her şirket borsada halka açılır mı? 8 milyona çıkan yatırımcı için bir eğitim skalası zorunluluğu doğar mı? Göreceğiz. Ama bildiğim şudur; bu borsanın ağacı zayıf kökünden, ince gövdesinden dolayı 8 milyon yaprağı uzun süre taşıyamayacak. Gövdeyi ve kökleri beslemek ise daha çok zaman alacak.”               Şeref OĞUZ

PEMBE KÖŞK ZİYARETÇİLERİNİ BEKLİYOR

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle, Ankara’da Pembe Köşk olarak bilinen İsmet İnönü Evi, 29 Ekim–26 Kasım tarihleri arasında her gün 10.00-12.00 ve 13.00-17.00 saatleri arasında okullarımızın ve halkımızın ziyaretine ücretsiz olarak açılacak.

Pembe Köşk senede iki defa ziyarete açılıyor ve her seferinde değişik konular işleniyor. Müzede bu yıl ‘Cumhuriyetin 100. Yılında-İlk On Yılın Hikâyesi’ konulu fotoğraf, belge ve obje sergisi yer alacaktır. Pembe Köşk’te Cumhuriyetin ilk on yılının hikayesini bulacaksınız.

Haberin Devamı

İzmir İktisat Kongresi, Ankara’nın Başkent Oluşunun Kanun Teklifi, Şapka Devrimi, Gazi Mustafa Kemal’in Yeni Harfler ile İsmet Paşa’ya yazdığı ilk mektup, Lozan Barış Antlaşması ile ilgili belgeler, açılan Uşak, Alpullu, Eskişehir Şeker Fabrikalarından, Sivas, Erzurum, Isparta demir yollarından ve İş Bankası, Merkez Bankası’nın kuruluş yıllarından fotoğraflar ve objeler..

29 Ekim Pazar günü 10.00’dan itibaren ziyaret edilebilir.

Özden TOKER-İnönü Vakfı Başkanı

ÇORLU’DA BİR KOKU VAR

Çorlu-Çerkezköy arasındaki fabrikalardan salındığı sanılan bir koku herkesi endişe içinde bırakıyor. Özellikle hafta sonları daha çok hissediliyor, Çorlu’yu ince bir duman kaplıyor. Tekirdağ İl ve Büyükşehir yöneticileri zaman zaman toplantı yapıyorlar ama bir sonuç çıkartamıyorlar. Ne çocukları ne de yaşlıları kısaca tüm canlıları düşünen yok gibi, yıllar oldu iş işten geçiyor.

Haberin Devamı

Kim bu zehiri salıyorsa vatan hainidir.

İlker KOCAMAN

MESAJ PANOSU

- Şişli Belediyesi’nin düzenlediği Cumhuriyetin 100. yılına özel ‘Şişli 100. Yıl Halk Koşusu’ 29 Ekim Pazar 09.05’te Mecidiyeköy Meydan’dan başlayacak.

-“ATATÜRK’ün ‘fikirlerimin babası’ dediği Büyük Türkçü Ziya Gökalp, aziz ruhun şad olsun”

Ümit ÖZDAĞ

- Pera Müzesi’nde; Suna Kıraç’ın anısına düzenlenen ‘Gelecek Hatıraları’ sergisi ve ‘Tam Yerinden’ başlıklı sergiler izlenebilir.

Yazarın Tüm Yazıları