‘Kemalistler’ artıyor

2010 yılından bu yana Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Aydın koordinasyonunda akademik bir ekip tarafından yürütülen ve 11 yıldır Türkiye’nin nabzını tutan ‘Türkiye Eğilimleri’ araştırmasının 2021 yılı sonuçları açıklandı. Türkiye temsiliyetine sahip 26 ilde yaşayan 18 yaş üzeri 1.000 kişiyle yapılan çalışmaya göre Türkiye’de halkın ana gündem maddesi ‘ekonomik sorunlar’. Geçtiğimiz yıla göre oranını üçe katlayan ‘mülteci sorunu’ 2. sıraya yerleşirken, “COVID-19 salgını” 3. sırada yer aldı.

Haberin Devamı

Üniversitenin Türkiye Araştırmaları Grubu ile Global Akademi ortaklığında geliştirilen araştırmanın koordinatörü Prof. Dr. Mustafa Aydın, “Bu çalışma ile Türkiye’nin sosyal, ekonomik, siyasi, kültürel değişimleri ve halkın yaşam alışkanlıkları objektif bir şekilde ölçülüyor. Böyle bir araştırmayı gerçekleştirmekten büyük mutluluk duyuyoruz” dedi.

EKONOMİ İLK SIRADA

İki yılın sonuçları karşılaştırıldığında, “Kendimi/ailemi geçindiremiyorum” diyenlerin oranı yüzde 51.1’den yüzde 57.2’ye ve “Ekonomik olarak daha kötü durumdayım” diyenlerin oranı yüzde 51.8’den yüzde 55.4’e yükselmiş gözüküyor.

Tasarrufta, ‘Altın alırım” (yüzde 54.6) ve ‘Döviz alırım’ (yüzde 38) ilk iki sırayı paylaşıyor.

Siyasi görüş açısından ‘muhafazakâr’ yanıtı önde görünüyor (yüzde 27.5). Bu tanımı ‘milliyetçi’ (yüzde 19.9), ‘Kemalist’ (yüzde 19.2) ‘siyasal İslamcı’ (yüzde 9), ‘sosyal demokrat’ (yüzde 13.9’dan yüzde 8.3’e düşmüş) izliyor. Buna karşılık kendisini ‘Kemalist’ olarak tanımlayanlar yüzde 10.3’ten yüzde 19.9’a yükselmiş gözüküyor. Muhafazakâr-siyasal İslamcılar yüzde 41-55 yaş arasında; milliyetçi veya Kemalist olarak tanımlayanlar ise 18-20 yaş arasında öne çıkıyor.

Haberin Devamı

Katılımcıların yüzde 55.7’si Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni tercih ederken, yüzde 44.3’ü Parlamenter Sistem’i benimsediğini belirtiyor. Bu oranların geçen yıla göre önemli bir değişiklik geçirmediği görülüyor.

Katılımcılar ‘Haziran 2023’te yapılması öngörülen seçimlerin öne alınmasına gerek var mı?’ sorusuna yüzde 64.5 oranında ‘Hayır’ yanıtını veriyor.

“İdeal bir cumhurbaşkanının sahip olması gerektiği düşünülen özellikler” sıralamasında bu yıl “Başarılı bir siyasi geçmişi olması” önermesi 5 sıra yükselerek yüzde 70 ile 1. sıraya yerleşirken, onu sırasıyla “Yönetim tecrübesi olması” (yüzde 68.8), “Dürüst ve ahlaklı olması” (68.7), “Yüksek değerlendirme becerisine sahip olması” (67.9) ve “Halk ile iç içe olması” (67.5) ve takip ediyor.

En güvenilir kurumlar sıralamasında Polis yüzde 65.4 ile 1. sıraya yükselirken, onu 2. sırada Jandarma (yüzde 65.4) ve 3. sırada TSK (yüzde 62.4) takip ediyor. TBMM (yüzde 57) 4. sırada, Cumhurbaşkanlığı (yüzde 56).

Haberin Devamı

GÜNÜN SÖZÜ

“GÜCÜNÜ aşan rolü üzerine alırsan; bu rolü iyi oynayamadığın gibi, yapabileceğin bir rolü de bırakmış olursun.” Epiktetos

DONANIMSIZ ÜNİVERSİTELER

ESKİ İçişleri Bakanı Sadettin Tantan diyor ki:

“Meslek liselerini, ihtiyaca göre nitelikli ara eleman yetiştiren bir kurum olarak geliştirmemek, modern üretimde geri kalmamıza neden olmuştur. Nitelikli eğitim kurumu kurmak bir yana, var olan kurumların içini boşaltan güç, bugün artan fakirliğin ve zamların gerçek sorumlusudur.

Aynı zamanda iktidar bir yandan stratejik hedefi olmayan karayolları yapmakla övünürken, bir yandan da donanımsız üniversiteler kurarak gençliğin işsiz ve bilgisiz kalmasına neden olmaktadır.”

Haberin Devamı

KİTAP DÜNYASININ ACİL 2022 ÇAĞRISI

TÜRKİYE Yayıncılar Birliği (TYB), “Devlet, birçok sektöre uyguladığı gibi, yayıncılık sektörüne destek ve teşviklerini artırmalı, dövize bağlı olarak aşırı yükselen hammadde ve telif maliyetlerimiz için acil ek kaynak yaratmalıdır” çağrısında bulundu.

Devletin birçok sektöre uyguladığı gibi, yayıncılık sektörüne destek ve teşviklerini artırmasını, dövize bağlı olarak aşırı yükselen hammadde ve telif maliyetleri için ek kaynak yaratılması istenen açıklamada “Kitap kâğıdı ve hammadde tedariğinde dışa bağımlılıktan kurtulmanın önlemleri alınmalıdır” deniliyor.

TYB, 17 maddelik çağrısının sonunda şöyle diyor:

“Küresel iklim kriziyle mücadele ve uyum kapsamında, yayıncılık sektörünün verilerinin toplanması, iklim risklerimizin saptanması ve gerekli dönüşümlerin sağlanarak takibi için acil destekler yaratılmalıdır.”

Haberin Devamı

MESAJ PANOSU

CHP İstanbul Milletvekili Dr. Ali Şeker, Osmangazi Köprüsü’nden geçiş ücretlerine ilişkin olarak Bakan Adil Karaismailoğlu tarafından verilen yanıtı kamuoyu ile paylaştı. “Gelen yanıta göre, yapılan sözleşmeler gereği sadece ambulanslar değil, itfaiye araçları, sağlık kuruluşlarının araçları ile askeri araçlar ve polis araçları da ücret ödeyerek geçiyorlar. Bu araçlar sadece ve sadece köprü üzerinde ve otoyolda meydana gelen bir kazaya ya da olağandışı duruma müdahale etmek için geçerlerse geçiş ücreti ödemiyor” dedi.

HOLLANDA’da Başbakan Mark Rutte başkanlığında oluşturulan koalisyon hükümetinde, Türkiye kökenli Dilan Yeşilgöz Adalet ve Güvenlik Bakanı olarak, Günay Uslu da Kültür ve Medyadan Sorumlu Devlet Bakanı olarak görev yapacaklar. Yeşilgöz ve Uslu’yu kutlar, başarılar dileriz.          İstanbul Kadın Kuruluşları Derneği

Haberin Devamı

BİLİYOR MUSUNUZ?

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis’teki basın toplantısında, en düşük emekli maaşının 2.500 TL’ye yükseltilecek olmasını, “Aylık Bağlama oranının 2008’de AKP tarafından değiştirilen katsayı düzenlemesi ile emeklinin gasp edilen haklarını dahi geri vermediğini, bu paranın 5 kişilik ailenin üç öğün çay simit parası olduğunu” söylediğini...

ANKARA Milletvekili Murat Emir’ın İstanbul’da ceza puanı gerekçesiyle sözleşmesi imzalanmayan 12 aile hekimine ilişkin geri adım atıldığını belirterek, “Bakanlık, tepkiler üzerine hekimlerle sözleşme yenileme kararı aldı. Aile hekimliği ceza yönetmeliği, hekimlerin üzerinde Demokles’in kılıcı gibi sallanıyor. Sudan gerekçelerle hekimlere baskı yapılıyor” dediğini...

CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Cihangir İslam’ın, TV5’de Yunus Emre İşci’nin programında CHP’nin helalleşme çağrısını değerlendirirken “Başörtüsü sorunu Türkiye’de açılmamak üzere kapatılmıştır” dediğini...

Yazarın Tüm Yazıları