İyi bayramlar I Babalar çocuklarınızın yanında içmeyiniz lütfen... E-sigara satıcıları ile mücadele edilemiyor

Yaklaşık iki sene önce Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren, e-sigara, ısıtılmış tütün ürünleri ve ilgili her türlü aksam, yedek parça ve solüsyonların ithalini yasaklayan cumhurbaşkanı kararı alenen ihlal ediliyor.

Haberin Devamı

Alışveriş merkezleri ve e-ticaret sitelerinde, ondan fazla markanın çok sayıdaki ürünü, açık seçik satılıyor.

E-sigara ve ısıtılmış tütün, sağlığa zararlı birer tütün ürünüdür. Türkiye’de 2013 yılında e-sigara reklamı, kapalı yerlerde içilmesi ve satılması yasaklandı. 25 Şubat 2020 tarihinde de 2149 Sayılı ‘Elektronik Sigara ve Benzeri Cihazlar ile Bazı Tütün Mamulleri ve Tütün Mamulünü Taklit Eder Tarzda Kullanılan Mamullerin İthaline İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı’ Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Ancak ne yasal düzenlemeler ne de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın konuyla ilgili kararlı ifadeleri yasadışı ticareti durdurmaya yetmiyor.Yüzlerce çeşit ürün yurda sokuluyor, tanıtımı, reklamı yapılıyor. Endüstrinin ‘yeni nesil’ dediği ürünler, faturalı ve garanti belgeli satılıyor. Teslimatı, moto kuryeler ve kargo şirketleri yapıyor. Tütün endüstrisi, e-sigarayı ve ısıtılmış tütün ürünlerini pazarlarken iki grubu özellikle hedefliyor. İlki, sigarayı bırakmak isteyenler. Bu gruba, e-sigara ve ısıtılmış tütün ürünlerini, sigara bırakma yöntemi, hatta sigaradan daha sağlıklı diye pazarlıyor. Uzmanlarsa bunun doğru olmadığını belirtiyor. İkinci ve özellikle önemli hedefleri, çocuk ve gençler. E-sigara modası yaratılıyor. Rol modelleri influencer’lar. Onlara videolar çektirip nasıl kullanıldığı anlattırılıyor ve bunları yayınlatıyorlar. Deneyimleriyle ilgili bloglar yazdırılıyor. Sosyal medyada etiketler açılıyor. Telifsiz fotoğraf sitelerine, e-sigaralı fotoğraflar yükleniyor. Her şey o kadar açık ki arama motorlarından e-sigara satan yerlerin haritalı adresleri çıkıyor.

Haberin Devamı

Çocuk göğüs hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Elif Dağlı, 30 yılı aşkın süredir sigaraya karşı mücadele ediyor ve endüstrinin tüm taktiklerini yakından izliyor: “Hedefleri, çocuklar ve gençler. Sigaraya bağlı nedenlerle yılda 8 milyon insan yaşamını kaybediyor. Demek ki en az bu sayıda yeni müşteriye ihtiyaçları var. Ülkemizde yapılan anket çalışmalarında e-sigaranın gençler arasında yaygın kullanıldığı tespit edildi. Aromalı, tatlandırıcılı likitlerin ve e-sigaraların tütün kadar zararlı olmadığı algısı, gençleri bu alışkanlığa yönlendiren faktörlerin başında geliyor. Oysa bunlar nikotin bağımlılığının giriş kapısı olmakla kalmıyor, sağlığa hızla, büyük zararlar veriyor.”

Haberin Devamı

ABD’de çocuklar ve gençler arasında e-sigara ve ısıtılmış tütün ürünü büyük bir soruna dönüştü. Lise öğrencileri arasında e-sigara kullanımı, 2011 yılında yüzde 5 iken 2020 yılında yüzde 19.6’ya yükseldi. 2014 yılından 2020 yılına kadar, aromalı e-sigara kullanıcılarının oranı (genel içiciler arasında) yüzde 65.1’den yüzde 84.7’ye yükseldi. 2016’da, ABD’deki ortaokul ve lise öğrencileri arasında en yaygın kullanılan tütün ürününün e-sigara olduğu bildirdi.
(Bu çarpıcı haber diken.com’dan özetlenmiştir.)

CEVİZ EKİCİLERİNE SU YETMİYOR: TARIM SEKTÖRÜ TEHDİT ALTINDA

Küresel ölçekte en büyük sorunların başında gelen kuraklık, bugün varılan noktada hayatın her aşamasını olumsuz etkiliyor. “Kuraklık ve iklim değişikliği sadece ceviz yetiştiriciliği için değil, tüm tarım sektörü için en büyük tehdit” diye konuşan Ceviz Üreticileri Derneği Eşbaşkanı Ömer Ergüder, aldıkları tüm tedbirlere ve gösterdikleri çabalara karşın gidişatın endişe verici olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Kuraklık her sektörü olumsuz olarak etkilemekle birlikte tarım sektörüne olan etkileri çok daha fazla hissediliyor. Bitkilerin ve meyvelerin büyümesinin yanında kökleri için de oldukça önemli olan su, hem verim hem de kaliteli ürün oluşumunu etkileyen son derece kritik bir faktör. Ergüder, son yıllarda ciddi bir şekilde hissettiklerini belirtti. Cevizin önemli miktarda su ihtiyacı olduğunu ve su kullanımının özellikle yaz aylarında kritik önem taşıdığını aktaran Ergüder, “Kış ve ilkbahar yağmurları, bahçelerimiz ve topraklarımız için son derece önemli. Kuraklığa karşı alabileceğimiz önlemler arasında yaz aylarında bilinçli sulama yöntemleri kullanmak geliyor” dedi. “Özellikle cevizin fazlasıyla su ihtiyacı olan bir ürün olmasından dolayı, yağışın az olduğu yaz aylarında su kullanımı kritik önem taşıyor. Bilhassa kış mevsimlerinde ve ilkbahar aylarındaki yağmurlar hem bahçelerimiz hem de topraklarımız için yüksek değer taşıyor. Ne yazık ki bizler de kuraklıktan nasibimizi almış durumdayız” diyen Ergüder, dernek olarak birçok önlem aldıklarını; bireysel tüm tedbirlere ve çabalara karşın gidişatın endişe verici olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

Damlama sulama, gölet ve bunlara ek olarak yaz aylarında bilinçli su tüketilmesinin çok önemli olduğunun altını çizen Ergüder, “Susuzluğun ve de kuraklığın artması, özellikle yeni ceviz bahçesi kurmak isteyen yatırımcılar açısından olumsuz bir etki yaratacaktır. Yeni yatırım yapmak isteyenlerin bölge seçimlerine dikkat etmelerini, kuraklık tehdidini göz önüne almalarını ve yapacakları yatırımları iyi değerlendirmelerini öneririm. Halihazırda kurulmuş bahçe sahiplerinin de tüm bu kritik noktaları göz ardı etmeden adım atmaları gerekiyor” dedi.

GÜNÜN SÖZÜ

“Güneydoğu’ya en çok giden siyasetçiyim. PKK’nın yeni bir hazırlık içinde olduğunu, yönetime ortak olmak istediğini biliyorum.”Süleyman SOYLU

Haberin Devamı

SIRA FOÇA’DAKİ PHOKAİA’YA GELDİ

İzmir Foça ilçesinde ÖÇK sınırları içerisinde bulunan, Kentsel Arkeolojik SİT Alanı olarak koruma altına alınan Foça Atatürk Mahallesi’nde özel mülkte başlatılan izinsiz otel inşaatı hakkında İzmir Müze Müdürlüğü’ne suç duyurusunda bulunuldu. Ancak buna rağmen devam eden 3 katlı kaçak inşaata bir kat daha eklenerek 4 kata çıkarıldı. Bir de çatı katıyla, bu yapı 5 kat oluyor. Türkiye seçime kilitlenirken, kıyılarda kaçak yapı patlamasının yaşandığını biliyor musunuz!

Phokaia Antik Kenti’nin bulunduğu sit alanında göz göre göre yükselen 5 katlı kaçak otel binası tepki çekiyor. Yasal işlemlerin sürüncemede kalması, yeni kaçak yapılaşmaları da özendiriyor. Çevre bilinci yüksek, duyarlı ve yürekli gazeteci arkadaşımız Yusuf Yılmaz, ta Antalya’dan görüp yazıyor. Foça’ya bu manzara yakışmıyor. Foça Belediyesi neredesin?

BİLİYOR MUSUNUZ?

ŞİLE DENİZİ TEMİZLENİYOR

- Türkiye’de lojistik sektörünün öncülerinden Globelink Ünimar’ın, doğanın korunmasına dikkat çekmek amacıyla yeni bir adım atarak, Şile Belediyesi işbirliğiyle deniz yüzeyi temizleme araçlarını suyla buluşturduğunu, Şile’de iki farklı bölgeye (liman ve oteller bölgesi) konumlandırılan araçların, bölgede temizlik faaliyetlerine başladığını...

 

‘ÇED GEREKLİDİR’

- Çanakkale Ayvacık ilçesi Erecek köyü yakınında Manici Turizm tarafından yapılması planlanan jeotermal kaynaklı arama amaçlı sondaj çalışmaları projesinin, “ÇED gerekli değildir” kararına karşı Kazdağı Koruma Derneği ve Assos Dostları’nın birlikte açtığı davada, bilirkişi raporunun derneğin lehine sonuçlandığını...

-Türkiye’ye girişine izin verilmeyen Kıbrıslı siyasetçi ve gazetecilere bir yenisinin eklendiğini, gazeteci Ulaş Barış’ın, son iki yılda ‘giriş yasağı’ gerekçe gösterilerek Türkiye’ye alınmayan 5. Kıbrıslı gazeteci olduğunu...

- Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 17 Nisan Pazartesi gecesinde açılacağını yazdığımız, Levent’teki Barbaros Hayrettin Camisi’nin açılışının bayram sonrasına bırakıldığını, Sultanahmet Camisi’nin restorasyonu sonrası yeniden ibadete açılacağını...

Yazarın Tüm Yazıları