Hem sanayi bölgesi hem de uçak istiyorlar

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nda 1995 yılından 2011 yılına kadar 17 yıl boyunca Meclis Başkanlığı yapan Şahin Balcıoğlu, 2020 yılından bu yana da KMTSO Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yürütüyor. Kahramanmaraş’ın ticaret ve sanayisinin gelişmesine yönelik yaptığı çalışmalar kamuoyu tarafından dikkat çekerken, Balcıoğlu’dan kentin tanıtımı adına yürüttüğü projeleri dinledik.

Haberin Devamı

‘Germenicia Antik Kenti’ndeki kazılar başta olmak üzere şehrin turizminin canlandırılması adına pek çok çalışmaya önderlik ediyor. Kahramanmaraş’ta yeni bir sanayi alanı kurulması çalışmalarına hızla devam edilirken, 1.5 milyar dolara yaklaşan ihracatı 5 milyar dolara taşıma hedefi var.

Kahramanmaraş, Türkiye ekonomisinde yarattığı 40 milyar TL’lik GSYİH ile ekonomik anlamda en büyük 24’üncü il konumunda bulunuyor. Bu gelirlerin yüzde 40’ını sanayiden, yüzde 40’ını hizmetlerden, yüzde 10’unu ise tarımdan elde ediyor. Türkiye’nin sanayide en çok değer yaratan 19’uncu, tarım ve hizmetlerde ise 25’inci büyük şehri konumunda yer alıyor. Toplam ticaret hacmi 43 milyar TL olan Kahramanmaraş’ın İstanbul’la olan ticareti ise 14 milyar TL’ye ulaştı. Kendi iç ticaretinde ise 11 milyar TL’ye imza atarak Türkiye’de iç ticaret hacminde 20’nci büyük il konumunda yer alıyor. Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşları sıralamasında 27 şirketle 8’inci sırada ve ilk 500 şirket içinde 10, ikinci 500 içinde 17 şirketi bulunuyor.

Haberin Devamı

İhracatla Türkiye 20’ncisi iken 2021’de ilk 9 ayda yüzde 59 artışla 16’ncılığa yükseldi. Hedef ise önümüzdeki birkaç yılda 5 milyar dolar ihracata ulaşmak. Bu amaca giden yolda Kahramanmaraş’ta yeni bir sanayi alanı kurulması çalışmaları ise hızla devam ediyor.

SAVUNMA SANAYİSİ

KMTSO, savunma sanayisi alanında da önemli bir hamle, atılım içinde. SAHA İstanbul ofisi çalışmalara başladı. Böylece Kahramanmaraş ilk etapta 9 firmasıyla savunma sanayisi çalışmalarında yerini almış. Savunma sanayisinde kullanılan teknik tekstiller üzerine akademik işbirlikleri yapılmış.

KAPALIÇARŞI’DAN SONRA

Bir diğer önemli proje ise ‘Kuyumcukent Projesi’. Proje ortağı olarak altın ve değerli taş merkezi Kuyumcukent faaliyete geçmiş. Değerli taş sertifikalandırma ve tasarım merkezine sahip büyük bir merkez olarak açılmış.

Ayrıca Kahramanmaraş’a eğitim görmek üzere gelen yabancı uyruklu öğrencilere kendi ülkelerinin ticari elçileri olmaları için eğitimler düzenleniyor. Bu eğitim ve çalışmalar sonucu söz konusu öğrenciler ister ülkelerine dönerek isterse Kahramanmaraş’ta kalarak ülkesiyle şehrimiz firmaları arasında ticari elçilik yapacak.

Haberin Devamı

KAHRAMANMARAŞ TURİZM MERKEZİ OLACAK

“Kahramanmaraş aynı zamanda turizmde önemli potansiyele sahip bir şehir. Şehrin turizm ve tanıtım çalışmalarına büyük hız ve motivasyonla devam ediyoruz. Birçok kişi, kurum ve STK’larla şehir tanıtımı için çalışmalar yapmaya devam ediyoruz. Germenicia Antik Kenti’nde daha önce alınan 2 evden sonra tüm adada kazı çalışmaları başladı. Coğrafi işareti odamızda olan dondurma ve biber çalışmaları yapıldı ve burada da süreç devam ediyor. Kahramanmaraş, olağanüstü turizm zenginliklerine sahip bir şehir. Hiçbir şehirde olmayan tarihi, kültürel ve tabiat güzellikleri şehrimizde ziyadesiyle var. Kahramanmaraş’ta tam 70’in üzerinde gezilecek ve görülecek birbirinden güzel nokta var. Bu zenginlikleri tanıtmak KMTSO Başkanı olarak benim en önemli önceliklerimden biri.”

Haberin Devamı

Şahin Balcıoğlu konuşmalarında projelerini anlatıyor, yatırım diyor, hemşehrilerinin “bizde iş beğenmek gibi bir tercihleri olamayacağını” vurguluyor, “Biz tekstil ve metalde (pencere) çok iddialıyız” diyor ve ekliyor:

“Tekstil ve moda yatırımlarımız için yeni yatırım yerleri lazım bize.” Alabalıkta görünmeyen bir ihracatçı olduklarını anlatıyor. ‘Maraş dondurması’ üzerine kimsenin kendileriyle rekabet edemeyeceğinin altını özel olarak çiziyor. O kadar çok bilgi ve proje sahibi ki son sözü şu oluyor:

“Biz akıl ve beceri sahibiyiz.”

GÜNÜN SÖZÜ

NE yaptığın hiç önemli değil bu dünyada; önemli olan insanları ne yaptığına inandırdığın.”

 Arthur Conan Doyle

Haberin Devamı

AB ALGISI ARAŞTIRMASI

GLOBAL Akademi Genel Koordinatörü ve Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Aydın yönetiminde gerçekleştirilen ‘Türkiye’de Avrupa ve Avrupa Birliği Algısı Araştırması’ sonuçları açıklandı. Türkiye temsiliyetine sahip 26 ilde yaşayan 18 yaş üzeri 1.000 kişiyle yapılan yüz yüze görüşmelere dayanan çalışmaya göre, Avrupa ülkeleriyle işbirliğini Türkiye’nin güvenliği açısından önemli görenlerin oranı yüzde 56.4 iken, Avrupa ülkelerine duyulan güvende “Almanya, İtalya ve İngiltere” ilk üç sırada yer aldı.

İKİ KOMŞUDA FESTİVAL

GAZİPAŞA’da ‘Çekirdeksiz Nar ve Tropikal Meyve Festivali’ ile Alanya’nın ‘Tropikal Meyve Festivali’ bugün başlayacak. Gazipaşa Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz’ın, yaptığı açıklamada, “Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün isminin ilçemize verilişinin 100. yıldönümü adına düzenlediğimiz ‘12. Gazipaşa Çekirdeksiz Nar ve Tropikal Meyve Festivali’ne tüm halkımız davetlidir. 100 yıldır gururla taşıdığımız ilçemizin isminin yıldönümünü gelin hep birlikte büyük bir coşku ile kutlayalım” sözleri dikkat çekti.

Haberin Devamı

ANTALYA KİTAP FUARI

ANTALYA Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl 12’ncisini düzenlediği ‘Antalya Kitap Fuarı’ bugün Cam Piramit Kongre Merkezi’nde açılacak, Başkan Muhittin Böcek de yeni kitabını imzalayacak.,

MESAJ PANOSU

GEMLİK Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan, 21 Ekim’de açılıp 30 Ekim’de kapanacak olan kitap fuarında onur konuğu olarak oyuncu ve yazar Ercan Kesal’ı ağırlayacaklarını söyledi.

NÜFUS ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden: “1 Ocak 2016’dan önce alınan eski tip sürücü belgelerinin değişim süresi 2024 yılı sonuna kadar uzatıldı.”

BİLİYOR MUSUNUZ?

PANDEMİ döneminde İstanbul Ticaret Üniversitesi YouTube kanalında başarılı kriz yönetimi yapan işinsanları ile yaptığı söyleşilerini yayınlayan Doç. Dr. Nurdan Tümbek Tekeoğlu’nun, bu söyleşileri ‘Kriz Döneminde Stratejik Yönetim-1’ (Çınaraltı Yayıncılık) adlı kitapta topladığını...

ULUSLARARASI ROTARY 2420 Bölge’nin, Cumhuriyet’imizin 100 yıllık sürecine sanat yoluyla bilinç ve farkındalık katmak amacıyla, ‘Cumhuriyet, Nutuk, Atatürk’ konulu ‘4. Örsçelik Balkan Kısa Film Yarışması’ düzenlediğini; ödül töreni 29 Nisan 2023 tarihinde yapılacak olan yarışmaya 30 dakikayı geçmeyen filmlerin katılabileceğini (rkf.rotery2420.org)...

Yazarın Tüm Yazıları