Gıda krizine dikkat

SU Politikaları Derneği ve Hidropolitik Akademi Başkanı Dursun Yıldız, Türkiye’nin büyük heyecanla başlattığı ama son dönemde gölgede kalmış bir projesinden söz etti. Yıldız “Güneydoğu Anadolu Projesi’ni hatırlayalım” diyor.

Haberin Devamı

Ve şöyle devam ediyor: “İklim değişikliği, savaş kapıda. Dünya Gıda Krizini konuşuyor. İnsanlığın ilk tarımsal üretimi yaptığı verimli topraklarda 40 yıl önce GAP diye bir projeyi başlattık. Enerji bölümü hemen hemen tamamlandı ama projenin sulama ve tarımsal üretim hedeflerinde hala yolun yarısındayız.”

“Artık herkes kabul etti. Tarım stratejik bir sektör oldu. Su zaten stratejik bir doğal kaynak. GAP’ta toprak çok verimli. Su da var. Şimdi bu projenin yeniden eski heyecanıyla ele alınması zamanıdır” diyen Dursun Yıldız, hidroelektrik enerjimizin dörtte birinin oradaki barajlardan geldiğini ama GAP’ın en stratejik avantajının bölge kalkınmasına ve gıda arz güvenliğimize sağlayacağı büyük katkı olduğunu anlattı.

Yıldız, ”GAP projesinin tamamen devreye alınması ile ülke ekonomisine 6.7 milyar dolarlık katkı sağlayacağı hesaplanmış. Bence enerji ve gıda krizine ilerleyen dünyada bu katkı bundan çok çok daha fazla olacak. Çünkü bizi ve insanlığı gelecekte temiz su ve toprak kurtaracak” dedi. 

Haberin Devamı

GAP Projesi’nin, ilerlemesi boyunca sosyal, ekonomik politik birçok problemle karşılaştığına vurgu yapan Yıldız, projenin durmadığını, ilerlediğini ama kendisine bağlanan büyük umutları beklendiği gibi gerçekleştiremediğini belirtti. Projenin kamu yatırımlarından aldığı payın son dönemde azaldığını ifade eden Yıldız, “Proje son dönemde biraz gölgede kaldı” dedi.

Yıldız “GAP’ı tümüyle tamamlayabilmiş olsa idik gerek bugün gerekse gelecek için büyük bir gıda arz güvenliği avantajımız olacaktı. Şimdi GAP’ı tekrar hatırlama zamanı. GAP, Türkiye’nin ve bölgenin gıda güvencesinin anahtarı” dedi ve “Rahmetli Cumhurbaşkanımız Demirel’i saygıyla analım. Aman GAP’ı kimselere GAP’tırmayalım” vurgusu yaptı.

Gıda krizine dikkat

ORMANCILIKTA YAZIN VE KIŞIN NE YAPILIR

Görevleri çevreyi korumak olan kamu çalışanlarının bir araya gelerek kurdukları derneğin adıdır, Küresel Isınmayla Mücadele Derneği (Kürem-Der). 2007 yılında İstanbul’da kuruldu.

Haberin Devamı

Üye sayısı 164. Önceki gün Çaykara-Dernekpazarı Derneği’nde 6. Olağan Genel Kurulu yapıldı.

Sel ve Su baskınlarının kesin çözümü olduğunu iddia ettikleri ‘Kırsal Dönüşüm Projesini’ ülkenin gündemine aldırmak için olağanüstü mücadele veriyorlar.

Yeniden başkanlığa seçilen, İstanbul’un eski Orman Müdürü Faruk Çebi’nin ormancılığı tanımlayan “Yaşanabilir bir dünya için yazın köz, kışın buz üstünde hiç yılmadan çalışmak ve dili olmayan ağacın, derdini anlatamayan tüm canlıların hakkını korumaktır” sözleri, çoğu ormancı olan arkadaşları tarafından alkışlarla karşılandı.

Orman Yük. Müh. Cihat Demir, Cahit Sıtkı Tarancı’nın ‘Memleket İsterim’ şiirini duygulu bir şekilde okudu. Karadeniz siyasetinin unutulmayan duayenlerinden Arıklı eski Belediye Başkanı Yılmaz Çebi ile merhum İyidere eski Belediye Başkanı Nihat Mete’nin güldürücü ve düşündürücü anıları; Çebi sülalesinin ayaklı kütüphanesi olarak anılan TTK’dan emekli merhum Yusuf Çebi’nin öğüt yolu yaşanmış maceraları bizleri hayli düşündürdü.

Haberin Devamı

Kongrede Hürriyet adına bizlere Kürem-Der tarafından ‘Sen de destek ver’ başlıklı bir plaket verildi.

Gıda krizine dikkat

GÜNÜN SÖZÜ

ALMANYA her yıl 500 bin göçmen almazsa biter. Avrupa’nın geriye gittiğini biliyor musunuz? Almanya eskisi gibi yeniden Türkleri tercih edecektir.”

(Besim Tibuk’un ‘Kanal Serbesti-Dünyaya Bakış programında konuşan Almanya ve AB Parlamentosu eski parlamenteri Vural Öger’den.)

RUH VE BEDEN YORGUNU İKİ DOSTUMUZU KAYBETTİK

İLKİ, ‘koca çınar’ dediğimiz Ergin Konuksever (85). Yaşlılığa bağlı rahatsızlığından ötürü onu kurtaramadık ve hafta sonu kaybettik, önceki gün de toprağa verdik.

Rıfat Ilgaz’ın oğlu Aydın Ilgaz makine mühendisiydi; THY teknik bölüm müdürlüğüne kadar yükselmişti. Babasının sağlığı ile çok uğraştı, onu yalnız bırakmak istemedi. Ama daha sonra babasının kitaplarını basmak için Çınar Yayınları’nı kurdu. Bu süreçte bizleri babasının daha da sevdalısı yaptı.

Haberin Devamı

İkisi de yakın dostumuzdu ama çile çektiler yaşamları boyunca; biri basın, diğeri de yayın piyasasında hep sıkıntı yaşadılar.

Hiçbir zaman korku nedir bilmediler, hep mücadele ettiler. Konuksever, gerektiğinde hak yiyen patronlarla, yayın müdürleri ve şeflerle kavga etti, haksızlığa karşı direndi. Ilgaz da yayınevini yaşatmak için hep mücadele verdi.

Ruh ve bedenleri hep yorgundu.

Konuksever’i önceki gün toprağa verdik, Ilgaz’ın cenazesi de bugün kaldırılacak.

Konuksever’in oğlu Timuçin ile Ilgaz’ın Nilgün, çocukları Elif ve Kerem’e başsağlığı dileklerimizle sabır diliyoruz.

MESAJ PANOSU

1980’lerde Sovyetler Birliği dağılma sürecini yaşadıktan sonra en çok konuşulan meselelerden biri ‘Türk Dünyasının Birliği’ konusudur. Bugün 18.30’da, konuyu en iyi değerlendirenlerden bir olan Prof. Dr. İlyas Topsakal’dan (İ.Ü. Rektör Yardımcısı) dinlemek istemez misiniz? Yer: Kültür Konseyi Derneği, Balmumcu Beşiktaş. (kulturkonseyi. Org)

 

Yazarın Tüm Yazıları