Gaziantep’e dikkat

Dünya Bankası’nın en rekabetçi 7 şehirden biri olarak seçtiği ve Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) 116 şehir arasında gastronomi alanında Yaratıcı Şehirler Ağı’nda (UCCN) Türkiye’den listeye dahil ettiği ilk şehir olan Gaziantep, kadim mutfağıyla tekrar dünya sahnesine çıktı.

Haberin Devamı

300 ünlüyü, 20 Michelin yıldızlı şefi ve 70 ülkeden yüz binlerce lezzet tutkununu GatsroAntepFest’te ağırladı.

- Dünyaca ünlü Michelin yıldızlı şeflerin yanı sıra Türkiye’nin ünlü şeflerinin, gurmelerin, yaşam koçlarının, diyetisyenlerin, tarım üreticilerinin, gastronomi öğrencilerinin, gıda üreticilerinin, otel ve restoran yatırımcılarının, sektör temsilcilerinin ve gastronomi profesyonellerinin katılımıyla gerçekleşen festival yaklaşık 2.5 milyon ziyaretçisiyle rekor kırdı.

- “İngiltere, İspanya, Kolombiya, Portekiz, İtalya, Almanya, Birleşik Arap Emirlikleri, Peru, Brezilya, Fransa, Bangkok ve Danimarka” gibi ülkelerin katıldığı festivalde 19 panel, 9 söyleşi, yarışmalar ve yemek atölyeleri düzenlendi.

Gaziantep’e dikkat

Haberin Devamı

ANTEP MUTFAĞININ GÜCÜ

- ‘Bereketli Hilal’in tahıllarının, Akdeniz’in meyve ve sebzelerinin, uzak doğunun baharatlarının Gaziantep’te yetişen ürünlerle bileşkesi olan Antep mutfağı, dünyada şehir adıyla anılan tek mutfaktır. Bu doğrultuda Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’nin ilk mutfak müzesini açtı. Ayrıca coğrafi işareti Gaziantep’te olan ve dünyada Antep fıstığı olarak bilinen ürünün müzesini açarak fıstığa verilen değeri ortaya koyması çok önemlidir. Antep mutfağı 500’e yakın özgün yemek çeşidiyle Avrupa’nın “Seçkin Destinasyonlar Projesi”nin (EDEN) 2015 yılında Yerel Gastronomi ve Turizm Ödülü’ne layık görüldü. Gastronomi alanında en iyiyi ve daha ileriyi hedefleyen Gaziantep’te mutfakla ilgili tematik müze çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.

ATOM KARINCA DENİYOR

- Festival kapsamında Peynir Müzesi UDMA, Rahiya Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesi’nin açılışı yapan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Pekmez Müzesi ile de sona gelmiş.

Gaziantep yemek kültürünü gelecek nesillere doğru anlatmak ve sunmak amacıyla Mutfak Sanatları Merkezi ile Mutfak Sanatları Akademisi’ni kuran GBB Başkanı Fatma Şahin, mutfağı sanatla buluşturmayı başarmış. Onun gibi başka bir belediye başkanının bu etkinliğin üstesinden gelebileceğini sanmıyoruz. Arkasında güçlü bir ekibin ve iktidar gücünün olduğunu da düşünmemiz gerekiyor.

Haberin Devamı

TARİHİN DERİNLİKLERİ

- Gelenek, görenek ve inanışların beslenme kültürüne yansımalarını gördüğümüz Antep mutfağında, Anadolu’nun verimli topraklarında emek ve sabırla yetiştirilen ürünler harmanlanıp, bölgenin sıcak insanlarının sevgilerini de katmaları sonucu eşsiz lezzetler olarak sofraları süslüyor.

TAŞKÖPRÜ-ARABAN SARIMSAĞI

- Doğal antibiyotik olarak adlandırılan ve verimli ovada tarımı her geçen gün artan bir ürün dikkatimizi çekti: ‘Araban sarımsağı.’ Antep mutfağının vazgeçilmez ürünü olan ve hemen hemen tüm yemeklerde kullanılan Araban sarımsağı, Kastamonu Taşköprü sarımsağı ile coğrafi işaretini almış. Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜCİTA) Başkanlığı’nı sürdüren Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu ise “Ben ikisini de severim, fark yoktur, ama Çin sarımsağının yanından geçemezler” diyor.

Haberin Devamı

Fransız işgalinden kurtulan Gaziantep’in, 100. kurtuluş yıldönümü dolayısıyla Gaziantep’e özgü ürün ve materyallerin yer aldığı 100 coğrafi işaretine ulaştığını Prof. Tekelioğlu’ndan öğrendik.

- Bu ürünle ilgili tarihi bir bilgiye ulaştık. Nurdağı ilçe merkezine birkaç kilometre uzaklıkta yer alan Gerçin Höyük’te bulunan ve şu an Berlin Müzesi’nde sergilenen “Tanrı Hadad” (yerel fırtına tanrısı) heykelinin arka kısmındaki 34 satırlık Arami alfabesinin Sam’al lehçesi ile yazılan yazıtta, Kral I. Panamuwa MÖ 8. yüzyılda bölgenin sahip olduğu buğday, arpa ve sarımsak tarlalarından bahsetmiş.

Sam’al kraliyet ailesine ait bir nekropol olduğu düşünülen Gerçin Höyük’te bulunan bu heykel, yaklaşık 3.50 metre yüksekliğinde ve yazıtta da Kral I. Panamuwa’nın kraliyet nekropolünde bu heykeli nasıl diktiği ve bir tapınak inşa ettiği anlatılıyor.

Haberin Devamı

- GAZİANTEP Büyükşehir Belediyesi, bu hafta sonu yani 25 Eylül Pazar günü, Fırat Nehri üzerinde Rumkale Su Sporları Festivali’nin 5’incisini düzenlediklerini açıkladı.

ALMANYA’DA ODUN SOBASI DA ÇARE DEĞİL

Almanya, Rusya’nın doğalgazı kesmesinden sonra uluslararası piyasadan neredeyse beş misline gaz tedarikine çalışıp bu kışı atlatmayı düşünüyor. Ekim veya en geç kasım ayından sonra gaz ve elektrik faturalarına yansıyacak fahiş artış herkesi kara kara düşündürüyor. Bu yüzden hükümet şimdiden her çalışana, emekliye, öğrenciye bir defaya mahsus 300 Euro teselli parası veriyor.

Almanya’daki dostlarla konuşuyoruz. Yakacak odun fiyatları da almış başını gidiyormuş. Alman İstatistik Dairesi’nin dün (perşembe) açıkladığına göre, yakacak odun ve odun pelet fiyatları ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 85.7 artmış. Böylece, aynı dönemde yüzde 7.9 artan tüketici fiyatlarının artışından on kat daha artmış oluyormuş. Talaşlı ısıtma sistemlerini ısıtmak için kullanılan talaş ve talaşlar, ağustos ayında bir yıl öncesine göre yüzde 133.3, odun peletlerinin fiyatı da yüzde 108.2 artmış.

Haberin Devamı

Almanya’daki dostumuz, “Herkes kışı geçirmek için her şeye saldırıyor. Şöminesi olanlar, bacası ve odun sobası olanlar odun stoku yapıyor. Ama yakacak odun kalmadı. Hiç akılda yokken, özellikle şubat ayının sonunda Ukrayna’da savaşın başlamasından bu yana, bir enerji kaynağı olarak odun odak haline geldi. Birçok keresteci artık yeni sipariş almıyor ve sadece düzenli müşterilerine ürün tedarik ediyor. Şömine için bir metreküp odun 60-70 Euro’dan 200 Euro’ya yükseldi” diyor.

Odun hırsızlığı da almış başını gidiyormuş. Alman Özel Orman Sahipleri Birliği, hırsızlığa karşı çeşitli tedbirler alıyormuş. Gece kamyonla gelip kesilmiş kütükleri, ağaçları çalmasınlar diye gizli kameralar yerleştiriliyormuş. Ne günlere geldi Almanya.

GÜNÜN SÖZÜ

İran’da direnen kadınların sloganı:“İnsanları zorla kendi cennetlerinize götüremezsiniz.” Emine ÖZLÜK

MESAJ PANOSU

KÖRFEZDE ULAŞIM

- İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki İZDENİZ’in yönetim kurulu üyesi ve araştırmacı-yazar Muzaffer Ayhan Kara’nin ‘Dünden Bugüne Körfezde Ulaşım’ adlı kitabı, Biz Kitap etiketiyle yayınlandı. Önsözünü İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in kaleme aldığı kitap, İzmir Körfezi’ndeki deniz ulaşımının yabancılardan Osmanlı tebaasına geçtiği 19. yüzyıldan itibaren; Şirket-i Hamidiye’den İZDENİZ’e, bugünlere kadar olan serüvenini konu ediyor.

BİLİYOR MUSUNUZ

- CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer’in, resmi tüm örgün eğitim kurumlarında eğitim öğretim gören öğrencilere ve eğitim çalışanlarına ücretsiz öğle yemeği ve içme suyu verilmesini teklif ettiğini...

- EFES Selçuk Belediyesi’nin ‘üzüme dair her şeyi’, 25 Eylül Pazar günü Gökçealan Mahallesi’nde düzenlenecek olan ‘Şerefine Salkım Hanım Osmancık Üzüm Şenliği’nde’ buluşturacağını...

Yazarın Tüm Yazıları