Fas kazansa da kaybetse de korkutuyor... Gladyatör takım!..

Fas Milli Futbol Takımı bugün Fransa ile yarı final oynayacak.

Haberin Devamı

Fas, Afrika’nın dünyanın zirvesinde olması istiyor.

Yani bu Afrika ülkesinin gözü Dünya Kupası’nda. Bütün bahisleri altüst etti, ona en düşük şans verenler hüsrana uğradı.

Fas’ın değeri 242 milyon Euro; rakiplerine göre en düşük değerde sayılıyor. Hırvatistan 377 milyon Euro, Belçika 556 milyon Euro, Portekiz 865 milyon (Ronaldo hariç), İspanya 877 ve bugün karşılaşacağı Fransa 1.04 milyar Euro...

Fas 5 maçtır hiç gol yemedi. Dünya Kupası’nda bu bir rekor.

‘Faslı Türk’ saydığımız dostumuz Noureddine Tahir, Faslıların maçlardaki çoşkusunu hatırlatıyor ve “Paris şöyle ya da böyle yanacak” diyor.

Yani şunu demek istiyor: “Kazansak da kaybetsek de sorun olacak.”

İKİ SİHİRBAZ VAR

Fas takımının arkasında iki ‘sihirbaz’ var diyor; birincisi antrenör Walid Regragui (Regragi okunur) ve diğeri de Christiano Ronaldo’nun ‘gizli’ yardımcısı (akıl danesi) Anas Özifi... Özifi, Fas Milli Takımı oyuncularının Avrupa’daki takımlarda oynamaları için onları hazırlayan isim... Kupadan üç ay önce onların ülkelerini ziyaret etti.. Onlara ‘abilik’ yaptı. Bir Faslının tabiri ile, bir gladyatör takımı oldular.

Haberin Devamı

- FIFA’dan alınacak ödüllere ek olarak konuşulan ödüller mi? Suudi Arabistan birer Rolls-Royce, Dubai’den birer villa, Fas’tan birkaç taksi ruhsatı ve bedelsiz arazi... Ayrıca Kraliyet Liyakat Nişanı, bu durumda ‘bir milletvekilinden daha üstün’ duruma gelecekler! Elbette takımın değeri kat kat artacak ve herkes Fas’dan oyuncu transfer etmek isteyecek.

Faslı dostumuz Tahir, Anas Özifi’nin telefonunun hiç susmadığını söylüyor; söyleyebildiği; “Şu kupa bitsin, sonra görüşürüz” imiş.

Fas Milli Takımı’nın yüzde 70’i Avrupa’da oynuyor. Kaptanı Roman Saiss Beşiktaş’ta oynuyor; yedek kalecisi de Hatayspor’daydı.

Katar’da Fas’ın iki takımı var sanki. Biri sahada oynar, diğeri ise oyuncularının anneleri, tribünde! Annelerin emekleri çok, sanki birer ‘dünya kahramanı’ yaratıyorlar. Anne ve çocukları her maçta gözlerine bakıyorlarmış birbirlerinin...

Mahçup etmek için, kazanmak için savaş ediyorlar bir anlamda. Her ne kadar Fas dışında doğsalar da Faslı anneler çocuklarına Fas aile ruhu aşılamışlardı. İlk defa dünya kupasında hatta böyle bir büyük müsabakada bütün oyuncuların anneleri katıldı. (Harcamaları Fas Devleti karşılıyor.)

Haberin Devamı

Hiçbir ülke bunu akıl etmedi. Çünkü anneleri için Faslılar can verir. Fas’ın başarısı basit görünse de etkisi çok büyük.

Achraf Hakimi (Paris St. Germain), Hakim Ziyech (Chelsea), Nayef Aguerd (Agerd) (West Ham United), Sofyan Ambrat (Nordin Amrat’ın kardeşi) (Fiorentina), kaleci Bono (Sevilla), Roman Saiss (Beşiktaş), bunlar Fas milli takımının en pahalı oyuncuları... Hepsi de Fas dışında doğmuş ama asıl kimlik ve kültürlerinden kopmamış gençler... Ortalama yaşları 26... Avrupa’daki spor çevreleri bunların bir kupa daha oynayabileceklerini söylüyorlar.

BU FASLILARI TANIYOR MUSUNUZ?

French Montana (Karim Kharbouch), rap’çi. Dünya kupaları ve Real Madrid’in marşlarını yazan ve şarkıcı Lady Gaga gibi birçok ünlü ile birlikte çalışan yapan RedOne (Nadir Khayat) Fas doğumlular. Guess, Diesel giyim markaları Fas vatandaşı Marciano Kardeşler tarafından yaratılmış.

Haberin Devamı

BİLİYOR MUSUNUZ

Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç’ın, Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde 16 Aralık Cuma günü ‘Dijitalleşen Dünyada Medyanın Toplumsal Rolü’ konulu medya forumuna yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda gazetecinin katılacağını belirterek, ilgili gazetecileri toplantıya çağırdığını... (basin@maltepe.bel.tr-0541-550 33 65)

ÖĞRETMENLERE KÜÇÜK ZAM

Öğretmenler için ufak da olsa sevindirici bir haber geldi. Öğretmenlerin Anadolu Üniversitesi’nin açıköğretim programları kapsamında düzenlediği sınav ücretlerine zam geldi. AÖF sınav görev ücreti olarak salon başkanı eskiden 200 TL alırken, yapılan iyileştirmeyle birlikte artık salon başkanı 250 TL alacak. Gözetmen eskiden 170 TL alırken, yapılan iyileştirmeye artık 212,50 TL alacak. Yardımcı engelli gözetmen ise 262,50 TL sınav görev ücreti alacak.

Haberin Devamı

MESAJ PANOSU

-İYİ bir sokak gözlemcisiyim. Günlerdir gözlemliyorum. Sokaklarda bırakın gülmeyi, tebessüm eden yok!         Nihat MATKAP

GÜNÜN SÖZÜ

Akıl her şeyi olduğu gibi görmekten başka bir şey değildir.”                    Voltaire

KULAKLARI ÇINLAYAN SANİ ŞENER AÇIKLAMA GÖNDERDİ

Fraport’un ortağı TAV CEO’su Sani Şener’in dünkü yazımızla kulakları çınlamış, bizi arayan dostumuzda bir aksaklık olduğunu sanıyor. Bu konudaki olumsuzluktan dolayı tabii ki çok üzüldüm, kendisinden özür diliyoruz. Talimatı üzerine Fraport-TAV Antalya Havalimanı Genel Müdürü Deniz Varol, ücretsiz internet erişimi ile ilgili şu bilgiyi verdi:

“Gelişte, dış hatlar pasaport kontrolüne ve iç hatlar bagaj alım katına kadar sınırsız, o noktadan itibaren 30 dakika ücretsiz internet erişimi sağlanıyor. Gidişte de terminal önünde ve check-in salonunda yolcularımız aynı hizmetten 30 dakika ücretsiz faydalanabiliyor. Herhangi bir telefonla, sadece yasal zorunluluk olan kimlik bilgilerini kaydederek yolcularımız ücretsiz internet kullanabilirler. Yolcularımız 30 dakikadan sonra dilerlerse ücretli olarak internet kullanmaya devam edebiliyorlar.

Haberin Devamı

Erişimi kolaylaştırmak için terminalimize kiosk’lar yerleştirdik. Bu kiosk’larda kimlik kartınızı ya da pasaportunuzu taratarak hızlıca pin kodu alabilir ve ücretsiz internete bağlanabilirsiniz. Bu hizmetin bulunduğunu daha iyi duyurabilmek adına yolcularımıza yönelik web sitemizde, diğer sosyal medya kanallarımızda ve terminallerimizde gerekli çalışmaları yapacağız.”

Yazarın Tüm Yazıları