‘Eşit yurttaşlık insan hakkıdır’

Almanya’nın Unna şehrinde toplanan Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) tarafından, AABK 7. Olağan Genel Kurulu Sonuç Bildirgesi açıklandı.

Haberin Devamı

AABK toplantısı Almanya, Avusturya, Belçika, Britanya, Danimarka, Fransa, Hollanda, İsveç, İsviçre, İtalya, Norveç, Romanya, KKTC, Türkiye Alevi federasyonlarının katılımıyla 22-23 Ekim’de Almanya’nın Bergkamen kentinde gerçekleştirildi.

AABK 7. Olağan Genel Kurulu’na Türkiye’den Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Dernekleri Federasyonu, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanları katıldı.

“Eşit yurttaşlık insan hakkıdır!” başlıklı bildirgede şu ifadeler yer aldı: “AABK 7. Olağan Genel Kurulu’nda yapılan değerlendirmelerde aklın ve bilimin öne çıktığı, barışın ve sosyal devletin belirleyici olduğu Türkiye’yi de kapsayan demokratik ve sosyal bir Avrupa Birliği için mücadelenin yanı sıra, birçok Avrupa ülkesinde olduğu gibi Türkiye’de de eşit yurttaşlık hakkının uygulanması ve cemevlerinin ibadethane olarak tanınması talebi” öne çıkarılarak karara bağlandı.

Haberin Devamı

“Aleviler vardır, Alevilik haktır” denilen açıklamada, alınan kararlar da açıklandı: ‘Madımak Hafıza Merkezi’ projesinin hayata geçirilmesi’, ‘2023’te ‘Madımak Yılı’ dolayısıyla Avrupa Parlamentosu, UNESCO ve BM gibi uluslararası kurumlara başvuru yapılması’, ‘Aleviliğin folklorik ve turistik bir topluluk gibi görülmemesi’, ‘Alevi önderlerine maaş verilmemesi konusu, torba yasanın geri çekilmesi, eşit yurttaşlık ve laiklik ilkesinin Alevi kurumları ile görüşülerek yeniden düzenlenmesi’.

GÜNÜN SÖZÜ

OKUMAYAN, yazmayan, düşünmeyen toplumlar içten içe çürürler. Türkiye böyle bir sürece sokulmuştur. İş bitirmeye, köşe dönmeye koşullandırılmış bir toplum, eninde sonunda bu hovardalığın faturasını öder. Gidiş, o gidiştir.” Uğur MUMCU

OLAY MİLLETVEKİLİ YOL ARKADAŞINI HAPSE ATTIRDI

 CHP Balıkesir Milletvekili Fikret Şahin, skandallar zincirine bir halka daha ekledi. ‘Sosyal Medya’ cezaları tartışılırken, Şahin sosyal medyada kendisini eleştiren Gömeç Belediye Başkan adayı ve eski İlçe Başkanı Melih Bağcı’yı mahkemeye verdi. Tehditten 22 gün hapis cezasına çarptırılan Bağcı, Burhaniye Cezaevi’nde tahliye için gün sayıyor.

Haberin Devamı

2007 yılından beri aktif siyasetin içinde olduğunu, öncesinde kendisi ile kapı kapı dolaştığını söyleyen Melih Bağcı, “Her şeyden önce parti içinde solcu kimliği ile bilinen birisiyim. İçinde yaşadığım topluma ve o toplumun oylarıyla göreve gelmiş kamu iradesi olan Belediye Başkanı’na saygım doğrultusunda davrandım. Seçilmesinde emeğim olan bir kişi tarafından cezalandırılmama üzüldüm” dedi.

CHP eski Milletvekili Av. Namık Havutça da Bağcı davası ile yakından ilgileniyor. Bağcı’nın sosyal medya paylaşımında “Seninle görüşeceğiz” tabiri yüzünden ve dosyayı takip edemediği için, “Siyaseten görüşeceğiz” demediği için 22 gün hapis cezasına çarptırıldığını yakın çevresine aktaran Havutça, Fikret Şahin’in daha önce de eski ilçe başkanını TBMM’ye alınmayacaklar listesine eklettiğini söyledi.

Haberin Devamı

OLAYLARIN ADAMI

Gömeç Belediye Başkanı’na, ihaleye çıkarılan büfelerin ihalesini kayınpederinin hatırına iptal ettirdiği öne sürülen Fikret Şahin, daha önce de Burhaniye İlçe Başkanlığı’na kendi resmini astırmak istemesi, oğlu ile İstanbul’da trafikte tartıştığı polis ekibi ile mahkemelik olması ile biliniyor. Şahin en son Sibel Can’ın Edremit’teki konserinde meydana gelen kürsüye çıkma tartışmasının da baş kahramanıydı. 

BİNGÖL’DE ‘BEDAVA EV’ İZDİHAMI

YAKLAŞIK 20 yıldır Kanada’da yaşayan Bingöllü işinsanı Fesih Zeki Mert, memleketinde farklı metrekarelerde bir site yaptı. Siteden 2+1 odalı bir evi kurayla ücretsiz vereceğini açıklamasının ardından çekilişe 23 bin 700 kişi başvurdu. Başvuruların ardından yapılan çekilişle 5 çocuk annesi Zehra Yıldız, evin sahibi oldu.

Haberin Devamı

AYDIN BOYSAN FINDIKLI’DA ANILIYOR

RİZE’nin CHP’li Belediye Başkanı, Makina Mühendisi CHP’li Ercüment Şahin Çervatoğlu büyük harcamalarla etkinlikler yapmıyor. Toplu açılış törenleri için ilginç bir davetiye hazırlamış, siyasetçilere ve gazetecilere göndermiş... “Toplu açılış törenimize davetlimizsiniz” diyor; tarih 31 Ekim... Diyor ki: “İmece (Lazca meci) anlayışıyla halkımız, dostlarımız ve yoldaşlarımızın desteğiyle yaptığımız yatırımların toplu açılış töreninde sizleri de yanımızda görmekten onur duyacağız.”

Başkan Ercüment Şahin Çervatoğlu gerçekleştirdiği projeleri şöyle tanıtıyor:

Aydın Boysan Sosyal Tesisleri,

Turan Bulak Kültür ve Sanat Merkezi,

Haberin Devamı

Süreyya-Osman Şişmanoğlu Gündüz Çocuk Konuk Evi ve Çocuk Hakları Merkezi,

Kadın Yaşam Kafeteryası,

Hakan Aydınoğlu Üretim Tesisleri (Beton ve Kilit Parke Santralı, Karma Eleme Tesisi, Araç Bakım Atölyesi, Nurettin Balaban Ahşap Atölyesi, Geri Dönüşüm Ayrıştırma Tesisi, Beton Laboratuvarı).

Boysan’ın Fındıklılı olduğunu bu vesile ile öğrendik. Çervatoğlu’nun sevdiği bir abisiymiş. Boysan’ın adı verilen sosyal tesisler, sahilde deniz gören güzel bir yerdeymiş. Aslında orası şimdiden ‘Aydın Boysan Meyhanesi’ olarak adlandırılıyormuş. Karadenizlilere afiyet olsun şimdiden..

İsmi verilen mekânlar, Fındıklı’ya katkı sağlayan işadamlarıymış. Sanırız bunun örneği yok.

MESAN PANOSU

LOZAN SERGİSİ

İNÖNÜ Vakfı tarafından açılan, küratörlüğünü Prof. Dr. Temuçin Ertan’ın yaptığı ‘Lozan Barış Antlaşması’nın 100. Yılı Sergisi’, Pembe Köşk’te açıldı. Sergide Lozan Antlaşması metninin tıpkı basımı, İsmet İnönü ve eşi Mevhibe İnönü’nün Lozan’dan ailelerine yazdıkları mektuplar, Mustafa Kemal Atatürk ile İsmet İnönü arasındaki önemli yazışmalar ile İsmet ve Mevhibe İnönü’nün Lozan ziyaretinde kullandıkları kişisel eşyalara yer verildi.

ATO Congresium’da devam eden 18. Ankara Kitap Fuarı’nda 29-30 Ekim tarihleri arasında okurlarıyla buluşacak olan Gökhan Çapoğlu, 29 Ekim saat 12:00’de “Cumhuriyet’in 99. Yılında, Atatürk Cumhuriyeti’ni Yeniden Kurmak” konulu bir konferans verecek.

CUMHURİYET’in dil ve harf devrimi olmasaydı toplumun yüzde 90’ı Türkçe aleyhtarı konuşmaları anlamayacaktı. Fikri SAĞLAR

BİR şehrin kaderini sadece yönetenlerin ufku ve kalitesi değil, yönetilenlerin kültür ve eğitim düzeyi de belirler. Dücane CÜNDİOĞLU

Yazarın Tüm Yazıları