Ergene’de bugün ÇED raporu görüşülecek! Trakya’nın göbeğine plastik

Geçen hafta bazı gazetelerde “Ergene toprakları zehir saçıyor!” başlıklı haberler yer aldı. İki Ergene ismi var Trakya’da; biri Ergene Nehri, ikincisi de Çorlu coğrafyasından koparılarak yaratılan Ergene ilçesi. Biz bu konuyu neredeyse yaklaşık 15 yıl önce yazdık, “Trakya toprakları yağmalanıyor” diye.

Haberin Devamı

İstanbul’dan bazı sanayiciler bir araya gelerek ‘Plastik Sanayi Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi’ni kurarak İstanbul’daki sanayii buraya taşımak istiyorlar esasında. 2.8 milyon metrekarelik tarım alanında projeyi uygulamak için büyük mücadele veren plastikçiler, engelleri aşabilmek için uzmanlara tarlaları inceletiyorlar. Yeni bir raporda da tarlalarda sınır değerin 2.1 katı nikel ve 17.6 katı krom olmak üzere ağır metal tespit edildiği ortaya atılıyor!

ÇEVRECİLER KARŞI

Marmaracık köyünün arazilerinde böyle bir tesis kurmak isteyenler iddialarını sürdürerek Trakya’nın orta yerine dev bir plastik sanayi kurmak istiyorlar. Çevreciler “Buraya sanayi sitesi kurulamaz” diye karşı çıkıyorlar.

Projenin en önemli aşamalarından biri olana ÇED süreci ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından askıya çıkarılıyor.

Haberin Devamı

Toplantı Çorlu-Çerkezköy yolundaki Velimeşe’de bir otelde bugün 11.00’de yapılacak. Trakya Platformu Yürütme Kurulu üyesi Murat Sevgi bize şu açıklamayı yaptı:

“Toprak Koruma Kurulu olarak, Trakya topraklarının tarımsal sit alanı olarak tescil edilmesini isteyen çiftçinin yanında olacağını düşünüyoruz.”

Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Beslenme Bölümü Başkanı Prof. Dr. Aydın Adiloğlu, eşi öğretim üyesi Sevinç Adiloğlu ve araştırma görevlisi Yusuf Solmaz tarafından hazırlanan zirai bilirkişi teknik raporu tartışma konusu oldu. Bu arazi tarımsal niteliğini nasıl kaybeder gibi sorular gündeme geliyor. Evli bir çiftin böyle bir rapor hazırlamayacağı konusunda da eleştiriler var.

GÜNÜN SÖZÜ

“KANAL İstanbul’un maliyeti 75 milyar lira olarak belirtilmiştir. Bu büyük bütçeyi başta ‘deprem hazırlıkları’ olmak üzere çok daha öncelikli konulara aktarmayıp, Kanal İstanbul gibi bir projeye aktarmak, ‘inat’ ile açıklanacak bir durum değildir.” Dr. Kubilay KAPTAN

GENEL MERKEZ DE ‘AYIP’ ETTİ!

DENİZLİ milletvekili Teoman Sancar’ın istifa kararı duyulduğunda, CHP Genel Merkez yöneticisi bazı dostlarımız istifanın altında bazı ‘ayıp’ meseleler olduğunu ve süreci bizzat yerel yönetimlerden sorumlu Seyit Torun, grup başkanvekili Engin Özkoç ve genel başkanın yönettiğini anlatmışlardı, haklı çıktılar. Sancar’ın konuştuğu gazeteciler ilginç şeyler yazdılar. Meslektaşımız Abdulkadir Selvi “Şantaj kasetiyle benden 1 milyon dolar istediler” diye açık açık yazdı. Kördüğüm buradan çözülecek. Seyit Torun, “Komployu birkaç gün içinde çözeceğim” diyen Sancar’a karşı niye acul davrandı? Sancar “Genel merkez yanlış yaptı, istifamı istediler, beni değil şantajcıları savundular. Bazen vekil olarak genel merkeze girmekte zorluk çekerken şantajcılar elini kolunu sallayarak Seyit Torun’un odasına, genel merkeze nasıl girdiler?” diye sordu. Genel merkez bu yüklerin altından nasıl kalkacak?

Haberin Devamı

Büyükerşen’den İnönü planör okulu açıklaması

‘İSTİKBAL GÖKLERDEDİR’

ESKİŞEHİR Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen ‘THK İnönü Eğitim Merkezi rant ve kamulaştırma tehdidinde’ (2.3.2021) yazımız üzerine bir açıklama gönderdi ve “THK ile Büyükşehir Belediyesi arasında İnönü Planör Kampının istimlak edilmesi konusu ile ilgili herhangi bir hukuki ihtilaf söz konusu değildir” dedi. Büyükerşen, yazımız üzerine yaptığı incelemede şunu gördüklerini anlatıyor:

“2014 yılında Büyükşehir Belediyemize bağlanan İnönü ilçesinin AKP’li yönetimi, 1978’de İmar-İskân Bakanlığınca yapılmış 1/1000 ölçekli plana göre, planörlerin iniş ve kalkış pistlerini etkileyecek bir alana, Turistik Tesisler yapmak üzere istimlak kararı vermiştir. Halen, kayyum idaresinde olan THK yönetimi, bu karara itiraz etmek için, 1/1000’lik planlar ile bunların Büyükşehir Belediyesince 1/5000’lik planlarının da olabileceği düşüncesiyle, İnönü ilçe belediyesinin yanı sıra, belediyemize de dava açmıştır.

Haberin Devamı

Büyükşehir Belediyemiz Hukuk Müşavirliği, THK avukatlarına, bizde İnönü Planör Kampına ait yapılmış 1/5000’lik plan bulunmadığını, ayrıca Atatürk’ün kurucusu olduğu THK’nın hizmetlerini engelleyebilecek böylesi bir girişime izin vermeyeceğimizi bildirerek, bize açtıkları davayı geri çekmelerini istemiştir.

THK İnönü Planör Eğitim Tesisleri, Türkiye’de pilotluğa hevesli gençlerin, motorsuz uçakları kullanabildiği, kesintisiz hava cereyanlarına sahip atmosferik yapıdaki ender bir mekandır. Burada yerli ve zaman zaman yabancı ülkelerden gelen gençlerin de eğitim aldıkları tesislerin, havacılık eğitimi açısından önemi çok büyüktür. Hatta ben de, seneler önce, bu önemi anlatan ve Atatürk’ün ‘İstikbal Göklerdedir’ sözüne işaret eden bir ‘Atatürk Heykeli’ni, bizzat yapıp, hediye olarak kamp tesislerinin önüne yerleştirdim. Bu heykel hala orada durmaktadır.

Haberin Devamı

Son zamanlarda Eskişehir’in kırsal ilçelerinde çeşitli kesimler tarafından girişilen, ranta dayalı arazi yağmasına karşı, köylüsüyle ve şehirlisiyle birlikte uyanık durmaya ve mücadeleye devam ediyoruz ve edeceğiz de.”

BİLİYOR MUSUNUZ?

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir’in, Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık ile Genel Müdür İbrahim Altan’a kesilen toplam 344 bin cezanın sebebinin kamuoyuna açıklanmasını istediğini...

TÜRKİYE’de elektrikli araç üretiminde ilk çalışmaları yürüten Çinlilerle otomobil üretimi konusunda ortaklık yapan, İTÜ Makine Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Önder Yol’un, ‘ZY Elektrikli Traktör/Yol’ markasıyla haziran ayında 320 beygir gücünde elektrikli traktörlerin seri üretimine başlayacaklarını Bloomberg tarım editörü İrfan Donat’a açıkladığını...

Yazarın Tüm Yazıları