Emekli refah payı bekliyor

Memur, emekli, dul ve yetim yeni yılda aylık ve maaşlarına yansıtılacak zammı heyecanla bekliyor.

Haberin Devamı

Temmuzda maaşlarında yüzde 7 oranında artış yapılan 2.5 milyon memur, yüzde 10.85 oranında dört aylık enflasyon doğrultusunda şimdiden yüzde 3.85 enflasyon farkı edindi. TÜİK’in kasım ve aralık aylarına ilişkin duyuracağı enflasyon verisiyle yeni yılda alacakları fark netleşecek.

Memura, ayrıca toplu sözleşme uyarınca ocakta yüzde 8 zam verilecek.

En gariban kesimi oluşturan ve hayat pahalılığı altında inim inim inleyen emekli, dul ve yetim aylıklarına yüksek zam yapılmasını umuyor. Memur gibi temmuzda maaşlarına yüzde 7 zam yapılan memur emeklisi, ocak ayında 6 aylık enflasyon farkının yanı sıra yüzde 8 oranında zamdan yararlanacak.

İşçi, esnaf ve çiftçi emekli aylıklarına yansıtılacak zam oranı 3 Ocak’ta açıklanacak enflasyon oranı ile belli olacak. Temmuz, ağustos, eylül ve ekim enflasyonu kümülatif yüzde 10.85 olarak gerçekleşti.

Haberin Devamı

Kasım ve aralık ayına ilişkin rakamlarla 6 aylık enflasyonun yüzde 16-18 arasında gerçekleşmesi yüksek olasılık.

Buna göre işçi, esnaf, çiftçi emeklisi ile dul ve yetime ocakta yüzde 18 zam yolda gibi. Siyasi iradenin emekliye yönelik refah payı verebileceği konuşuluyor. Savlanan zam, refah payı ile birlikte yüzde 20. Ne var ki 3.500 liralık en düşük aylığa yapılacak yüzde 20’lik zam göreceli iyileştirme sağlamaz. Ocakta 4.500 liraya yükseltileceği konuşulan en düşük aylığın aralıkta saptanacak net asgari ücret düzeyine çıkarılıp ardından yüzde 20 zam yansıtılması yaşamın gerçekleriyle örtüşür ve satın alma gücünü yükseltir... Dillendirildiği gibi emekli ve asgari ücretliye yasal enflasyon artışının yanında refah payı zammı da mutlak verilmeli.   Şükrü KARAMAN

FİLOZOF OLMAK

Thomas More

BİR gün filozoflar kral ya da krallar filozof olursa insanlık o zaman mutluluğa kavuşur.”

(Vicdan özgürlüğü uğruna ölümü seçen bir filozof.)

Çağlar Çetok’un yayına hazırladığı bu kitabı okuyunuz.

BÜYÜKDERE FİDANLIĞI CANLANDIRILACAK

İBB; Atatürk’ün isteği ile 1928 yılında kurulan, 1936’da kurulan Türkiye’nin ilk Bahçıvan Okulu’na ev sahipliği yapan ve 1997 yılında faaliyetleri duran Büyükdere Fidanlığı’nı eski günlerine döndürecek projeyi başlattı. Metruk haldeki yerde tarihi mirası canlandırmak için yola çıktıklarını belirten İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Bu merkezde yerel tohumlar, soğutmalı depolarda uzun süreli olarak muhafaza edilecek, bir gen merkezi gibi çoğaltılacak. Sebze grubundan elde edilen fideler ve diğer tohumlar, buradan halkımıza ve çiftçilerimize de ayrıca ücretsiz olarak dağıtılacak” dedi.

Haberin Devamı

SAHTE BAL BİR GÜVENLİK SORUNUDUR

CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel ve CHP’li milletvekillerinin arıcılıkta sahte bal ve TAHAP isimli derneğin arıcıları dolandırması konularının araştırılması için verdiği önerge Meclis’te görüşüldü. AKP adına konuşan TBMM Tarım Komisyonu Başkanı Kars Milletvekili Yunus Kılıç da TAHAP hakkındaki iddiaları doğrulamasına hatta kendi ailesinin de dolandırıldığını ifade etmesine rağmen önerge, AKP ve MHP oyları ile reddedildi.

Önerge üzerine konuşan Adıgüzel şunları ifade etti: “Bu süreçte on binlerce arıcı dolandırıldı, işte, burada makbuzları; sahaya gittiğinizde size de bunlar geliyordur. Bu arıcılar dolandırıldı. Mahkeme dosya evrakları da ortada. Yazık değil mi arkadaşlar, 80 bin arıcı, çoğu aileleriyle birlikte dağ başlarında arıcılık yapmak istiyorlar, sağlıklı ürünler üretmek ve Türkiye’yi dünyada olduğu yere tekrar ulaştırmak adına. Peki, siz ne yapıyorsunuz? Arıcıları tuzağa düşürüyorsunuz.

Haberin Devamı

Sahte bal bir milli güvenlik sorunudur, sahte bal bir neslin zehirlenmesinin organize işidir. Sahte balla çocuklarımızın, gençlerimizin geleceğini, sağlığını tehdit ediyorsunuz. İşte sahte balda hükümeti ifşa ediyoruz. Gelin, şu araştırma önergesine ‘Evet’ deyin, hep beraber bu işi araştıralım.”

2/B DAVALARI SONUÇLANMALI

CHP Muğla Milletvekili Av. Burak Erbay, TBMM’de Adalet Bakanlığı bütçesi görüşmeleri sırasında, Muğla’da yaklaşık 50 yıldır devam eden 2/B orman vasfını yitirmiş araziler ve hazine arazileriyle ilgili davaları gündeme getirdi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a çağrıda bulunan Erbay, “Muğla’da yaklaşık 50 yıldır devam eden davalar var. Bu davalar bir an önce sonuçlanmalı ve yıllardır bu toprakları ekip biçen, geçimini buralardan kazanan yurttaşlarımızın mağduriyetleri giderilmelidir” dedi.

Haberin Devamı

HALKIMIZ HAVA KİRLİLİĞİNDEN KAYGILI

TEMİZ Hava Hakkı Platformu ve YADA Vakfı işbirliğinde gerçekleştirilen ‘Türkiye’nin Hava Kirliliği Algısı’ araştırma raporu, ailelerin yüzde 87’sinin hava kirliliğinden kaygılı olduğunu ortaya koyuyor. Araştırma aynı zamanda, Türkiye toplumunun yüzde 60.4’ünün son 10 yılda hava kirliliğinin arttığını düşündüğünü söylüyor. Hava kirliliğini en çok hisseden bölgeler ise Doğu Marmara ve Batı Karadeniz.

Ayrıca Türkiye’de her dört kişiden biri, ailelerinde ve çevrelerinde kirli hava sebebiyle hastalığa yakalanan birisi olduğunu belirtiyor. Hava kirliliğine neden olan sektörler sorulduğunda ise toplumun yüzde 37.7’si sanayiyi işaret ederken, yüzde 21’i madenciliği sorumlu tutuyor. Ulaşımı sorunun nedeni olarak görenlerin oranı ise yüzde 15.1.

Haberin Devamı

Bunun yanında toplumun yüzde 86.2’si yaşadığı şehirdeki hava kalitesini merak ediyor; oysa insanların neredeyse tamamı (yüzde 97.3) hava kalitesi hakkında bilgiye kolay ulaşamadığını belirtiyor. Yüzde 95’i ise hava kirliliği ile ilgili nereye, nasıl başvuracağını bilmiyor. Gelecekte hava kalitesinin daha iyiye gidebileceğini düşünenlerin oranı ise sadece yüzde 16.

BİLİYOR MUSUNUZ?

TÜRKİYE Bilişim Derneği İstanbul Şubesi tarafından düzenlenen ‘16. İstanbul Bilişim Kongresi’nin bu sene “Sürdürülebilir Teknolojiler Çağı, Kendi Kendine Üretebilen Toplum” temasıyla 29 Kasım tarihinde Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş Güney Kampüsü’nde yapılacağını...

İSTANBUL Politikalar Merkezi-Sabancı Üniversitesi-Stiftung Mercator Girişimi adına sizi “Türkiye-Almanya İşgücü Anlaşması’nın 61. Yılında Türkiye-Almanya/AB İlişkileri” başlıklı panele davet etmekten memnuniyet duyarız. Etkinliğin, 28 Kasım Pazartesi günü, 09:30-11:30 saatleri arasında İPM Karaköy’de gerçekleşeceğini...

FATİH Vezneciler’de 2016’da Çevik Kuvvet araçlarının geçişi sırasında teröristlerce düzenlenen bombalı saldırıda şehit düşen polis memuru Kadir Cihan Karagözlü ve diğer şehitler için mevlit okutulduğunu...

Yazarın Tüm Yazıları