Emekli öfkeli

“Emekli, insan onuruna yaraşır aylığı yıllardır bekliyor” diyor çalışma hayatı uzmanımız Şükrü Karaman. Ellerine geçen son derece düşük para ile her gün yükselen temel tüketim maddesi fiyatları ile boğuşan emekli, 2012 yılından bu yana kendilerine verilen intibak sözünün karşılanmamasından ötürü öfkeli.

Haberin Devamı

2000 yılı öncesi işçi, esnaf ve çiftçi emeklilerine yönelik intibak yasası çıkarılarak aylıklarında göreceli iyileştirme sağlanmış ve 2013 yılı Ocak ayından itibaren kim ne hak ettiyse paraları ödenmişti. Ne var ki, 2000 sonrası emekli olanlar bu düzenlemeden yoksun bırakılmıştı.

Şimdi 2000 yılı sonrasında emekli olan SSK (4/A) ve BAĞ-KUR’lular (4/B) aynı prim kazancı ve prim gün sayılarıyla 2000 yılından önce emekli olanların kendilerinden daha fazla emekli aylığı aldığını belirterek, maaş farklılığının giderilmesini talep ediyor.

İstekleri karşılanıp, yeni intibak yasası hayata geçerse 2000 yılı ve sonrasında emekli olanların aylığı yeniden hesaplanacak. Çalışma süresi ve prim ödemelerine göre milyonlarca işçi, esnaf ve çiftçi emeklisinin aylığı değişik oranlarda artacak. Aynı şekilde dul ve yetimlerin de aylığı yükselecek. Daha uzun süre çalışan ve daha fazla prim ödeyenlerin aylığında 500 lirayı aşkın artış olabilecek. Bu kapsamda yaklaşık 5 milyon emekli bulunuyor. İşte bu nedenle yeni intibak yasasını verdiği söz doğrultusunda siyasi iradenin bir an önce çıkarmasını bekliyor milyonlarca dar gelirli kitle.

Haberin Devamı

Bakalım hükümet gariban takımına ne kadar saygı gösterecek.

GÜNÜN SÖZÜ

“Bize ne oldu?” Fahrettin KOCA

EDİRNE’DE 32 GÖMÜTÜN DEĞERİNİ BİLMEK

CUMHURİYET dönemi öncesi Edirne Belediye Başkanları’ndan (1918-1920), Trakya Paşaeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti kurucusu ve reisi Şevket Dağdeviren’in ikinci kuşak torunu, “Edirne Müzesi” kurucularından Arif Dağdeviren’in torunuyum.

2019 yılı Nisan ayı ile 2020 yılı Mart ayı arasında Edirne merkezde bulunan 32 gömüt alanında 600 civarında mezar taşının ‘raw’ formatında, homojen ışıkta, yüksek çözünürlüklü 1.200 civarında fotoğrafını çektik. Fotoğrafını çektiğimiz 600 mezar taşından 500 tanesini seçerek kitabelerini çevirdik ve iki dilde (Türkçe ve İngilizce) sanat tarihi açısından kapsamlı analizlerini yaptık. 1361 ile 1453 yılları arasında Osmanlı’ya başkentlik yapmış, inanç ve kültürlerin buluşma alanı olan Edirne’de çalışmamıza aldığımız en eski mezar taşı 1383 tarihini (14. yüzyıl) taşıyor. Dinler arası hoşgörü ve Edirnekâri üslubu orataya koyabilmek için aynı dönemde Edirne’de yaşamış olan Levanten, Yunan, Bulgar, Ermeni ve Musevi mezar taşlarını da İslam taşları ile birlikte çalışmamıza dahil ettik. Mezar taşlarını yüzyıllara göre sınıflandırdık. Ayrıca yeniçeri, hattat, tarikat, kadın, erkek ve Edirne’de gömülü meşhur zevata göre de alt gruplar oluşturduk. Çalışmada 420 İslam ve 80 gayrimüslim şahsın mezar taşı 750 sayfada, 2 cilt halinde Türkçe ve İngilizce olarak analiz edildi. Bazı mezar taşlarının 1940’lardaki siyah beyaz fotoğraflarını bularak o taşların 80 yıl önceki görünüşleri ile bugünkü görünüşlerini yan yana koyarak karşılaştırdık. Çalışma basıldığında fotoğraf ve metin kalitesi açısında Türkiye’deki en iyi mezar taşı kitabı olmakla kalmayacak en iyi ilk 10 arkeoloji kitabından da biri olacaktır. Benzeri kapsamlı bir çalışmanın Cumhuriyet tarihimiz boyunca yapılmadığı bu dinler arası hoşgörü ve ortak yaşama kültürüne şahitlik eden iki dildeki çalışmanın ivedilikle kitaba dönüştürülerek gelecek kuşaklara bırakılması için sponsor gerekmektedir.

Haberin Devamı

Behlül Cem ALTINEL (altinel@gmaili.com)

MESAJ PANOSU
FRANKFURT’TA ‘ESKİŞEHİR MEYDANI’

23 Nisan 2013 gününden beri Eskişehir ile kardeş şehir olan Alman finans metropolü Frankfurt’ta önceki gün ‘Eskişehir Meydanı’ açıldı. Metropolün Bornheim semtindeki meydanın açılışına katılamayan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Yılmaz Büyükerşen bir mesaj gönderdi. Frankfurt Anakent Belediye Başkanı Peter Feldmann, Sosyal Demokrat Partili bir politikacı.

KARADENİZ BALINDA TEHLİKE

CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel, Kemal Kılıçdaroğlu’na dünyada 2. sırada olduğumuz arıcılığın sorunlarını ve hükümet destekli sahte bal terörünü içeren bir dosya arz ettiğini belirterek “Arı görmemiş glikoz zehrini bal diye yediriyorlar. Güya üretimi yasak, ama saray kararnamesi ile gümrüksüz ithalatı serbest. Güya satışı yasak, ama market raflarının 2/3 sahte bal. Önümüzdeki süreçte bu konuyu yakın takip etmeye, 72 bin arıcımızın yanında olmaya ve tüm halkımızı zehirleyen bal sahtecileri ile mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

ODTÜ 3. Yol olarak bilinen geçişin Mansur Yavaş tarafından yapımı için (mahkeme kararına rağmen) iki-üç gün önce ihaleye çıkması ikircikli bir belediyecilik yaklaşımıdır. Söz konusu bu yol; güneyden Ankara-Pozantı oto yolunu, kuzeyden ise AOÇ, ki üzerinden Kuzey Çevre Yolu ile birleştirecek ve Ankara’yı karpuz gibi ikiye bölecek toplamda 18 kilometrelik plansız bir güzergâhın sadece bir bölümüdür. Bu güzergâhın bütününe yönelik açılan bir dava da yoktur.       T.ÇALGÜNER

Şehir ve Bölge Plancısı

BİLİYOR MUSUNUZ?

OY VE ÖTESİ Derneği’nin, vatandaşların yaşadıkları ilçelerin yerel sorunlarını tespit edeceği ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri geliştirebileceği, çözüm önerilerinin Belediye Meclisi gündemine alınması için sürece katkı sağlayacağı, İstanbul Avcılar’da pilot uygulama olarak hayata geçen ‘Dijital Demokrasi Platformu’nu kurduğunu (dijitaldemokrasi.org, iletisim@dijitaldemokrasi.org)...

Haberin Devamı

ANKARA Çankaya Belediyesi’nin kadınlarla ekonomik dayanışma amaçlı düzenlediği ‘Kadın Emeği Festivali’nin 3-5 Eylül’de Ahlatlıbel Atatürk Parkı’nda yapılacağını...

ÇORLU’da 110 gündür süren “Bel Karper” direnişinde grev kırıcılığının işçiler tarafından engellendiğini bildiren Tekgıda-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Yunus Durdu’nun “6 yıldır toplu sözleşme mücadelesi veriyoruz. Yargının kesin kararı var. Çorlu Kaymakamı ve jandarmanın yaptığı hukuksuzluğu tespit etmesine karşın işveren yine yasaları çiğnemeye devam ediyor” açıklamasını yaptığını...

Yazarın Tüm Yazıları