Emekli ‘es’ geçildi

Memurun yılın ikinci yarısı için merakla beklediği maaş artışı belli oldu.

Haberin Devamı

AK Parti tarafından TBMM Başkanlığı’na sunulan yasa teklifine göre en düşük memur maaşı yüzde 17.55’lik enflasyon farkı, toplu sözleşme zammı ve seyyanen 8 bin 77 liralık artışla net 22 bin 17 liraya çıkacak. Ortalama memur maaşı 25 bin 15 lira olacak.

Yasa teklifinde emekli maaş ve aylıklarının artırılmasına ilişkin madde yer almadı. Teklifin Meclis görüşmelerinde ek madde konulmazsa SSK ve Bağ-Kur emeklilerine temmuzda sadece 6 aylık enflasyon tutarı kadar, yüzde 19.77 oranında zam verilecek. Memur emekli maaşına ise temmuzda yüzde 6’lık toplu sözleşme zammı dahil yüzde 17.77 artış yansıtılacak.

Emekli bu tablo karşısında beklenmedik şekilde ‘hüsran’a uğradı.

Sayıları 16 milyona yaklaşan emekli, kendilerinin ‘es’ geçilmesine, refah payı verilmemesine tepki yağdırdı. Aylardır yüksek oranlı refah payını bekliyorlardı; teklifi öğrenince şoke oldular.

Haberin Devamı

En az yüzde 40’ın üzerinde zam bekleyen emekli, enflasyon zammının şaşkınlığını yaşarken, mağduriyetin mutlaka Meclis’te giderilmesini istiyor.

Yasa teklifine ilişkin açıklama yapan AK Parti TBMM Grup Başkanı Abdullah Güler’in emeklilere yönelik “Onlar açısından dağıtım yapılacaktır. İlerideki dönemde değerlendireceğiz” sözleri, hayat pahalılığı altında ezilen gariban kitleyi refah payı beklentisine soktu. Milyonlarca emeklinin mağduriyetinin giderilmesi için yasada mutlaka emeklilere refah payı verilecek şekilde değişiklik yapılmalı. Yoksa çarşı pazarın yüksek ateşi onları yakmayı sürdürür.

Gözler ve umutlar TBMM’de.

GÜNÜN SÖZÜ

Türkiye’nin sonu da Sümerlerin hazin sonu gibi olmaz umarım. Olamaz, olmamalı.” Muazzez İlmiye ÇIĞ

AYVALIK’TA WC SORUNU CİDDİ

Bayram tatilini Ayvalık’ta geçiren M. Ezici, Belediye Başkanı Mesut Ergin’e bir bilgi aktarıyor:

“Bayram süresinde gezerken yanındaki iki çocuğumla Ayvalık’ta gezerken tuvaletleri geldi. Restoran ve kafelerde suların akmadığını bahane ederek kullandırmadılar. Çocuklar ile Cunda adasına geldik, orada da ‘sular kesikti’, belki de esnaf haklı olarak tuvalete sokmak istemiyor. Asıl utanılası durum, sıkışan vatandaş ve çocukların ihtiyaçlarını duvar kenarlarına yapmasıydı. Mesut Bey bu işi ciddiye almalıdır, turizm kenti Ayvalık’ta tuvalet sorunu olursa herkes kendisine tepki gösterir.”

Haberin Devamı

DAHA İYİ YARGI, KENDİNİ AVRUPA’DA TANITIYOR

'Daha İyi Yargı Derneği’nin A’dan Z’ye Türk Yargı Reformu, Londra ve Brüksel’de tanıtılıp uzmanlarca değerlendirildi.

Dernek Başkanı Av. Mehmet Gün, “Türkiye gerçeklerinden yola çıkarak ülkemiz için geliştirdiğimiz yenilikçi ‘A’dan Z’ye Türk Yargı Reformu’ çalışmamız, İngiltere’de ve Avrupa Birliği’nde yakın ilgi gördü, başka ülkelerin yargı sistemlerini de geliştirici değerde bulundu” dedi.

Daha İyi Yargı Derneği, “A’dan Z’ye Türk Yargı Reformu” çalışmasını, Londra’da Birleşik Krallık Parlamentosu’nun Lordlar Kamarası’nda, Brüksel’de Avrupa Parlamentosu’nda, parlamenterlere, konu ile ilgili yetkililere ve uzmanlara tanıttı. İngiltere Parlamentosu’ndaki toplantı, Lordlar Kamarası’nda, Lord Iain McNicol’ın ev sahipliğinde gerçekleşti. Toplantıya Uluslararası Barolar Birliği, İngiltere ve Galler Hukuk Topluluğu ve UCL (University College London) Yargı Enstitüsü’nden uzmanlar katıldı. Londra’da ayrıca, Britanya Uluslararası Karşılaştırmalı Hukuk Enstitüsü’nde (British Institute of International Comparative Law/BIICL), Yeni Zelanda, Avustralya, İtalya ve Arnavutluk’tan uzmanların da katıldığı bir diğer toplantıda, “A’dan Z’ye Türk Yargı Reformu” çalışmasındaki önerileri üzerine görüş alışverişinde bulundu.

Haberin Devamı

Dernek heyeti bu görüşmeler sırasında, Londra’da Büyükelçi Osman Koray Ertaş’ı, Brüksel’de Büyükelçi Bekir Uysal ile AB Nezdinde Türkiye Daimi Temsilcisi Büyükelçi Faruk Kaymakcı’yı da ziyaret etti. Av. Mehmet Gün, temasları ile ilgili olarak “Biz yargıyı siyasi bir tartışma konusu olmaktan çıkarıp kaliteli hizmet üretmeye odaklanan bir kamu hizmeti kurumu olarak düzenledik” dedi.

HOBİ BAHÇELERİ İMARA AÇILMAYACAK

Tarım İl Müdürlüğü, İzmir ve çevresindeki tarım arazilerinin hobi bahçesi adı altında imara açılmasına ‘Dur’ dedi. Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’na aykırı bir şekilde hobi bahçesi yapılmak üzere küçük hisselere bölünen 3 ayrı tarım arazisi için İzmir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün başlattığı hukuki süreç, İl Müdürlüğü’nün zaferi ile sonuçlandı. Mahkeme hobi bahçesi yapılmak için bölünerek tescil edilen tapuların iptaline karar verdi.

Haberin Devamı

Sadece hobi bahçeleri değil, satılan tarla ve meyvelik vasfında arazilerde, mahkemeye başvuru halinde imar değişikliği dışında ev, konut, ambar, fabrika vb. asla yapılamayacak.                  Kemal BERİŞLER

‘CHP’DE DEMOKRATİK KURULTAY HAYAL’

Edirneli demokrat Cumhuriyet Halk Partililer, gerçeklerle ve partinin gereksinim duyduğu değişim ve dönüşüm hamleleri ile örtüşmeyen bir antidemokratik kurultay sürecinin parçası olmayı anlamsız bulduklarını kaydetti. Yapılan açıklamada, “Partimizin demokratik, saydam, dürüst bir yapıda yönetilmesi için mahalle delege seçimlerinden itibaren tüm kademe seçimlerinin çarşaf liste, temsil görevi üstlenecek partililerin önseçim, genel başkanın da tüm üyelerle belirlenmesi yönünde kararlı çabalarımızı sürdüreceğiz” denilmesi ilginç karşılandı.

Haberin Devamı

MESAJ PANOSU

- DÜNYANIN ortalama sıcaklığı 3 Temmuz Pazartesi günü 17 dereceye ulaşarak, 19. yüzyılın sonunda kayıtlar tutulmaya başladığı dönemden bu yana kaydedilen sıcaklık rekorunu kırdı. Daha önceki en sıcak gün rekoru 16.92 dereceyle Ağustos 2016’da kırılmıştı.

-TÜRK Tabipleri Birliği (TTB), haziranda 242, 2023’ün ilk 6 ayında ise 1.361 hekimin, kurumdan gidecekleri ülkelere sunmak üzere “iyi hal belgesi” talep ettiğini açıkladı. Bu alanda yeni bir rekor kırıldığını belirten TTB, paylaştığı mesajda “Deprem bölgesindekiler başta olmak üzere tüm meslektaşlarımızın çalışma koşullarının iyileştirilmesi için mücadeleye devam” dedi.

- 28 EKİM - 5 Kasım 2023 arasında düzenlenecek 40. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nın onur yazarının Nermin Abadan Unat olacağı açıklandı. Fuarın ana teması ise ‘Yaşasın Cumhuriyet’ oldu.

Yazarın Tüm Yazıları