Emekli 95 gün sabredecek

Emekliye ara zam yok, milyonlar yılbaşını bekleyecek; yani eylülden 3 gün dahil tam 95 gün.

Haberin Devamı

Kabine toplantısının ardından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın aylıklara değinmemesi 17 milyona yakın emekliyi şoke etti.

Siyasi iradenin bu yönde eğilimi olsaydı Cumhurbaşkanı Erdoğan, kamuoyuna duyururdu. Üniversite öğrencilerine cep telefonu ve bilgisayar desteği çıkarken, 7.500 liraya talim eden emeklinin göz ardı edilmesi büyük hayal kırıklığı yarattı.

Emekli oldukça öfkeli. Onları hafife almak pahalıya patlayabilir. 1 Ekim’de yeni yasama yılı çalışmalarına başlayacak Meclis’ten de ara zam kararı çıkması olanaksız görünüyor. Siyasi irade isteseydi, kabine toplantısından sonra açıklanırdı. Emekliden önce anlayış ve sabır göstermesi gereken çevreler, kurumlar ve patronlar var. Gariban kitleden sabır istemek ne kadar doğru?

Emekli, dul ve yetim ekim zammını unutacak, yılbaşını bekleyecek. Yasa uyarınca aylıklara 1 Ocak’tan geçerli 6 aylık enflasyon oranında artış zaten yapılıyor. Enflasyon rakamının üzerine refah payı eklenebilir. Marttaki yerel seçimler gözetilerek yüzde 40-50 arasında zam gündeme gelebilir.

Haberin Devamı

Lakin daha yılbaşına üç ay var (95 gün). Bu sürede 5-6 bin, 7.500 lira aylık alanlar ne yapar, ne eder, nasıl geçinir? Düşünen yok!

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. kuruluş yıldönümü nedeniyle verileceği dillendirilen 5 bin liralık ‘Cumhuriyet İkramiyesi’ de net değil. Meclis çalışmalarında ikramiyenin ödenip ödenmeyeceği belli olacak. Emekli garip ve sahipsiz.       Şükrü KARAMAN

GÜNÜN SÖZÜ

“Sahne; liderlerin çıkışı, halkı selamlamaları, söylemleri, hızlı adımlarla kalp işaretleriyle, kapanışı ile, hafif eğlenceli güldürü ‘vodvil’ sahnesine dönüştü. Sonuçta seçim yitirildi. Ancak sorumluluğu üstlenen, hesap veren olmadı.” Öztin AKGÜÇ

ALMANYA GÖÇÜ ENGELLEMEK İÇİN HAREKETE GEÇİYOR

GÖRÜNTÜLER son haftalarda tüm dünyada yayıldı. Binlerce Afrikalı deniz yoluyla İtalya’nın Lampedusa adasına akın ediyor. Bunlar daha sonra Hollanda, Fransa ve Almanya gibi ülkelere ulaşmak istiyorlar. Almanya’da artan iltica başvuruları, bunların dağıtıldığı belediyelerin artan aşırı yükleri ülkeyi bölmüş vaziyette. Benzer sorunları ülkemizde de yaşıyoruz. Ülkemizde de misafir ettiğimiz Suriyelilere ilaveten çok sayıda düzensiz göçmenin bir şekilde geldiği biliniyor. Bunu yüzde yüz önlemenin mümkün olmadığı bir gerçek. Bu da dünyanın yeni bir gerçeği olsa gerek.

Haberin Devamı

Almanya bizim için önemli. Oradaki dostum Halit Çelikbudak’la telefonda ara sıra sohbet ederiz. Bilgisine, sağduyusuna güvendiğim dostuma Almanya’daki havayı, oradaki durumu sordum. “Abartmıyorum. Durum gerçekten dramatik. Şansölye durum zor diyor. İçişleri Bakanı yasa dışı göçün endişe verici olduğunu itiraf etti. İlticacıların dağıtıldığı belediyeler isyan ediyor. Ne barındıracak yer ne de para var diyorlar. İki eyalette yakında yapılacak seçimler dolayısıyla bu konudaki tartışmalar iyice alevlendi” diyor. Ve ekliyor:

“Almanya artık frene basıyor. Savaştan kaçıp gelen yaklaşık 1.1 milyon özel koruma altındaki Ukraynalı var. Ayrıca iltica başvuruları reddedilmesine rağmen geri gönderilemeyenler, iltica başvurularının incelenmesi sürenler ile düzensiz göçmen sayısının her geçen artması bardağı taşıran damla oluyor. Artık kontroller artırılıyor. Birçok ülke güvenli ilan edilip iltica başvuruları kabul edilmeyenlerin kararlı bir şekilde geri gönderilmesine çalışılacak. Bakalım sonuç verecek mi?”

Haberin Devamı

İlticacıların çoğu Almanya’ya bilinen Balkan rotası üzerinden değil Polonya üzerinden geliyormuş. Polonya’ya da özellikle Sırbistan, Macaristan ve Slovakya üzerinden, kısmen de Çek Cumhuriyeti üzerinden gidiyorlarmış. Bu yılın ilk sekiz ayında iltica başvurularının sayısı 204.461’e ulaşmış. 2022’de Almanya’yı terk etmek zorunda olan 70.000 kişiden sadece 5.000’i kısmen gönüllü olarak, kısmen de sınır dışı edilme yoluyla gitmiş. Bu da ayrı bir sorunmuş.

Evet, Almanya’nın işi zor.

ECEVİT’İN HALİNİ DÜŞÜNÜN

"HEZİMETİN en ağırı kapıdadır. Kısacası ciddi bir dönüşüm ve yenilenme gerçekleştirilemediği takdirde önümüzdeki yerel yönetim seçimlerinde belki de yakın tarihimizde görülmemiş bir hezimet ile karşılaşılacaktır.  Ülkemizin geleceği yaz boz tahtası değildir. Büyük siyaset ve devlet adamı Bülent Ecevit’in partisinin ömrünün son dönemindeki ani ve keskin dönüşünü hatırlamak bile istemeyiz. Bu tür bir düşüş yaşamamak için durup düşünmeyi ve çok geç olmadan gereğini yapmayı öneriyorum.”         Prof. Dr. Zafer

Haberin Devamı

 CİRHİNLİOĞLU/Sosyolog

KENEVİRE BU DÜŞMANLIK NİYE

"ANTALYA’DA bir arkadaş kenevir tohumu ithal etmiş, kabuğu soyulmuş. Kenevir unu üretecek. Bu çimlenebilir diye gümrük deposunda tutuyorlar. Allah akıl fikir, merhamet versin bu siyasetçilere, bürokratlara, Allah cezalarını verecektir bir de tabii. Hem hak kaybı hem de şifa bekleyenler için.” Abdurrahman DİLİPAK

İMAM HATİP TARTIŞMALARI

BAZI yandaş medya organları Tele1’de İmam Hatipler konusunda yaptığım açıklamaları, kendi işlerine geldiği gibi ayıklayarak çarpıtmış. Sözünü ettiğim şey İmam Hatip Okulları’nın tamamının toptan kapatılması değildir, ihtiyaç ötesi okulların kapatılması; okullarının yeniden camilere imam yetiştirmek amacı taşıyan meslek okullarına dönüşmesi; bu okulların niceliği ve niteliği ile 1924 Öğretim Birliği Yasası’na aykırılık oluşturmayacak ve eğitimin dinselleştirilmesini önleyecek biçimde varlıklarını sürdürmesidir. Yayının bütününü izleyen, bunun kolayca anlayacaktır. Örsan K. ÖYMEN

Haberin Devamı

BİLİYOR MUSUNUZ?

-YAZAR Ayşe Kulin’in bir söyleşisinde; “Cumhuriyetin kuruluşunun ilk 10 yılında doğmuş olmayı çok isterdim. O coşkunun, mucizenin esmekte olan rüzgârını teneffüs etmek isterdim. Yanmış, yıkılmış toprakları tekrar bereketli haline getirmek, cahil insanları 10 yılda okuma yazma bilir hale getirmek bir mucizeydi” dediğini...

-KIRMIZI Kedi Şiir Günleri’nin 8 Ekim tarihine kadar Schneidertempel Sanat Merkezi’nde süreceğini...

MADIMAK KATLİAMI HAFIZA MERKEZİ SANAL MÜZE AÇILIYOR

YAPIMCISI Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) olan, Proje Koordinatörü ve Sanal Müze Yönetmenliğini ise Eylem Şen’in üstlendiği Madımak Katliamı Hafıza Merkezi Sanal Müze bugün Türkiye saat ile 20.00’de ziyaretçilere açılıyor. Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) adına yürütücü yapımcı ekipte AABK Eşit Başkanlar Nevin Kamilağaoğlu ve Hüseyin Mat ile halk ozanı Ali Cağan, Alevilerin Sesi Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Erdal Kılıçkaya ve Cafer Kaplan Dede bulunuyor.

Yazarın Tüm Yazıları