‘Deryalar’ toprağa verildi

Arnavut ve Boşnak bir ailenin 1941 doğumlu oğlu Arif Şentürk ve ailesi Türkiye’ye göç ettiklerinde önce Kırklareli’nde yaşamış, daha sonra da Zeytinburnu’na yerleşmişler. Berberlik mesleğine burada başlamış. Babasının at arabasıyla taşımacılık yaptığı bilinir. Kendisi gibi Balkanlı ve müzisyen olan Rüstem Avcı ve Faruk Yılmaz ile sacayağının birer parçası olmuşlardı. Bir arada çok kaset yaptılar, dileriz bunlar bir yerden çıkar. Şentürk iyi niyetli, candan bir müzisyendi, kimseyi kıskanmazdı.

Haberin Devamı

Avcı, bundan bir süre önce doğum gününü ailecek kutladıklarını söylerken, “Arif Aga’mız Türkiye’nin her yerinde sevilirdi. Sadece Balkan değil, Anadolu türkülerini, özellikle de Ege-Zeybek türkülerini çok iyi bilirdi. 400-500 türkü ezberinde vardı. Herkes sorardı, paran var mı, yok mu diye! Bir şey söyleyeyim; sanatçının parası olmaz, bugün kazanır, yarın harcar” dedi.

Şentürk’ün söylediği türkülerin başında Atatürk’ün sevdiği klasik parçalar gelirdi. ‘Alişim Kaşları Kare’, ‘Kırmızı Gül’ün adı var’, ‘Dayler dayler viran dayler’ ve ‘Vardar Ovası’nı sayardı hemen. Rüstem Avcı’nın anlatımından özetlersek, en ünlü parçaları; ‘Arda Boyları’, ‘Ramize’ ve Kosova-Prizren türküsüdür. ‘Ar Gelir Osman Aga, Safiye’me karyola dar gelir’ (Safiye), ‘Rodop Dağları’, ‘Alan çayırlarında koyun güdersin, bir donla gömleğe kurban gidersin’, ‘Drama Köprüsü’ ve ‘Drama’nın İçinde Yaparlar Pazar’. ‘Debreli Hasan’ı Yunanlılar bile kayıt yapmıştı. Bunlar bizim için eğlendirici, komik türkülerdir. ‘Kır beygiri nallatalım, bin taligaya anlatalım’, ‘Ben gidiyorum yoluma, hanım Ayşe’m’, ‘Şu karşıki dağda lambalar yanar’ (Ayletme beni söyletme beni).

Haberin Devamı

“Benim ‘Ak katır dosttan gelir, yükü Burgaz’dan gelir’ türkümü çok severdi. 1992-93’te Bulgaristan’da HÖH partisinin seçim müziği olarak kullanılmıştı.”

Sosyal medyada rahmetli için ‘Keşke Deryalar Türküsü’nün Osman Aziz’e ait olduğunu TV’de söyleseydi” diye bir mesaj görünce bunu Rüstem Avcı’ya sorduk; “Böyle bir siteme gerek yok. Kırcaali’de doğup yıllarca Sofya Radyosu’nda çalışan Osman Aziz’in türkülerinin, bütün kayıtları Sofya Radyosu’nda vardır. Arda Boyları türküsü 1960’lı yıllarda Arif’ten çok önce long play yapılmıştır; bu bende mevcut. Arif Şentürk bu türküyü 1979-80 yıllarında okudu, Kumanovalı olduğu için ‘Bre (be) deryalar’ı sözcüğüne katması türküyü daha sevimli hale getirmiştir. Bulgarlara teşekkür etmemiz lazım, bu besteleri topladıkları ve kayıt altına aldıkları için” dedi.

Balkanlar’ın bu kıymetli evladı Zeytinburnu’nda Seyit Nizam Camisi’nde kılınan ikindi namazından sonra Kozlu Mezarlığı’nda toprağa verildi. Cemaat hayli kalabalıktı.

Haberin Devamı

GÜNÜN SÖZÜ

“YAŞANMAMIŞ yaşamlar, dünyadaki bütün savaşların ve kötülüklerin temelidir.”     Doğan Cüceloğlu

MEDENİ KANUN 96 YAŞINDA

17 Şubat 1926 tarihinde kabul edilen devrim yasamız Medeni Kanun’un, laik hukuk devletimiz için, tüm yurttaşlar için ve özellikle kadınlar için önemine ve değerine bir kez daha dikkat çekmek istiyoruz.

Hukuk devriminin temel taşı olan Medeni Kanun’umuz, laik hukukun simgesidir ve aynı zamanda ülkede hukuk birliğinin yaşama geçirilmesini sağlamıştır.

Medeni Kanun; kişiler hukuku, aile hukuku, miras hukuku ve eşya hukuku kurallarıyla, yurttaşların doğumundan başlayarak ölümünden sonrasına kadar özel yaşam ilişkilerinin düzenlendiği temel kanundur.

Haberin Devamı

İKKB Koordinatörü Nazan Moroğlu, devrim yasamız Medeni Kanun’un kabulünün 96. yılı nedeniyle yaptığı açıklamada, “Kadınlar; evlenme, boşanma, malvarlığı, miras gibi özel yaşamlarına ilişkin haklar açısından eşit yurttaş konumuna gelmişler, evlilik yaşı kuralı getirilmiş, tek eşlilik ve resmi nikâh kabul edilmiş, erkeğin ‘Boş ol’ demesiyle boşanmak yerine ‘hâkim kararıyla boşanma’, kız ve erkek çocuklara ‘eşit miras payı’ gibi kurallar kadın haklarının güvencesi olmuştur” diyor. Ne yazık ki günümüzde Medeni Kanun’un yok sayılmasına yol açan söylemlere ve yasalarda yapılmak istenen ve yapılan değişikliklere tanık olunduğunu belirten Moroğlu, laik Cumhuriyet’imizi savunan herkesi ve özellikle kadınları bir kez daha Medeni Kanun’umuza sahip çıkmaya çağırdı.

Haberin Devamı

‘SPOR DİYETİ’ KILAVUZU

‘SPOR Diyeti-Bireysel İhtiyaçlara Uygun Besin Değeri Yüksek Beslenme ile Performans Artırma’ Dr. Ahmet Tarık Ergüven’in on yedi yıllık sektör tecrübesine ve Alman Spor Üniversitesi’nde Profesyonel Sporcu Beslenmesi alanında verdiği eğitimlere dayanan, bilimle uygulamanın bir çatı altında toplandığı spor diyeti farklı spor dalları ve farklı dönemler için farklı beslenme stratejileri sunuluyor.

Profesyonel anlamda spor yapan bireyler ve beslenme konusunda üniversitede ya da diğer kurumlarda eğitim gören öğrenciler için uygulamalı bir kılavuz niteliği taşıyan kitapta Dr. Ahmet Tarık Ergüven’in detaylı açıklamaları ve yönlendirmeleri sayesinde doğru zamanda ve doğru miktarda su içmeyi de öğretiyor.

Haberin Devamı

MESAJ PANOSU

LAİKÇİ LAİKLİK OLMAZ

ATATÜRK ilkelerinin içinde ‘-cilik’ eki almayan tek ilke “Laiklik”tir. Bunun nedeni, “Laiklik” olgusunun İslam karşıtı olmamasındaki ayrımdır. Gerçek bir Kemalist laikçi değil, laikliği savunandır. T. ÇALGÜNER

Yazarın Tüm Yazıları