Çiftçiye ağır darbe

Kuraklıktan, ayçiçeğinde yaşanan verimsizlikten başka taban fiyatı dahi verilmedi

Haberin Devamı

Trakya’da ayçiçeği üretiminde istenen verim alınamadı. Görüştüğümüz köylü ve çiftçiler, böyle bir verim düşüklüğünü şimdiye kadar hiç yaşamadıklarını anlatıyorlar. Ürünün yaklaşık 200-250 kilo verim beklenirken, ortalama 100 kilo ve altında kalması çiftçiler arasında ‘şok’ etkisi yarattı. Biz bile böyle bir üretim düşüklüğünü ömrümüz boyunca görmedik. Bu tablo, zaten borç içinde olan üreticileri iyice çıkmaza soktu.

İlginç bir durum da şu; tek alıcı olan Trakyabirlik’in ayçiçeği hasadı bitmesine karşın şu günlerde daha alım fiyatlarını açıklamaması üretici için tam bir darbe olarak nitelendiriliyor. Bunu fırsat bilen Tarım Kredi Kooperatifleri’nin ilan etmiş oldukları 14.5 TL’lik alım fiyatını 13’e düşürmesi ayrıca kriz yaratmış. Bu tablo görülmeyen bir durumdur. Hem üretimden hem de verilmeyen bedeller nedeniyle görülmemiş ve yaşanmamış bir darbeyi üzülerek yaşıyoruz.

Haberin Devamı

İktidardan bir müdahale olmazsa, daha büyük zarar karşısında kalacağız.

Bir kooperatif yetkilisi bize “İktidarın referans fiyatı açıklamasını bekliyoruz” dedi.

Acı tabloyu (kuraklığı) Trakya’yı gezerken görebilirsiniz. Mezarlıklara giderseniz, bir mezar yerinin en az üç kişi tarafından zorlukla kazılabilmesi, ibretlik bir manzara sayılmalıdır.

İCARDİ’Yİ TÜRK VATANDAŞI YAPALIM!

Spor yazarı Şansal Büyüka yazdı; A Milli Takımı kimin kurtaracağını açıkladı. Büyüka, şöyle diyor:

Benim bir önerim var, fantezi de diyebilirsiniz. Gidin İcardi’nin kapısında yatın! Yalvarın yakarın ikna edin. Madem Galatasaray’ı, Türkiye’yi bu kadar seviyor, bu uğurda Suudi Arabistan’ın bir yıllık 25 milyon Euro’luk teklifini düşünmeden reddediyor. Kendisine Türk vatandaşlığı teklif edin. Diyebilirsiniz ki, bu işin bir sürü prosedürü var, kolay mı? Ama çıkartırsınız bir yönetmelik ya da yasa, kararname, bir günde İcardi’yi Türk vatandaşı yaparsınız. Futbolda bir Vargas’ımız yok derken, alın size bulunmaz fırsat. Ama bir problem olur mu bilmiyorum.

GÜNÜN SÖZÜ

SİNSİ AFET: KURAKLIK

“Kuraklık dünyanın tanımladığı 31 doğal afet içinde ilk sırada yer alıyor. Sebebi, sinsi  gelmesi, geldiğinde çaresiz bırakması ve ne zaman biteceğinin belli olmamasıdır. Şu anda  o süreci yaşıyoruz. Allah sonumuzu hayretsin, her şeyin iyi olması dileğimizdir.”

Haberin Devamı

CHP KULİSLERİ KAYNIYOR

CHP harman yerine dönüyor. En hareketli ekip, Erdoğan Toprak ve Rıza Akpolat, Taksim’de bir otel tutup ‘çalışmaya’ başladı. İkili Bahçelievler İlçe Başkanı Özgür Çelik’i destekliyor. Battal İlgezdi ile Bülent Kerimoğlu, Cemal Canpolat’ı yeniden il başkanlığına hazırlıyorlar. Zeynel Emre, İBB üyesi Selçuk Yardımcı üzerinde çalışma yapıyor. Kemal Kılıçdaroğlu, ne Canpolat’ı ne de Çelik’i destekliyor. Kılıçdaroğlu iki grubun oturup anlaşmasını istiyor. Ama ortaya bir anlaşma çıkmıyor. Aslında Kılıçdaroğlu grupların gösterdiği adayları beğenmiyor.

Peki bu durumda ne olabilir; belki yeni bir aday arayışına yönelinebilir. Sonuçta, kulislerde telaffuz edildiği gibi Gürsel Tekin istenirse beklenmedik bir uzlaşma sağlanır mı?

MESAJ PANOSU

Haberin Devamı

MAZOTTAKİ ZAMLAR GERİ ALINSIN

- CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, mazotta zamların geri alınmasını, ÖTV ve KDV’nin iptal edilmesini istedi. İki yıl önce 1 litre mazotun 7 lira olduğunu anımsatan Barut’un tepki cümleleri şöyle: “Mazot zamları çiftçinin ocağını söndürdü. Artık traktörün deposu 4.100 liraya doluyor. Mazotta 2 senede 6 katlık fiyat artışı var. İktidar çiftçinin cebinden elini çekmelidir.”

‘BOŞUNA MI OKUDUK’

-TMMOB’nin Cumhuriyet’in 100. yılında mühendis, mimar ve şehir plancılarının durumlarını gündeme taşımak amacıyla başlatacağı “Cumhuriyet’in 100. yılında haklarımız ve geleceğimiz için haydi mücadeleye” başlıklı kampanyanın tanıtımı 14 Eylül (bugün) saat 11.00’de TMMOB Mimarlar Odası Toplantı salonunda gerçekleşecek. Kampanyanın ilk sloganı olan “Boşuna mı okuduk” teması ile mühendis, mimar ve şehir plancılarının hak kayıpları ve özlük haklarındaki gerileme, diplomalı işsizlik, yoksulluk, güvencesizlik, düşük ücret ve yurtdışına göç başlıkları sizin için çok öğretici sayılmalıdır...

Haberin Devamı

MİLAS’IN 2. BAŞARISI

- AB’den coğrafi işaret almayı başaran bir Türk ürünü de Milas yağlı zeytini oldu. Milas yağlı zeytini ile birlikte Türkiye’nin AB coğrafi işareti almış ürünleri şöyle: Gaziantep Baklavası, Aydın İnciri, Malatya Kayısısı, Aydın Kestanesi, Milas Zeytinyağı, Bayramiç  Beyazı, Taşköprü Sarımsağı, Antakya Künefesi, Suruç Narı, Çağlayancerit Cevizi, Gemlik Zeytini, Edremit Zeytinyağı, Milas Yağlı Zeytini...

MİTSO öncülüğünde hem memecik türü zeytinlerden sıkılmış zeytinyağı ile hem de bu türden yağlı zeytini ile Avrupa Birliği coğrafi işaretini alması, Milas’ın kaderini değiştirmiş oluyor.

‘ZÜBEYDE, ANALAR VE OĞULLAR’

Kuzey Amerika’nın en büyük Güney Asya Filmleri Festivali olan İFFSA Toronto’nun açılışı, ‘Zübeyde, Analar ve Oğullar’ filmiyle gerçekleşecek. Atatürk’ün annesinin hayatına odaklanan ‘Zübeyde, Analar ve Oğullar’ 12 Ekim’de THY ve TEPAC desteğiyle Toronto’da Cineplex Cinemas Courtney Park salonunda ücretsiz gösterilecek.

Haberin Devamı

BİLİYOR MUSUNUZ?

- İş Sanat’tan: İlk sezonumuzdan bugüne, 23 yıldır şiir ve hikaye dinletilerimizin yönetmeni, İş Sanat ailesinin kıdemli üyesi, değerli tiyatro insanı Prof. Mehmet Birkiye’nin, 27. İstanbul Tiyatro Festivali Onur Ödülü’nün sahibi olduğunu...

- Organizatör Banu Noyan tarafından sahneye konan ‘Bizim Kahramanlar ve Arkadaşları’ adlı müzikli eğitim gösterilerinin, Palladium Alışveriş Merkezi’nde çocuklarla buluştuğunu; etkinliğin çocuklar kadar büyüklerin de ilgisini çektiğini..

- Türk Dünyası İş Forumu’nun Türk Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği tarafından TOBB sahipliğinde bugün saat 14.00’te İstanbul’da gerçekleşeceğini...

- İstanbul 13. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde dördüncü duruşması görülen Baromuz ve Kadın Hakları Merkezimizin de takip ettiği Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu  Derneği’nin kapatılması istemiyle açılan davanın reddedildiğini...

(Avukat Filiz SARAÇ)

Yazarın Tüm Yazıları