CHP Kürt sorununda yeni arayışlar içerisine yöneldi

CHP, Türkiye’nin en yakıcı sorunlarından biri olan Kürt sorununa çözüm için yeni arayışlar içine girdi.

Haberin Devamı

Bu amaçla üç vekil bu konuda içerisi tam ‘doldurulmamış’ ancak dikkatle izlenmesi gereken mesajlar verdiler.
CHP Genel Başkan Yardımcıları Mehmet Bekaroğlu ve Sezgin Tanrıkulu, “Eşit yurttaşlık temelinde atılacak siyasi adımların, silah bırakmanın ön koşulu olarak ileri sürülmemesi gerektiği” mesajını verdi. Demokratik adımların her koşulda uygulanmasının kalıcı çözüm için şart olduğunu vurgulayan Sezgin Tanrıkulu, 1 Kasım seçimlerinden sonra Meclis’te bulunan partilere, toplumsal barış için mutabakat komisyonu kurulmasını ve bunun yasal güvenceye alınmasını önereceklerini söyledi. Mehmet Bekaroğlu ise CHP’nin cumhuriyetin kurucu partisi olarak hiçbir zaman bölünmeye ‘evet’ demeyeceğini; sosyal demokrat bir parti olarak eşit yurttaşlığa inandığını ve bu iki eksen üzerinde çözüm sağlayabilecek tek partinin CHP olduğunu söyledi.
Gümüşsuyu’ndaki CVK Otel’de (Eski Park Otel) Bekaroğlu ve Tanrıkulu’ndan başka Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer’in de katıldığı ‘CHP’nin Demokrasi ve Kürt Sorunu’ konularındaki görüşleri kamuoyuna açıklandı. Bekaroğlu, ”Milletin bütününe anlatamayacağınız başka angajmanlara girmeyeceksiniz” derken, CHP’nin 2 Kasım’dan itibaren bu sorunu her şeyiyle çözmeye talip olduğunu bildirdi. Sezgin Tanrıkulu, Kürt meselesinde 1984’ten sonraki en kötü durumun yaşandığını söyledi, “Çok zaman kaybedildi. Atılan adımlar beklentilerin altında kaldı” dedi ve toplumsal mutabakat komisyonu kurulmasını önereceklerini açıkladı. Utku Çakırözer de çoğulcu medya ve özgür internetten yana’ olduklarını söyledi.
Kürt sorununda bu sözler oy artırır mı? Biraz zor gözüküyor. Çünkü Türkiye’de Kürt seçmeni AKP’nin savaş politikalarıyla HDP’ye kilitlenmiş durumda... Anket araştırmaları da bunun ipuçlarını gösteriyor zaten. Bunun sonucunda kimlik ve inanç siyaseti seçmeni ‘kutuplaştırmaya’ yöneltiyor. Seçmen vaatlerden çok inanç ve kimlik üzerinden yaratılan kutuplaşmalar üzerinden oy veriyor; nitekim bu seçimde de bunun etkilerini göreceğiz.

Haberin Devamı

GÜNÜN SÖZÜ

Haberin Devamı

“Masum insanları öldürmenin ayıbını örtecek kadar büyük bir bayrak yoktur.”
Howard Zinn

‘Koalisyon’ durumu olursa CHP ne tavır gösterecek

KILIÇDAROĞLU bir TV söyleşisinde “İçeride konuşulanları dışarıda anlatsam Sayın Başbakan zor durumda kalır. Ama arzu ediyorsa Davutoğlu, tamamını anlatsın derse anlatırım. Aramızda kalsın dediği hiçbir konuyu anlatmadım” dedi. Bunun üzerine Davutoğlu da Kılıçdaroğlu’nun görüşmeyi siyasi polemik malzemesi haline getirdiğini belirterek “Aklınca şantaj yapıyor. Bildikleri ne varsa hiç durmasınlar, söylesinler” diyerek kendisine yüklendi.
Bu söylenenlerin ışığında; ikisinden biri doğru söylemiyor ya da sözleri çarpıtıyor ya da abartıyor. Kılıçdaroğlu “açıklarsam zor durumda kalır” dediği konuyu derhal açıklamalıdır. Zira Başbakan da zaten “açıkla” demiştir.
Eğer, gerçekler Kılıçdaroğlu’nun dediği gibiyse, derhal konuşulanları açıklamalıdır. Zira Başbakan’ın restine gerektiği gibi cevap verilmezse inandırıcılık sorunu baş gösterecektir. Başbakan rest çekerek bir adım öne geçmiştir. ‘Rest’in boşa çıkarılması gerekir. Görüşme tutanakları CHP’nin internet sitesine konmalı, halkın bilgisine sunulmalıdır.
Yapılan anketlere göre, 1 Kasım seçimlerinden yine koalisyon çıkacak. O halde Kılıçdaroğlu, kendisine sorulan ‘koalisyon’ sorularına henüz net bir cevap vermemiştir. TÜSİAD toplantısında, “öyle bir sonuç çıkarsa, ona göre politika geliştireceğiz” mealinde cümleler sarf etti. Oysa daha bugünden o politikaların belirlenmiş ve uygulanmaya hazır olması lazım.
CHP yönetiminin hala AKP’ye güven konusunda ciddi tereddütleri vardır ve bu tereddüt artarak sürmektedir. Koalisyon konusun konusundaki tavrını bugünden açıklamalıdır.
İbrahim DUMANAY

Haberin Devamı


Karayolları para ödeyemiyor

KARAYOLLARI proje üretip yol yaptırması güzel de müteahhitler paralarını niye alamıyorlar. Dün bize yakınan bir müteahhit, “Karayolları emeğe saygı göstermiyor. Müteahhitler çekindikleri için de haklarını aramaktan korkuyorlar” diyor. Türkiye’de 300 yol-asfalt
müteahhiti var; alacakları da
3-4 milyar TL civarında. Karayolları da kaynak zorluğundan ötürü müteahhit alacaklarına karşılık bankalara ve factoring şirketlerine %70 oranında teminat veriyor, asıl felaket de o zaman başlıyor.
Müteahhit diyor ki: “Bu durumda para kazanılmıyor; aksine batıyoruz.”


Bu kitabı 1 Kasımdan önce okuyunuz

TÜBİTAK ve YÖK başkanlıkları yapmış olan Prof. Dr. Kemal Gürüz, ‘Aklımdan Başka Silahım Yok Ki—Hatırladıklarım, Düşündüklerim ve Değerlendirdiklerim’ (KA Kitap) başlığıyla anılarını yayımladı. Kemal Gürüz benim değerlendirebildiğim kadarıyla Hasan Âli Yücel’den sonra ülkemize gelmiş en önemli eğitimcidir. Kendisi Yücel kadar talihli olamamış, onun çalışma olanağını bulabildiği siyasetçilerden çok daha düşük çaplı siyasetçilerle çalışmak zorunda kalmış, ülkemiz eğitimi için yapabildikleri de dolayısıyla Hasan Âli’nin yapabildiklerinden daha az olmuştur. Ama sonunda her ikisinin de kaderi aynı olmuş, yaptıkları, çapsız, bilgisiz ve görgüsüz politikacılar tarafından yıkılmıştır. Hasan Âli bir mahkeme ile kurtulabilmişken, Kemal Gürüz soluğu hapiste almıştır. Gürüz’ün kitabını muhakkak okuyunuz: Kaliteli bir eğitimci ülkemizde nasıl yetişmiştir? Bilim ve yüksek öğretim ne durumdan nereye gelmiştir? Ülkemizde Atatürk akılcılığı ve insan uygarlığı nasıl öldürülmüş ve sözde aydın denilen kesimin büyük bir kısmı buna nasıl katkı yapmıştır? Ülkemizde iyi niyetli entelektüeller nasıl tehlikelerle karşı karşıyadırlar? Giderek cahilleşen Türkiye nasıl bir uçuruma yuvarlanmaktadır? Bunu öğrenmek için okuyunuz. Hele hele bu kitabı 1 Kasım seçimlerinden önce okuyabilirseniz çok yararlı olabilir. A. M. Celal ŞENGÖR

Haberin Devamı

Biliyor musunuz?


Balkanlı tek aday

- RUMELİ Balkan Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Ayhan Bölükbaşı’nın, İstanbul’da dört bağımsız adaydan biri ve “Partilerin Rumeli Balkan kökenli insanlara uzak durmasına” bir tepki olarak, İstanbul 2. bölgeden ‘bağımsız’ aday olduğunu; Esenler, Bayrampaşa, Eyüp, Zeytinburnu, Fatih, Kağıthane ve Sultangazi’de ağırlıklı olarak çalıştığını...
- TEK GIDA-İŞ’in, ABD’li IFF fabrikasında sendikaya üye oldukları için 30 IFF işçisinin işten atılmasını bugün 12.00-14.00 arasında ABD Konsolosluğu’nda protesto edeceklerini...

MESAJ PANOSU

- MUHARREM orucu yas orucudur; sesiz sedasız tutulan oruçtur.
Cevdet BAYRAM
- ÇAMUR deryası içinde... Yuvarlanıp gidiyor gözyaşları.
Süreyya BERFE

Yazarın Tüm Yazıları