CHP 2019’daki üç seçime hazırlanıyor

CHP’nin Sosyal Demokrat Belediyeler Derneği’nin (SODEM) üyesi 230 belediye, gelecek seçimler için ilk çıkışlarını yaptılar; projelerini paylaştılar ve ödüllendirildiler.

Haberin Devamı

Seferihisar’daki sosyal demokrat belediyeler buluşmada, 2009’da yapılacak üç seçimin (genel, yerel ve cumhurbaşkanlığı) yol haritası tartışıldı; stratejiler geliştirildi. (Aynı zamanda SODEM’in de başkanı olan ev sahibi Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, görevini eski Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk’ten devralmıştı.) ‘Sakin şehir’in (cittaslow) Türkiye’deki başkanı da olan Soyer, ‘SODEM Yerel Yönetim Projeleri’ yarışmasına, belediyelerden 450 proje geldiğini bildirdi. Pek çok temada uygulanmış ve uygulamayı bekleyen projeler bulunuyor. Nitekim, Genel Başkan Kılıçdaroğlu, “İlkleri hep sosyal demokratların yaptığını, yarışmaya katılan projelerin de gelecek için ilk projeler olduğunu” açıkladı. Kılıçdaroğlu, belediye başkanlarını övdü, en başarılı projelerin, hem de en düşük maliyetleriyle CHP’li belediyeler tarafından üretildiğini, ne yazık ki, bunların çoğunun AKP’liler tarafından ‘yürütüldüğünü’ iddia etti. Kapalı toplantıda ise belediye başkanlarına yeni dönemde kendi aralarında ve farklı partilerden de olsa, o belediyeleri kazanmak için işbirliği ve güç birliği yapmalarını istedi.

Haberin Devamı

Sığacık’taki Euphoria Oteli’nde sabah başlayan çalışmalara CHP’nin merkez kadrosu, belediye başkanları ve yerel milletvekilleri de katıldı.

Friederich-Eber Stiftunç&Sodem sosyal demokrat belediyecilik akademisi çalışmalarının sunumunu Ahmet Altan (İYTE öğretim görevlisi), Doç. Dr. Koray Çalışkan (Boğaziçi Üniversitesi), sosyal girişimcilik ve belediye çalışmaları konusunda ise Zeynep Meydanoğlu (ASHOKA), İbrahim Betil (TOG), Ercan Tutal (Düşler Akademisi), Faruk Göksu (TAK) yaptı. Sonra MetroPOLL Başkanı Prof. Özer Sencar, CHP’lilere moral veren özellikle 6 Haziran ve 1 Kasım seçimleri arasındaki değişimi; iç ve dıştaki son siyasi gelişmeleri içeren ‘Türkiye’nin nabzı’ araştırmasını açıkladı.

 

Kentlerimiz 65 yıl içinde üç kez yıkıldı ve yapıldı 


ŞEHİR plancısı, TAK ve Vizyon Atölyesi kurucusu Faruk Göksu: Kentlerimizin 1950’den bu yana üçüncü kez ‘dönüşüm’ süreci yaşadığını belirterek, “Bunun birinci evresinin 1950-80 arasında kentlerimizin yarısı gecekondu, yarısı apartmanlaşmış, imarlı, 80 sonrası ikinci dönemde gecekondu alanlarının dönüşümü süreci yaşandı, bu Özal dönemiydi, tapu tahsis belgesi ve dört kat imar izni verildi. Üçüncü dönem ise 1999 Marmara depreminin ardından yaşanan gayrimenkul (özel sektör) ve kamu odaklı (TOKİ) odaklı yeni süreç başladı. Dünyanın hiçbir kentinde 65 yıl içinde üç kez yıkılıp yeniden yapılan bizim gibi kentler yok. Şimdi kentleri yeniden düşünmemiz gerekiyor. Bunun için vizyon, tasarım ve sosyal etki kavramlarını gündemimize almamız lazım. Kentsel sorunlarımızın çözümü için bilinenleri yeniden keşfetmemiz, görünmeyenleri görünür kılmamız gerekiyor, bunun için üç kavramı dikkate alarak, üç atölye kurduk; birincisi vizyon atölyesi, 2’ncisi tasarım atölyeleri (TAK Kadıköy ve Kartal), sonuncusu ise Muğla Etki Atölyesi... Tüm atölyelerde özellikle genç tasarımcılar da mahalleliyi bir araya getirerek sorunları birlikte tartışıyor, tasarım yolu ile çözüm yollarını birlikte arıyoruz. Kentlerimizin bir kez daha dönüşmemesi için yeni kent modelleri ve katılımcı planlama yaklaşımları kamu, özel ve sivil işbirliği içerisinde geliştirmemiz gerekli” dedi.

 

Haberin Devamı

Seferihisar’dan izlenimler:

Temmuz ve ağustostaki seçimler

CHP’ye 2.5 milyon oy kaybettiriyor

 

BU bilgi, Metro POLL’ün Şubat 2016’daki araştırmasında yer alıyor. Prof. Dr. Özer Sencar “İktidar temmuz ve ağustos aylarında seçim veya referandumlarda oy kaybediyor. Çünkü bu aylardaki seçimlerde 2.5 milyon seçmen sandığa gitmedi. CHP’ye bu bakımdan büyük sorumluluk düşüyor, seçim tarihlerini tespitte...” dedi.

* CHP’nin 6 büyükşehir, 8 il, 62 belde, 103 metropol ilçe ve 51 ilçe belediye başkanı bulunuyor.

* SODEM’in araştırma raporunda, belediye başkanlarına yaratıcı olmaları gerektiği, gelir yaratmada yeni yöntemlerin geliştirilmesi, vizyon, strateji ve işbirliği gibi konularının içeriklerinin iyi geliştirilmesi önerilirken, performans kriterlerinin de ihmal edilmemesi öneriliyor.

 

 

Haberin Devamı

BÜYÜKŞEHİR YASASI


* Belediye başkanlarının içerisinde Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen ‘duayen’ tavırlarıyla ilgi odağı oldu. Sohbetlerde belediyecilik konusunda başkanlara dersler verdi. Eski milletvekili, Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt, CHP’nin Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun Büyükşehir Yasası’nın üzerinde yapılan değişiklik çalışmalarını merak ettiklerini söyledi.

* CHP’li belediye başkanları önlerine konulan dosyaları pek incelemediler. Onlar daha çok ‘dinleme’de kaldılar. Önlerinde kâğıt ve kalem olmasına karşın not alan pek azdı. Eski Ürgüp Belediye Başkanı Bekir Ödemiş yeni bir seçime hazırlanıyormuşçasına gözlerini konuşmacılardan ayırmadı. Genel Başkan Kılıçdaroğlu, sigara içenlere karşı hassasiyetini kibarca belirtmeliydi.

Haberin Devamı

* Zonguldak yöresindeki belediye başkanları, Çaycuma’dan Seferihisar’a yaptıkları yolculuğun 850 km tutuğunu söylediler. Gerçekten belediye başkanları, heyecan içindeydiler, partinin ayağa kaldırılması konusunda...

* 10-13 Mayıs’ta düzenlenecek olan Mudurnu 1. Uluslararası Tanıtım Filmleri Festivali düzenleme heyetinin daveti üzerine CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Özel, Seçici Kurul’da yer almayı kabul etti. Özel, “Festival için tanıtım filmlerini bekliyorum” dedi.

 

 

Belediyelere ‘engelsiz turizm’ önerisi...

 


SOSYAL Demokrat Belediyeler (SODEM) toplantısında bir başka ilginç konuşmayı da İstanbul’dan sosyal girişimci Ercan Tutal yaptı. Tutal Dünya Sağlık Örgütü’nün son raporuna göre, 1 milyar insan değişik düzeyde engellilik yaşadığını (dünya nüfusunun 7’de 1’i) belirterek “Gelişmekte olan ülkelerde engellilerin oldukları yer ile olmaları gereken yer arasındaki uçurum insanlık adına büyük bir ayıp ve utanç olarak duruyor. Örneğin, herkes için turizm konsepti bu çerçevede ele alınarak yerel bir bölge fark yaratabilir. Dünyanın en hızlı büyüyen pazarlarından biri olarak engelsiz turizm kalıcı bir kalkınma modelidir günümüzde...” dedi. Tutal, her yıl 150 milyon engellinin seyahat ettiğini, 750 milyon Euro’luk bir pazar oluşturduğunu belirtirken de şöyle dedi: “CHP’li belediyelerin engelsiz kent bayrağı taahhütnamesini imzalayarak büyük bir uluslararası network’ün deneyimlerinden faydalanmak mümkün olabilir.”

Yazarın Tüm Yazıları