‘Bütün camiler güzeldir’ denir, işte örnek bir cami daha yarın açılıyor... Levent’e bir güzel cami

Levent Cami Eğitim Kültür Hizmet Birimleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ergin Külünk’ün önceki gün gönderdiği davette şöyle diyor: “Sayın gönüllümüz, İstanbul Beşiktaş Levent semtinde yaptırdığımız Barbaros Hayrettin Paşa Camimizi 12 Mayıs 2023 Cuma vaktinde ibadete arz edeceğiz. Sizlerin de aramızda olmanız bizleri mesrur edecektir. Muhabbetlerimizle.”

Haberin Devamı

Açılış hazırlıkları son iki ayda hayli hızlı bir tempoda sürdürülen cami, 17 Nisan’da Kadir Gecesi açılacaktı, ancak tören cuma namazı nedeniyle yarına bırakıldı. Cuma namazına en az 20 bin cemaatin katılması bekleniyor. Geçen hafta camiyi Ahmet Bayraktar ile ziyaretimizde bizlere Dernek Başkanı Ergin Külünk eşlik etti. Ergin Külünk, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çok önem verdiği 63 bin kişilik Büyük Çamlıca Camisi’nin yapımında da şimdiki yapımda olduğu gibi ‘abilik’ yaptığını söyledi ve görevi yaklaşık 3 yıl sürdü.

MÜKEMMELLİKLER

Camideki inanılmaz güzellikleri sağlayanların; Ferhat Kurlu (Hattat), Mustafa Çelebi (Tezyinat), Abdullah Oğuzhanoğlu (Nakkaş), Mehmet Gürsoy (Çini) olduğu bildirildi.

UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası ilan edilen, ‘yaşayan hazineler’den sayılan Gürsoy’un eserlerinin tümünün tasarım olduğu ve Kütahya, İznik ve İstanbul’da imal edildiği öğrenildi.

Haberin Devamı

Dernek başkanı Külünk’le sohbet ederken ilginç şeyler öğrendik.

KLASİK VE MODERN CAMİLER

Camiler mimari bakımdan “modern ve klasik” olarak ikiye ayrılıyormuş. Bir başka ayrım da “Mimar Sinan’dan önce ve sonra” şeklinde uygulanıyormuş. Mimar Sinan’la beraber Anadolu’da cami mimarisi üslubunun oluştuğu da vurgulanıyor. Karacaahmet’teki Şakirin Camisi ve Taksim’deki Taksim Camisi ‘modern’ sınıfından sayılıyor. Bir örnek verirsek, Şişli Camisi 1950-60’lar yapımını içeriyor. “Yeni yapıların ecdadımızın yaptığı tarihi camilerden örnek alındığını” söylüyor Külünk. “Bugünkü cami mimarlarının Sinan üslubunu yansıtırken, Selçuk çizgilerini kullandığını söylemek gerekiyor. Bir de kubbeli camilerimiz var. Onlara, Şehzade, Süleymaniye ve Selimiye’yi örnek gösterebiliriz” diyor.

Mühendis Ergin Külünk bir noktaya dikkat çekiyor:

KOPYA EDİLEN CAMİLER

“En çok kullanılan mimari örneğin Sultanahmet’den alınıyor. Kopya etmek kolay ama niye modern ve klasik tarzlarda camiler yapmıyoruz? Ama kopya etmemeliyiz, bunlara öykünemeyiz. Kopya cami kolaycılıktır.”

Cami inşaatından ayrılırken tanıdık bir sima bize sorular sordu, “Burası Levent’in otoparkı olacaktı, ne oldu?” dedi. Ben de Ergin Külünk’ün söylediklerini aktardım, “Burası Merkez Bankası’nın arsasıydı, oranın imarı camiye çevrildi.”

Haberin Devamı

Evet, bu camiyi de işin ehline vermişler, becerikli, güzel bir ekip oluşturulmuş ve güzel bir cami ortaya çıkmış. Başka söylenecek bir şey yok!

KÜRESEL REKABETİN YENİ CEPHESİ: ÇİP DUVARLARI

ASKERİYEDEN sağlık sektörüne, telefonlardan arabalara sayısız üründe çipler olmazsa olmaz haline geldi. Ülkeler arasındaki rekabetin de yeni oyuncusu artık çip üretimi. Mehmet Kıvanç’ın hazırladığı, Burak Dıvarcı’nın yönetmenliğini üstlendiği harici.com.tr yapımı ‘Çip Duvarları’ belgeselinde, Türkiye’nin önde gelen teknoloji editörlerinden Erdi Özüağ, Ussal Danışmanlık Yönetici Ortağı Girişimci Ussal Şahbaz, Pekin merkezli düşünce kuruluşu Center for China and Globalization’ın Kıdemli Araştırmacı’sı Andy Mok, İstanbul Gedik Üniversitesi ASEAN Başkanı Sibel Karabel, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Dijital Teknolojiler İş Konseyi Başkanı Dr. Recep Erdem Erkul’un görüşleriyle çip ekonomisinin bugününe ve yarınına mercek tutuldu.

Ortaya ne mi çıktı?

Çip olmadan hiçbir şeysiniz.

Haberin Devamı

GÜNÜN SÖZÜ

HATAY’ın size çok ihtiyacı var.” İlay AKSOY

MESAJ PANOSU 

HÂLÂ TUVALET VE BANYO SORUNU

- KAHRAMANMARAŞ merkezli 6 Şubat depremleriyle ilgili 3. ay raporunu açıklayan Türk Tabipleri Birliği (TTB), bölgede “barınma, temiz su ve gıdaya erişim, kurallara uygun enkaz kaldırma” gibi sorun başlıkları olduğunu vurgulayarak deprem bölgesindeki sağlık hizmetlerinin hâlâ kurgulanamıyor olmasının sağlıkçıları tükenme noktasına getirdiğini ifade etti. TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, depremin 3. ayında tuvalet ve banyo sorununun çözülemediğini kaydederek özellikle kadınlar ve çocuklar için güvensiz bir ortam bulunduğunu aktardı.

‘DOĞAYI KEŞFEDİYORUM’

Haberin Devamı

- TEMA Vakfı, Avcılar Belediyesi ve Avcılar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle hayata geçirilen ‘Doğayı Keşfediyorum Projesi’, ikinci yılında ortaokul ve lise kademelerindeki 43 bin öğrenciyle daha uygulanmaya başlandı. İlk yılında okul öncesi ve ilkokul kademelerindeki 30 bin öğrenciye ulaşılan projeyle, yıl sonunda toplam 73 bin öğrenciye doğa eğitimi verilmiş olacak.

‘TEV’DEN ‘DERS ZİLİ FONU’

- TEV, 11 ilimizi etkileyen deprem nedeniyle hasar alan okulların yerine geçici hizmet verecek okulların yapımı için MEB ile imzalanan protokolle ‘Ders Zili Fonu’nu hayata geçirdi. Proje kapsamında bireysel ve kurumsal bağışçıların desteğiyle yapılacak 4 ve 6 derslikli okulların, arıtma sistemi ve duş ünitelerinin sıcak su ihtiyacını karşılayan güneş panelleri gibi inovatif çözümleri de sahada uygulanmaya başlandı. Prefabrik okullar, Bakanlığa teslim edilecek. TEV’in Ders Zili Fonu için internet sitesi üzerinden bağış yapılabiliyor.

Haberin Devamı

BİLİYOR MUSUNUZ?

MARMARİS FESTİVALİ

- MARMARİS ve Sanat Derneği (MAKSAD) tarafından Marmaris Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen festivalin, 2-26 Haziran arasında, Amos Antik Kenti’nden ilham alarak ‘Toprağın Gücünden Sanatın Büyüsüne’ temasıyla gerçekleşeceğini; Antakya Medeniyetler Korosu, Berlin Filarmoni Piyano Dörtlüsü, Cihat Aşkın, Hatay Akademi Orkestrası, Selen Beytekin ve İstanbul Superband, GeoTrain Jazz, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, Muğla Büyükşehir Belediyesi Orkestrası gibi pek çok yıldız sanatçının ve ekibin konuk olacak festivalin aynı zamanda sergiler, söyleşiler, çocuk tiyatrosu ve sokak konserleri gibi ücretli ve ücretsiz birçok farklı etkinlikle renkleneceğini...

- HAYATA Destek Derneği’nin, su ihtiyacını karşılamak için Hatay, Adıyaman ve K. Maraş’ta su depoları, tuvalet ve duş üniteleri kurmaya devam ettiğini, derneğin, kullanım suyunu içme suyuna çevirmeye yarayan arıtma sistemi ve dış ünitelerinin sıcak su ihtiyacını karşılayan güneş panelleri gibi inovatif çözümleri de sahada uygulamaya başladığını...

Yazarın Tüm Yazıları