Bumerang Genel Merkez’i vurdu

CHP’ye yazık; şimdi de Alevi-Sünni tartışması başlarsa ne olacak...

Haberin Devamı

Önceki gün yapılan CHP İstanbul İl Kongresi’nde Cemal Canpolat ile Özgür Çelik arasında geçen başkanlık yarışını Ekrem İmamoğlu, Rıza Akpolat, Gökhan Yüksel ve Erdoğan Toprak’ın desteklediği Özgür Çelik kazandı.

Canpolat konuşmasını kendisine gerçek rakip olarak gördüğü İmamoğlu üzerinde kurdu ve Canan Kaftancıoğlu’nun ‘yuhalanması’nın talimatla yapıldığını söyleyerek konuşmasına başladı. “Yarından (bugün) itibaren belediye başkanları kendi alanlarına çekilecekler, hiçbir seçimde örgüt üzerinde baskı kuramazlar” diye sert çıktı şöyle devam etti:

“Solcu belediyecilik’ yapacaklar, sağcı değil... (İmamoğlu’na) Değişimciler hanginiz ön seçime girdiniz, kendi ilçe başkanını milletvekili yaptınız! Siz il başkanı seçmiyorsunuz, kendinize özel kalem (müdürü) seçiyorsunuz!.. Kaldı ki, İBB Başkanlığı’ndan Kadir Topbaş istifa ettiğinde, sizi ben CHP İBB adayı yaptım. Belediye localarında delege pazarı kurabilirsiniz. Belediye başkanı olduktan sonra CHP örgütünü dışarıda bırakmayı kabul edemiyorum. CHP’lilerin başka parti üzerinden işe girmesini içime sindiremiyorum, CHP örgütü delegelerini sadece oy vermesi için işe aldığınız bir dönemi kabul edemiyorum. (AKP Grup Başkanvekili Tevfik Göksu hemen bir tweet attı. ‘CHP İl Başkan Adayı, İBB Başkanının partizanlığını, liyakat yalanını ve delegelerin oylarını almak için İBB’de işe alınmasını tek tek ifşa etmiş. Bizim 5 yıldır anlattığımızı artık kendileri söylüyor. İstanbullular hizmet beklerken, İstanbul’un kaynakları partizanlığa, parti içi çekişmelere harcandı’, diyerek İmamoğlu yönetimini her zamanki gibi eleştirdi.)

Haberin Devamı

İmamoğlu, kongre salonunu terk ederken Canpolat’ı hedef alarak (Ortamı) çok çirkinleştirdiler. Çok yalan konuştular, yalanlarında boğulsunlar ama biz tertemiz kalacağız” iddiasında bulundu.

Çevreye bakalım, ‘eski tüfeklerin’ seçim ile ilgili yorumları ise şöyleydi:

* Yeteri kadar delegeye çeşitli şekillerde çıkar sağlamak, işe almak vb. gibi işleyişi bu partide hangi belediye başkanı başlattı, adını verdiler ama yazmayalım; sadece Anadolu yakasında diyelim, yeter. Anlayan anlar.

Haberin Devamı

‘CANPOLAT ORANTISIZ BİR REKABETİN İÇİNE GİRDİ’

* Aslında bu işleyişe genel merkez, başta genel başkan olmak üzere yol verdi. Nedeni şu; İstanbul’dan başlanarak kurultay delegeleri genel merkez yanlısı olarak belirleniyor ve kurultaylarda genel başkan ve yönetimi sorun yaşamıyordu. Ancak hesaplanamayan bir şey oldu: Geçen dönem İBB seçimi kazanıldı ve yeni bütçesi işe alım imkânları geniş bir belediye başkanlığı daha oldu ve genel merkez tarafından desteklenen belediye başkanları üzerinden delege dizayn etme sistemi, bu sefer tersine çalıştı ve genel merkezi bumerang olarak vurdu...

‘NE DEMEK ALEVİ PARTİSİ’

* Bir tartışma daha var; ‘CHP, Alevi partisi’ oldu, diye. Yani yönetimlerde; başkanlık makamlarında daha doğrusu belirleyici makamlarda Alevi isimler var.

Haberin Devamı

Bizi arayan bir partili, kurultay için ne dedi biliyor musunuz?

“Bir Alevi ile Sünni başkan adayı yarışacak, bakalım kim kazanacak?”

Olmadı! Ben yıllardır CHP’yi takip ederim, ilk defa böyle bir şey duydum.

(Hemen cevap vereyim, aklı başında Alevi olsun Sünni olsun bunu hiçbir partili kimse kabullenmek istemiyor.)

3 Kasım’daki kurultay takvimine doğru gidelim; Kemal Kılıçdaroğlu’nun İstanbul seçim sonuçlarından sonra genel başkanlık için aday olmama ihtimali yükseldi. Çeşitli senaryolar var; bunların içinde Kılıçdaroğlu aday oldu, kaybetti, ya da aday olmadı. Her şartta Alevi vatandaşların CHP’den duygusal bir kopuşu olacak gibi görünüyor.

Dincilikten sonra sosyal demokrat bir partide ırk, dil, din ve mezhep tartışması başladıysa; Türkiye’ye yazık olur.

GÜNÜN SÖZÜ

“Türk devleti ve halkı, hükümetleri kim olursa olsun başta coğrafi gücü olmak üzere milli güç unsurlarını başka devletlerin veya ittifakların kayıtsız şartsız kullanımına izin vermemelidir. Burada rehber Atatürk ve onun Kemalizm’de hayat bulan iç ve dış siyaset ilkeleri olmalıdır.”  Cem GÜRDENİZ

İNTERNET SAVAŞLARI BAŞLIYOR

‘SON 5 AYIN TADINI ÇIKARIN’

Haberin Devamı

ÖZGÜR Çakar, Gazete Kritik’in Genel Yayın Yönetmeni. Ankaralı gazeteciler dışında İzmir’den CHP’nin nabzını ciddi şekilde takip ediyor. Kongre öncesinde üç kez İstanbul’a gelip, 39 ilçeyi yokladı. Çelik’in kazanacağını da, verileri ile yazmıştı. Nitekim pazar günü Haliç Kongre Merkezi’nde yapılan CHP İl Kongresi’nde de ip göğüsleyen Özgür Çelik oldu.

CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik’e 25 ilçenin yanı sıra İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat destek verdi. İmamoğlu’ndan sonra CHP İstanbul siyasetinin yükselen isminin Rıza Akpolat olduğu yorumunu yaptı.

SOSYAL MEDYA SAVAŞLARI BAŞLADI

Peki “Kaybedenler kulübünde kimler var?” diye sordum: “Oğuz Kaan Salıcı, Eren Erdem, Barış Yarkadaş, Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli, Bakırköy Belediye Başkanı Dr. Bülent Kerimoğlu, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül ve Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt” dedi. (Kamuoyunda İmamoğlu’na yakın olduğu söylenen ‘EkremEDİT’ isimli sosyal medya hesabından şöyle bir paylaşım yapıldı: Bülent Kerimoğlu, Şerdil Dara Odabaşı, Muammer Keskin, Ali Kılıç, Kemal Deniz Bozkurt ve Battal İlgezdi’nin fotoğrafları paylaşılarak ‘Son beş ayınızın tadını çıkarın!’

Haberin Devamı

MESAJ PANOSU

- Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık öncülüğünde gerçekleştirilecek olan ve Kütahya Belediyesi’nin ev sahipliğini yapacağı Yaratıcı Kültürel Endüstriler Zirvesi, 19-22 Ekim tarihleri arasında birçok dünya kentini Kütahya’da buluşturacak.

- Maçka Sanat Galerisi’nde, Cumhuriyet’in 100. yılı için düzenlenen, Cumhuriyet Türkiyesi’nin ilk kadın seramik sanatçısı ve çağdaş seramik sanatının öncüsü Füreya Koral sergisi 11 Kasım tarihine kadar açık.

BİLİYOR MUSUNUZ?

* İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Cumhuriyet’in 100. yılı sebebiyle ‘Müze girişi kampanyası’ kapsamında yerli ziyaretçilerin Yerebatan Sarnıcı, Şerefiye Sarnıcı, Miniatürk ve Panorama 1453 Tarih Müzesi’ni 100 gün boyunca ücretsiz olarak ziyaret edilebileceğini duyurduğunu...

- KASTAMONU, İnebolu ve Abana’dan Cumhuriyetin 100. Yıl etkinliklerinden notlar yarın.

Yazarın Tüm Yazıları