‘Benim Maraş’ım’

"İnsan Maraş’tan tesadüfen geçmez. İnsan, Maraş’a azmederek gider.

Haberin Devamı

Maraş çünkü geçiş yolları üzerinde kurulmuş bir kent değildir. Onun coğrafya olarak özgün bir konumu var. Haritada her ne kadar ana geçiş yollarının üzerinde imiş gibi görünse de bu görünüş aldatıcıdır. Gerçekten de haritaya bakıldığında Maraş’ın doğusunda Malatya ve Adıyaman, batısında Kayseri ve Adana, kuzeyinde Sivas, güneyinde Gaziantep yer almaktadır. Bütün bu geçiş yollarının tam orta yerinde konumlanmış olan Maraş’ın kendisinin güzergâh üzerinde bulunmayışı ilginç bir olay sayılmalıdır.”

12’NCİ BÜYÜK İL

Cumhuriyet döneminin önemli hikâyecilerinden Rasim Özdenören’in, başlıkta kullandığımız ‘Benim Maraşım’ başlıklı yazısının yer aldığı ‘Akdeniz’in Altın Kenti Kahramanmaraş’ kitabında okuduk yukarıdaki satırları...

Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’nü 21 yıldır yürüten Seydihan Küçükdağlı’nın hazırladığı 500 sayfalık doğa, tarih ve insan fotoğraflarıyla düzenlenmiş kitabında, ‘dışarıya kapalı’ sayılan kentin Maraşlıların bağlardaki yaşamını, ne yiyip içtiklerini, Türkiye’nin en önemli yaylacıklarını, dere, nehir ve baraj suları ile Türkiye’nin üçüncü, dünyanın en zengin ‘su kaynaklarına’ sahip olduğunu öğrendik... 14.525 kilometrekare yüzölçümü ile alan bakımından Türkiye’nin 12. ili olduğunu... 1980’lerden sonra tarım sektörünün önemi düşerken, Özal’ın teşvikleriyle birlikte sanayi ve hizmet sektörünün öneminin arttığını... Buna karşılık termal kaynaklarının hâlâ ilgi beklediğini... Turizmde ilk önce yayla turizminin öne çıktığını...

Haberin Devamı

DEPREM AĞIR ZARAR VERDİ

Ama o Hatay’tan sonra en çok kendi coğrafyasını mahveden deprem yok mu... Maraş’ın jeolojik ve jeoformolojik özellikleri bakımından çok karmaşık ve çeşitlilik arz eden aktif fay hatları üzerinde olduğunu, buna karşılık bir belediye başkanı döneminde 4 katlı evlere 8-10 kat imar durumu verildiğini, sadece müteahhit tutuklamasıyla sorunun geçiştirildiğini de öğrendik... Asıl siyasetçilerin ceza görmesi gerekmiyor mu?

1960’larda 35 bin olan nüfusun, Özal’ın sanayi teşvikleriyle 400 bine ulaştığını ve tekstil ile pamuk sektörlerinin inanılmaz gelişimini... Şehrin İstanbul’dan sonra neredeyse ikinci sıraya yerleşen kuyumculuk ve mücevherat sektöründe, iç piyasaya ve ihracata dayalı üretim ve pazarlaması ‘patlamışken’...

Haberin Devamı

Evet, Özdenören’in o günlerde yazdığı ‘Sevgili Maraş’ını tanımakla acze düşüyoruz!

KAHRAMANMARAŞ’I YENİ NESİL KURTARACAK

Kahramanmaraş, bu uygarlıkların izlerini insanlığın ortak mirası olarak günümüze kadar taşımıştır. Akdeniz Bölgesi’nin doğusunda yer alan medeniyetler kenti Kahramanmaraş; tarihi dokusu, zengin kültür mirası, eşsiz tabiat varlıkları, muhteşem doğal güzellikleri, serin yaylaları, tabii termalleri, uçsuz bucaksız barajları, gelişen modern sanayisi, nadide el sanatları ve yöresel damak tatları ile alternatif turizmde önemli bir potansiyele sahiptir.

Bu turizmin hayata geçirilmesi için gerekli altyapı çalışmalarının önemli bir kısmı yapılmış ve yapılmaya devam ediliyor. Yurtdışı görmüş olan yeni nesil, turizm olayına daha vizyoner bakmaya başladı.

Haberin Devamı

BAŞKONUŞ GELİŞİYOR VE  EXPO AĞUSTOSTA AÇILIYOR

Kurtuluş Savaşı’nda düşman işgalinden kurtulan ilk şehir olarak destan yazan ve ‘Kahraman’ unvanını alan Maraş, bu kez aynı destanı kentin turizminde yazmaya hazır. Deprem sonrası küllerinden yeniden doğmak için ayakları üzerine kalkan şehir; gerek şifa merkezi gibi doğanın tüm güzellerini sunan Başkonuş Yaylası gerek inanç turizm için UNESCO’nun Dünya Mirası Geçici Listesi’ne girmiş olan Eshab-ı Kehf (Mağara Arkadaşları) ve ilk kez bir ilçe belediyesine verilen Expo’su ve gastronomisi ile yabancı turistleri çekmek için seferber oldu.

TURİZM SEFERBERLİĞİ

Başkonuş Yaylası Turizm AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Serhan Erdoğanyıldız, şu anda tamamen yerli turiste hizmet verdiklerini ve yabancı turistlerin de Kahramanmaraş’ın güzelliklerinden yararlanması için seferberlik başlatmak istediklerini açıkladı.

Haberin Devamı

CHP’DE KURULTAY SÜRECİ BAŞLADI

NELER OLMAMALI

CHP’de kongre ve kurultay süreci başladı. Bugün (dün) mahalle delege seçimine esas olacak üye listeleri askıya çıkarıldı.

Umulur ki demokratik bir süreç yaşanır... Delegelerin iradesine ipotek konulmaz... Ne MYK üyeleri ne de belediye başkanları sürece müdahil olmaz... Kişiler ve kişilikler değil; ideoojik, politik, örgütsel değişim ve yenilenme tartışılır... Kongre ve kurultay, değişim ve yenilenmenin yolunu açar...CHP köklerinden kopmadan değişim ve yenilenme yoluna girebilir.

Delege işi sakat görünüyor. Neden üyeler direkt oy kullanmıyorlar?

Soru soralım: Kongreler, Kılıçdaroğlu’na biat etmiş kongre delegeleri ile mi yapılacak?

Haberin Devamı

BAŞKONUŞ YAYLASI MUHTEŞEM

Başkonuş Yaylası, başta sümbül ve salep olmak üzere bir çok endemik bitkiyi bünyesinde barındıran ve göçmen kuşlarının uğrak yeri olan doğa harikası bir yayla. Göknar, sedir, meşe ve ardıç ağaçlarından oluşan orman, geyiklere ve kuşlara da ev sahipliği yapıyor.

Yayla, 1987 yılında geyik üretme istasyonu olarak kurulmuş, yıllar sonra geyikler doğaya bırakılmış... Çevrede çoğalan geyiklerin yaklaşık 250-300 adet civarında olduğu sanılıyor.

Başkonuş Yaylası, 2011 yılından itibaren özel işletme statüsüne girmiş ve Maraş’ın yerlilerinden ‘Erdoğanyılmaz Ailesi’ tarafından yönetilmeye başlanmış. Konaklamaların rakımı 1325 metre civarında. Bu yüksekliğin insan sağlığı açısından uygun olduğu uzmanlarca belirtiliyor. Ayrıca ardıç, sedir ve göknar ağaçlarının ürettiği oksijene Akdeniz’den gelen nemli havanın da karışmasıyla bağışıklık sistemini güçlendiren sağlıklı bir ortam oluştuğu belirtiliyor.

Çevre coğrafyası harika... Böyle bir sulak alanı gördüğünüzde kendinizi Bodrum - Güllük Körfezi’ndeki adalar manzarasında hissediyorsunuz. Burada her yıl 10 bin çadırın konakladığını söylersek şaşırmayın lütfen. Sersem Yaylası’nda da konserler düzenleniyor. At gezilerinin keyfi de bir başka. Doğa yürüşünü anlatmaya gerek yok. Kayak ve kar motoru gezilerini anlatmaya da gerek yok sanırım. Çünkü Başkonuş Yaylası dört mevsim hizmet veriyor.

BİLİYOR MUSUNUZ?

-Afşin - Elbistan Termik Santralı’nın depremden sonra özelleştirilen 4 üniteli bölümünün hâlâ devreye sokulamadığını, devlete ait bölümde üretimin sürdüğünü...

-Kızılay Çağrı Merkezi’nin, kurban bedelinin yurtdışında 2.650 TL, yurtiçinde de 5.900 TL olduğunu bildirdiğini...

-Beşiktaş Belediyesi’ne bağlı Kadın Dayanışma ve Yaşam Merkezi’nde aile danışmalığı hizmetinin faaliyete geçtiğini... Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat’ın, “Kadınların ve çocukların güvende hissettiği, desteklendiği bir toplum yaratmak için Beşiktaş’ta çalışmaya devam edeceğiz” dediğini...

-Çorlu Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü tarafından, okullarda verilen iklim değişikliği, sıfır atık, geri dönüşüm gibi derslerin tamamlandığının açıkladığını...

Yazarın Tüm Yazıları