Avrupa salgına teslim

SAĞLIK Bakanı Fahrettin Koca’ya kulak verelim. “2 bine yaklaşan ağır hasta sayısını düşürmek zorundayız” diyor. Ekliyor: “Tedbirden daha güçlü silahımız yok. Hareketliliği azaltalım.” Yılbaşından beri dünyayı sarsan COVID’in damlacık yoluyla geçtiği artık kesin biliniyor.

Haberin Devamı

‘Maske, mesafe, hijyen’ kuralına harfiyen riayet edelim. Bunu sadece kendimize değil ailemize, ülkemize hatta insanlığa karşı bir görev addedelim. Salgın Avrupa’yı teslim almış durumda. Türkiye’nin sağlık sisteminin, yoğun bakım yatak sayısının, kahraman sağlık ordumuzun bizi Avrupa’nın durumuna düşürmediğine teşekkür edelim. Hollanda, Belçika gibi ülkelerde yoğun bakım yatağı kalmadı. Hastaları ambulans helikopterlerle Almanya’ya sevk ediyorlar. Mesela İsviçre zihinlerde canlandırılan İsviçre değil artık salgın karşısında. Wallis Kantonu’nda yoğun bakım yatağı kalmamış. NZZ gazetesine göre hastalar geri çevriliyormuş.

Fransa’da vaka sayısı 1.4 milyonu geçmiş... Pazar akşamı sağlık bakanlığı 47 bin vaka açıkladı. Pazar günü 231 kişi ölmüş. Ölenlerin sayısı 37 bin aşmış. Başa çıkmakta artık zorlanmayı bırakın, imkânlarını aşmak üzere. İtalya deseniz, günlük vaka sayısı 30 bin. Günde ölenlerin sayısı 200’ü aşmış. Orada da yoğun bakım yatak sorunu var.

Haberin Devamı

Avrupa’da en fazla vatandaşımızın yaşadığı Almanya zaten bir süre önce ordudan yardım istemişti. Alman ordusu 15 bin askeri bu iş için ayırmış. Şimdiden 4 bini asker, il sağlık dairelerinde görev yapıyor, filyasyona yardım ediyor. Alman Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer bir TV’ye verdiği demeçte “Biz zaten sağlık müdürlüğü gibi çalışıyoruz” diyordu.

Fizikçi olan Alman Şansölyesi Angela Merkel de birkaç hafta önce “Yaptığım hesaplara göre, böyle giderse günlük vaka sayısı 19 bin 200 olacak” demişti. Alman halkı hayret etmiş, şaşırmıştı. Hesabı gerçek oldu. Günlük vaka sayısı artık bu rakama dayandı. Toplam vaka sayısı 532 bin 930 oldu. Ölenlerin sayısı 10 bin aştı. Almanya bugünden itibaren kısmi kapanmaya gidiyor. Restoranlar, barlar, sinemalar, tiyatrolar, yüzme havuzları vs kapanıyor. Mağazalar açık ama 10 metrekareye bir kişi girebilecek. 10 kişiden fazla ne evde ne de dışarıda bir araya gelmek yasak. O da en fazla iki ayrı aile fertleri olabilecek. Kasımda durum gözden geçirilecek. Eğer durum değişmezse muhtemelen en sert önlemleri alacak Almanya.

Haberin Devamı

Reuters Haber Ajansı’nın haberine göre bu virüs dünya çapında 45.5 milyon insana bulaştı, 1.2 milyon insan hayatını kaybetti. İkinci dalga daha fazla vuruyor. Hatta bazı bilimsel çalışmalara göre daha hızlı bulaşıyormuş... Milletçe İzmir depreminin acısını yaşadığımız bugünlerde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın uyarılarını kulak ardı etmeyelim. Çünkü bu virüs her geçen gün daha fazla can alıyor, daha fazla insanı sevdiklerinden koparıyor.

GÜNÜN SÖZÜ

“TÜM yabancı kaptan ve 2. pilotlar 1 Kasım 2020 tarihi itibarıyla izne gönderiliyor.” Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği (TUYED) Başkanı Musa ALİOĞLU

MESUT YILMAZ’IN BİR ÖZELLİĞİ

ÇAĞIN illet hastalığı Mesut Yılmaz’ı da aramızdan aldı. Üç kez başbakanlık koltuğuna oturdu. Siyasetin ve iş dünyasının kalburüstü isimlerinden biriydi. Liseyi İstanbul Erkek Lisesi’nde okudu. Kim ne derse desin, abartısız, sakin huylu bir siyasetçiydi. Hiçbir zaman ‘kinci’ olmadı. Buna ‘mütevazılık’ da diyebilirsiniz. Yüce Divan’da yargılanmasına karşın Tayyip Erdoğan’la ilişkileri ‘hemşerilik’ düzeyinde hep sürdü. Tansu Çiller’le ilişkileri hiç iyi gitmedi. Yılmaz’a yakın bir siyasetçi “Mesut Bey son günlerini FN Hastanesi’nde geçirdi, bu illetten çok acı çekti” dedi. Ailenin resmi cenaze töreni istemediği kardeşi Turgut Yılmaz tarafından kamuoyuna açıklandı. ANAP iktidarının AA Genel Müdürü Mehmet Güler, Mesut Yılmaz’ı şöyle tanımlıyor:

Haberin Devamı

“İyi bir siyasetçi ve devlet adamıydı. Örtülü ödenek, Susurluk kazası ve derin devlet ile mücadele etti. AB yanlısı idi.”

Cenazesine yakın dostları katıldı, kendi vasiyeti ile oğlunun yanında toprağa verildi. Devletlerin rezerv adamlara, siyasetçilere ihtiyacı vardır. Avrupa’da ve Amerika’da böyledir.

Bu devlet adamları ‘zor zamanlarda’ devlete yardımcı olurlar. Mesut Yılmaz da bu ketegoride bir devlet adamıydı. Türkiye önemli bir değerini kaybetti diyebiliriz.

AFET POLİTİKASI VAR MI?

TÜRKİYE’de afetler politikasına çekidüzen verilmesi gereği vardır. Bunun yeniden yapılandırılmasında yeni uluslararası politikanın getirdiği ilkelerin öncelik, risk azaltma (sakınım) hedefinin egemen olmasını sağlayacak kurumsal ve yasal düzenlemelerin temel alınması zorunludur. Bu açıdan bir ‘ulusal platform’un oluşturulması ön adım alacaktır. Ulusal platform, yalnız yönetim birimleri ile değil, ilgili STK temsilcileri ve üniversite ve araştırma kuruluşlarının temsilcileriyle oluşturulmalı; afetlerin ve afetler politikasının ulusal savunma gibi bir özellik tanıdığı gözetilerek bu kuruluşa siyaset üstü bir çalışma yeteneği kazındırılmalıdır.         Dr. Kubilay KAPTAN

Haberin Devamı

BİLİYOR MUSUNUZ?

MISIRIN BAŞINA GELENLER

ADANA Seyhan Ziraat Odası 2. Başkanı Yaşar Özkan’ın “2020 üretim yılı için mısır alım fiyatları 1325 TL brüt olarak açıklanmış ve çiftçilerimiz ürünlerini bu fiyattan satmışlardı. Ancak hasat tarihlerinin üstünden kısa bir zaman geçmesine rağmen piyasalarda mısır ürünü 1850 TL civarına gelmiştir. Bu aşamada yapılması gereken mısır prim fiyatlarının arttırılmasıdır. Türkiye’nin tükettiği ürünleri üretebilmesinin tek çaresi budur. Ekonomik şartlar ve COVID-19 devam ettiği takdirde ithal edilecek tarım ürünü dahi bulamayız” dediğini...

Avrupa salgına teslim  Avrupa salgına teslim

AYŞENUR İLE ORTAK ACI GÜNÜMÜZ

BİZ 72 yaşındaki kız kardeşim Bahtiyar Karaman’ı sağlık sorunlarından, aynı gün gazeteci dostumuz Ayşenur Arslan da kız kardeşi Aylin Uyanık’ı trafik kazasında kaybetti. Bahtiyar yaşadığı yer olan Datça İskele Mezarlığı’nda, Aylin babasının gömülü olduğu Datça Mezarlığı’nda toprağa verildiler.

Haberin Devamı

Taziyelerini bildiren herkese teşekkür ederiz.

Yazarın Tüm Yazıları