Atatürk’ü iyi anladık mı?

ABD Başkanı’nın söylediği şu cümle çok önemli: “Afganistan’ta hiçbir zaman ulus inşası için bulunmadık.” Bu cümle Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk’ü şimdi daha iyi anlamak için yeterli. Atatürk 1930’da liselerde okutulması amacıyla ‘Medeni Bilgiler’ adıyla yazdığı kitapta ‘millet/ulus’ tanımı yapıyor. ‘Zengin bir hatıra mirasına sahip, beraber yaşamak için ortak arzu, isteği olan ve sahip olunan mirasın muhafazasına iradeleri müşterek olan insanlardan oluşan cemiyet’ diyor. Afganistan’da böyle bir cemiyet/ulus maalesef oluşmamış.

Haberin Devamı

2003-2006 arasında NATO’nun Afganistan Kıdemli Temsilcisi olarak Kabil’de görev yapan Hikmet Çetin, katıldığı bir TV programında, “Bir grup diğerini şikâyete gelirdi hep” diyordu. Buna ilaveten kırk yıldır ardı ardına gelen işgaller, dış müdahaleler, iç çatışmalar nedeniyle silahların hiç susmadığı bir ülke Afganistan.

Türkiye’nin 10 bin adetle en büyük ‘Atatürk Fotoğrafları’ koleksiyonuna sahip, Atatürk hayranı, 100 adet yayınlanmış kitabı olan Hanri Benazus şöyle diyor: “Atatürk yokluktan bir ulus, bir modern devlet yarattı, değerini bilelim.” 1937’de 7 yaşında bir çocukken Atatürk ile tanışan Benazus, “Atatürk bana adımı soyadımı sordu, Hanri Benazus dedim. Bana sen kimsin, adın niye Hanri, niye Ahmet Mehmet değil, demedi. ‘Ne Mutlu Türküm Diyene’ sözünü ben o zaman anladım” diyor. Ne denir: ‘Hayat ileriye doğru yaşanır, ancak geriye doğru anlaşılır.”

Haberin Devamı

ŞİMDİ DE MÜLTECİ DENEMESİ Mİ

BTP lideri Hüseyin Baş’tan dikkat çekici açıklamalar:

İngiliz’in sermayesi ile İngiliz’e uşaklık yapanlar Atatürk’e düşmanlık yapıyor.

Herkes din tüccarı ama kimse dinini yaşamıyor, herkes Cumhuriyet tüccarı ama kimsenin Atatürk’e bir bağlılığı yok.

Bu ülkeyi Alevi-Sünni, Kürt-Türk diye birbirine düşüremeyenler mülteciler üzerinden deneme yapıyor.

Ülkede mülteciler eliyle karışıklık çıkarıp bu ülke insanına da ‘Ey ABD yetiş, bizi kurtar’ dedirtmek istiyorlar. Yunan sınırındaki tanklar bunun için bekliyor!

Marmaris’te çözüm arayışı
ARICININ YÜREĞİ İKİ KAT YANMIŞ

ORMAN yangınları hem insanlarımızı, hem hayvanlarımızı hem de biyolojik çeşitlerimizi tehdit etmeye devam ediyor. Bu durumdan önemli ölçüde etkilenen Muğla’da yanan çam ormanları ve arı kolonileri ile en önemli mağduriyeti arıcılar yaşıyor. Arıcılarımızın, biyolojik çeşitlerimizin ve arıcılık ürünlerimizin ne kadar etkilendiğinin tespiti ve çözüm önerileri için ise önemli bir panel düzenlenecek. Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği, Muğla İli Arı Yetiştiricileri Birliği ve Güvenilir Ürün Platformu tarafından BEE’O Propolis desteği ile yarın Marmaris’te düzenlenecek panelde konunun tüm paydaşları yer alacak.

Haberin Devamı

Açılış konuşmalarını MAYBİR Başkanı Veli Türk, Ahbap Derneği Başkan Yardımcısı Emrah Aydoğdu, Ege İhracatçılar Birliği YK Üyesi Nedim Kalpaklıoğlu, Tarım Bakanlığı Hayvancılık GM Zekeriya Erdurmuş’un yapacağı panelin moderatörlüğünü ise Güvenilir Ürün Platformu Başkanı Celal Toprak üstlenecek. Mevcut durum ve çözüm önerilerinin konuşulacağı ana oturumun konuşmacıları TAB GB Ziya Şahin, BEE’O Propolis GM Aslı Elif Tanuğur Samancı, Karabük Orman Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Kavgacı, Isparta Ü. Prof. Dr. Mustafa Avcı, Manav Food Genel Müdürü Yunus Manav ve Orman Genel Müdürlüğü Odun Dışı Daire Başkanı Özgür Balcı olacak.

Muğla Marmaris’te arıcılık alanlarımızın yüzde 30-35’inin yandığı açıklandı. Bakalım bizler neler göreceğiz, çam balı üretim bölgelerinde!

Haberin Devamı

GÜRDENİZ’İN EŞİ ‘MUTABIKIZ’ DEDİ

FETÖ ve hükümet tarafından tasfiye edilen, 4 yıla yakın hapis yatan ‘Mavi Vatan’ kavram ve doktrininin sahibi E. Amiral Cem Gürdeniz’in eşi Rengin Gürdeniz’in ‘Mutabıkız’ (Kırmızı Kedi) adlı kitabı büyük yankı uyandırdı. Gürdeniz, kitabında eşinin ve arkadaşlarının yaşadığı süreci anlatıyor. Önce bir eş, bir anne, bir anneanne ve Atatürkçü bir Türk kadını olarak haksızlıklara rağmen, özellikle gençlere örnek olacak şekilde nasıl dimdik ayakta kaldığını anlatıyor.

Suikast, Kafes, Balyoz ve Ergenekon isimli sahte davalar üzerinden yüzlerce amiral ve subayın sadece tasfiyesine değil özgürlüklerinin çalınarak hapis yatmalarından tutun da yerlerine FETÖ’cülerin yerleştirilmesine kadar neler yaşamadılar ki. Atatürkçü ve Cumhuriyetçi seçkin amiral ve subayların 2010-2014 arasında dönemde onları Hasdal, Maltepe, Hadımköy, Sincan ve Silivri cezaevlerinde eşleri asla yalnız bırakmadı. Gece yarısı Silivri Mahkeme Salonu’nda ‘Vardiya Bizde’ platformunu kurdular. ‘Sessiz Çığlık’ faaliyetlerinin cephedeki savaşçıları oldular, aynı zamanda da ailelerinin yeni kaptanı sayıldılar. Kitabın notlarını bize yollayan Eyüp Kömeçoğlu, yazısının sonunda “Çok yaşa Atatürk, çok yaşa Cumhuriyet, çok yaşa Türk kadını. Sonsuza kadar Türk’ün başının tacısın” diyordu.

Haberin Devamı

AFGANİSTAN’IN ARKASI

TALİBAN’ın henüz giremediği tek şehir; Kızılbaş Türkmenlerin, Tacik, Hazara, ve Özbeklerin yaşadığı ülkenin kuzeyindeki Penşir’dir! Penşir’de Taliban’a bayrak açan Kızılbaş Kadınlar ve Kuzey İttifakı örgütleri: “Köleliği reddeden herkesi bize katılmaya çağırıyoruz.”           Baba İSHAK

BİLİYOR MUSUNUZ?

MİLLİYET Gazetesi yazarı Güngör Uras’a saygı kitabı ‘Ayşe Teyze’nin İzinde’ kitabının (27 yazı ve çizim) Dünya Gazetesi tarafından yayınlandığını...

ANAMURLU Yücelen Ailesi’nin, yakın geçmişte ANAP’tan milletvekilliği ve bakanlık yapan merhum Rüştü Kazım Yücelen’in anısına gerçekleştirdiği toplumsal çalışmaları Yücelen Vakfı çatısı altında kurumsallaştırdığını, başkanlığını da Dr. Ali Yücelen’in yürüttüğünü...

Haberin Devamı

BOĞAZİÇİ Kıtalararası Yüzme Yarışı’nın İBB’nin desteğiyle 33. kez düzenleneceğini, COVID-19 tedbirleri ile 22 Ağustos Pazar günü düzenlenecek yarışa 2 bin 500 yüzücünün katılacağını...

ANKARA’nın parkları ve yeşil alanlarıyla göz dolduran ilçesi Çankaya’nın, son 7 yılda yapılan 78 yeni park ile yeşilliğine yeşil kattığının açıklandığını...

Yazarın Tüm Yazıları