Aeneas Kültür Rotası’nı Edremit kaptı

Edremit Belediyesi tarafından hazırlanan, Türkiye’den başlayıp Avrupa’da 5 ülkeyi kapsayan (Yunanistan, Tunus, Arnavutluk, İtalya ve Türkiye) Aeneas Kültür Rotası, Avrupa Konseyi’nde 35 üyenin oylarıyla kabul edildi.

Haberin Devamı

Edremit Belediyesi’nin kendi personeli tarafından hazırlanan 272 sayfalık Proje Dosyası için bilgi veren Özel Kalem Müdürü Tayfun Canlı, Aeneas Kültür Rotası’nın mitolojik hikâyesi ve efsanevi yolculuğu Avrupa Konseyi’nin barış, kültürler arası diyalog ve uluslararası kardeşlik prensipleri ve değerlerine göre şekillendirildiğini söyledi. Başvuru, ‘Edremit’in kurucu üye olduğu Aeneas Kültür Rotası Derneği tarafından yapıldı ve 17 proje arasında en ‘başarılısı’ seçildi.

Projenin, Türkiye’den başlayan ve Avrupa Konseyi tarafından tescillenmiş ilk rota olduğunu belirten Edremit Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan, “Bu projeyi ülkemize ve Edremit’e kazandırdığımız için büyük mutluluk duyuyoruz. Amacımız, yabancı turistler tarafından en fazla tercih edilen kültürel ve en prestijli turistik destinasyonları arasına girmek, Avrupa Birliği’nin Kültür Rotaları Programı’na ayırdığı özel fon ve finansman imkânlarından bundan sonra faydalanabilmek. Bununla ilçemizin ekonomik refahının ve bölgemizin uluslararası görünürlüğünü sağlanacak. Sayın Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy başta olmak üzere bize destek olan Bakanlık yetkililerine, resmi paydaşlarımız Balıkesir, Güney Marmara Kalkınma Ajansı’na, Çanakkale Troya Arkeolojik Müzesi’ne ve üniversitelerimize ve rehberlerimize teşekkür ediyoruz. Aeneas Kültür Rotası’nda asıl yolculuğumuz şimdi başlıyor. Truva’dan kaçarak elinde küçük oğlu ve sırtında yaşlı babasını taşıyarak Avrupa medeniyetini kuran tıpkı Aeneas kahramanı gibi bizler de tarihimizi sırtımızda, geleceğimizi elimizde tutarak barış, kardeşlik ve yeni kalkınma ufuklarına doğru hep birlikte yürüyeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

AENEİD DESTANI

M.Ö. 1. yüzyılda yazılmış, ‘Troya’dan kaçan Aeneas kahramanı tarafından Roma’nın kuruluş hikâyesini anlatan Aeneid Destanı Avrupa’da okullarda eğitim müfredatında bulunan ve en bilinen hikâyeler arasında yer alıyor. Troya’nın yıkılışı ve Troyalıların Prens Aeneas önderliğinde büyük savaş sonrası yeni bir başlangıç için yolculukları ve bir dönem Avrupa’nın en önemli güçlü yerleşimlerinden olan Roma ve Roma İmparatorluğu’nun kuruluşunu Anadolu’ya dayandıran bu hikâyede beş ülkenin ortak kültürel mirasının ön plana çıkartılması çalışması üç yıl sürdü.

Haberin Devamı

Türkiye’nin Antandros’tan başlayan ve İtalya’nın Lazio kıyılarına uzanan efsanevi Truvalı kahramanın yolculuğunun izini takip eden proje, deniz kültürünü, doğa peyzajları farklı toplumların arasındaki interkültürel ve pozitif etkileşenler gibi evrensel değerlerini tanıtmayı hedefliyor. Aynı zamanda Avrupa ve Akdeniz ülkelerinin kültürel zenginliğini inşa eden ve ortak kültür mirası oluşturan kültürel çeşitliliği değerini yaygınlaştırmayı amaçlıyor.

Aeneid Destanı’nda bahsedilen Truvalı kahraman Aeneas’ın uğradığı limanlar ve arkeolojik bölgelerinden oluşup Aeneas Kültür Rotası Türkiye, Yunanistan, Arnavutluk, Tunus ve İtalya’yı dahil eden turistik ve kültürel bir güzergâh sayılıyor. Kültür Rotası Sertifikası, Balıkesir ve Çanakkale bölgesine uluslararası boyutta görünürlük ve tanınırlık kazandıracak. Uluslararası kuruluşlar arasında oluşturulan sinerji ve işbirliği zeytin rotası gibi başka projelerin de hayata geçirilmesi açısından avantaj sağlayacak.

Haberin Devamı

GÜNÜN SÖZÜ

ANAYASANIN laiklik ilkesi çiğneniyor ve de İnkılap kanunlarına aykırı kıyafetler ile şehir içlerinde gösteriler yapılıyor, Cumhuriyet savcıları sessiz kalıyor, haklı olarak tepki büyük. Cumhuriyet savcılarının görevi Cumhuriyet’i korumaktır ama korumuyorlar!” Öcal ULUÇ

TEMMUZ ZAMMI TARTIŞILIYOR

MİLYONLARCA memur ile memur emekli maaşına temmuzda yansıtılan zam tartışmalara yol açtı.

TÜİK verilerine göre maaş ile aylıklara yapılan zamda esas alınan ve ocak-haziran dönemini kapsayan 6 aylık enflasyon oranı yüzde 42.35 olarak gerçekleşti. İşçi ve Bağ-Kur emeklisine bu oranda zam verilirken, memur ve memur emeklisi yüzde 41.69 oranında artış aldı. Memur ve memur emeklisine verilen zam bazı akademisyenler tarafından eksik ve yanlış karşılandı. Akademisyenler temmuz zammının 6 aylık enflasyon farkı ve toplu sözleşme uyarınca maaşlara yapılacak yüzde 7 oranındaki artışla yüzde 45.06 oranında olması gerektiğini iddia ediyor.

Haberin Devamı

Tartışmalar ocak ayında maaşlara yapılan yüzde 5 ve yüzde 2.5 ek zammın temmuzda açıklanan yüzde 42.5’lik enflasyondan düşürülmesinden kaynaklanıyor. Ocak ayındaki yüzde 2.5 oranındaki ek zammın (iyileştirmenin) 22 Ocak 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 7351 sayılı yasa ile gerçekleştirildiğine vurgu yapan çalışma ekonomisi hocaları, hükümetin ek zammı 4 Temmuz’da yayınladığı genelge ile geri aldığı görüşündeler. Bakalım iktidar ne diyecek?

MESAJ PANOSU

MUĞLA Valiliği ve Türkiye Çevre Koruma Vakfı’nın iştiraki (MUÇEV) bünyesinde bulunan sahiller, plajlar, yat bağlama tesisleri, iskeleler ve koylar Anayasa’ya aykırı olarak ‘Deniz Kıyı ve Çevre Yönetimi Anonim Şirketi’ adlı özel kuruluşa devredildi. AKP iktidarı anlaşılan o ki, Türkiye’nin sahillerini, kıyılarını, plajlarını ve hatta denizlerini özel şirketlere bir bir devredecek. Ne Anayasa ne yasalar umurlarında. Önce vakfa devredilen yetkiler, vakıf tarafından özel şirkete devrediliyor. İhale dahi yapmadan cennet sahillerimizin devrine bakalım muhalefet partileri nasıl tepki gösterecekler!   Rüşdü SARAÇOĞLU

Haberin Devamı

KREDİ Yurtlar Kredi Kurumu (KYK) öğrencilere verdiği kredilerin geri ödenmesine üretici enflasyonu (ÜFE) yansıtarak bayramın ikinci gününde yeniden hesaplanmasıyla, gençlerin borçları astronomik rakamlara dönüştü. Türkiye’de hali hazırda 5.5 milyon borçlu var ve bu borçluların 40 bini icralık.   M. A.

BİLİYOR MUSUNUZ?

CHP Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere’nin yabani hayvanların tarım arazilerine zarar vermesi durumunda zararın bedelinin il özel idaresi bütçesinden ödenmesi için TBMM’ye kanun teklifi sunduğunu...

NİĞDE Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in “Patates tarlada çiftçiyi, tezgâhta tüketiciyi dertli kıldı” dediğini...

ADANA Milletvekili Müzeyyen Şevkin’in, Erdoğan’ın 2020’de ‘Altyapısı tamam’ dediği Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’ne 15 yıldan bu yana bir çivi dahi çakılmadığını vurguladığını...

VERGİ Müfettişleri Derneği (VMD) tarafından Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı’nın (VDK) 11. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan özlük haklarının Sayıştay özlük hakları ile aynı düzeye getirilmesinin istendiğini...

TESK Bakanı Bendevi Palandöken’in sigaraya zamların kaçak rantını yüzde 20’lere çıkardığını belirterek, “Kaçak sigaradan devletin zararının 50 milyar lirayı bulduğunu” söylediğini...

Yazarın Tüm Yazıları