Adnan Nur Baykal’ın Atatürk ve strateji kitapları size çok şey katabilir... ‘Geleceği şimdiden düşünün’

Son altı ay içinde tesadüfen gördüğüm iki kitap hayatımı etkiledi; ilki ‘Yöneticiler için yeni bir bakış: Mustafa Kemal Atatürk’ün Liderlik Sırları’, diğeri de ‘Keşke dememek için Strateji’, ikisinin de yazarı Adnan Nur Baykal, ikisi de Hümanist Yayınları’ndan çıktı.

Haberin Devamı

Baykal son yıllarda bu iki kitapla daha iyi tanınmaya başladı. Kim derseniz Alman Lisesi ve Aachen Teknik Üniversitesi’nden Elektrik Yük. Müh. olarak mezun olmuş, Türkiye, Almanya ve Amerika’da 20 yıl üst düzey yöneticilik yapmış. Haberleşme, enerji, tekstil, inşaat, iklimlendirme ve eğitim sektörlerinde yöneticilik yapmış. 3 yıl müteahhitlik yapmış, Nuri Demirağ’ın torunu olduğunu söylersek, onun sanayi faaliyetlerinde “Avrupalılar, Amerikalılar yapabiliyorsa, biz de yapabiliriz” anlayışını kendisine rehber edindiğini anlıyoruz. Zaten bize girişimci ve yöneticilerin seviyelerini yükseltmeyen ülkelerin medeniyet savaşlarında geri kalmaya mahkûm olduklarını da vurguluyor. Baykal yoğunlaştığı ve kitap yazdığı konularda seminerler ve webinarlar da veriyor. Tarihin itici gücünün ekonomi değil de ekonomiyi oluşturan liderlerin, girişimcilerin ve yöneticilerin olduğunu iddia ediyor. Medeniyetin en fazla sayıda en donanımlı liderlere, girişimcilere ve yöneticilere sahip olan ülkeler tarafından ilerletildiğini söylüyor: “Yöneticilerin liyakatlarına göre seçilmeleri gerektiğini ve girişimcilerin de sorumluluk sahibi olmaları gerekiyor.”

Haberin Devamı

“Girişimci ve yöneticilerin seviyelerini yükseltemeyen ülkeler, medeniyet yarışında geride kalmaya mahkûmdurlar” diyen Adnan Nur Baykal, kötü yönetimin kaynak israfına ve yoksulluğa sebep olduğunu da belirtiyor.

Bu kitabı yazarken Çeşme’den komşusu olan Ali Naili Erdem’in kendisine “Çok önemli bir konuya el atmışsın” dediğini, olayda anlattığı bir kişinin daha sonra intihar ettiğini, ancak ona beklediği yardımı yapamadığını anlatırken Erdem, kendisine şöyle demiş:

“İşte bu kişinin hayatın coğrafyası dediği şey kitabını yazdığın strateji, strateji bilmeyince hayat zorlaşıyor, dayanılmaz bir hal alıyor. Bu, kişiler için de partiler için de, müesseseler için de, ülke için de böyle.”

STRATEJİ SİZİ ÜRKÜTMESİN

“Yurtdışında bulunduğu uzun yıllar boyunca kültürümüzün sanıldığından daha zengin, derin ve renkli olduğunu tespit etmiş Baykal. Kitap konularını yöneticilik ve tarihten geçiriyor. Doğu ve batı arasına ‘merkez’ adını verdiği kültürümüzü ön plana çıkarabilmek için okuduğu kitapları anlatıyor. Okuyanları, kıvılcım halinde dünyanın her yerinde çalışıyorlar. Alev haline gelebilmeleri için.”

Haberin Devamı

Baykal şöyle diyor: “İlaçların bir formülü var, fakat başarılı bir strateji geliştirmenin bir formülü yok. Çünkü her strateji her kişiye her şirkete, her zamana göre farklılıklar gösterir. Benim hedefim faydalı olmak, hayatı insanlarla kolaylaştırmak, kişilerin hoşça faydalı vakit geçirmelerini sağlamak. Aklı başında herkesin, her şirketin İngilizce öğrenir gibi strateji öğrenmesi gerekir: Özellikle yurtdışındaki yöneticilerimizin stratejiye önem vermeleri gerekir. Bunun sonucunda da stratejin ruhuna uygun olmalı, stratejinin yeniliklerini yansıtmalıdır. Özetle strateji sizi ürkütmesin, hayatını kolaylaştıracak bir kaldıraç ve kuralları çok açık bir olgu olduğunu unutmayınız.”

Haberin Devamı

“Stratejiden anlarsanız, alışmak için bir şirket aradığınızda doğru şirketi bulma şansınız yüksektir” diyen Baykal, kitabında stratejiyle ilgili en önemli 40 soruya ‘tarihimizden’ ve ‘iş hayatından’ örnekler veriyor ve şöyle diyor:

“Elinizdeki kitabı okuyunca ister istemez stratejiye vakit ayıracaksınız. İş işten geçmeden, keşke dememek için stratejiye kulak verin.”

GÜNÜN SÖZÜ

“Hissedebilenlerle susarak da anlaşabilirsiniz.” Mario Levi

ÖZKAN HOCA’DAN CHP’YE MEKTUP

"BİZLER farklı devlet ve vakıf üniversitelerinde halen çoğunluğu aktif olarak görev yapmakta olan ve az sayıda emekli öğretim üyesinin kurucusu, destekçisi ya da katılımcısı olduğu, profesörlerden oluşan ‘Siyasal, Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Platformu(SESAP) üyeleriyiz” diyorlar.

Haberin Devamı

CHP için arama konferansları, seminerler düzenlemişler. Bu arada Tunç Soyer’le bu dönem çalışan Meclis üyesi ve Başkan Yardımcılığı görevinde bulunan sosyolog kökenli Prof. Dr. Özkan Yıldız’ı, Menderes veya Çiğli Belediye Başkanlığı için öneriyorlar. Kendisinin liyakat, zengin deneyim ve birikiminden yararlanmasının önemli olduğunu vurguluyorlar. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Madde bağımlılığı ile mücadele konusunda ‘Bağımsız Yaşam İzmir’ projesinin direktörlüğünü yürüttüğünü de bildiriyorlar.

ORDU’DA CHP KRİZİ

"ORDU’da AK Parti’den eski bakan Hilmi Güler, 3’üncü kez aday gösterildi; ‘Hizmetlere devam’ dedi. Güler’den önce belediye başkanlığı sırasında görevden alınan Enver Yılmaz, İyi Parti’den büyükşehir adayı oldu. CHP ne yapıyor? Hiç. Eski Belediye Başkanı Seyit Torunpazarlıklar’ peşinde. Kendisi aday olmuyor, sanki kimseyi istemiyor gibi davranıyor. Yılmaz’la ‘gizli ittifak’ yaptığı öne sürülüyor. Ona OBB’yi kazandırmak isterken, ‘Merkez Altınordu ilçesi bize yeter’, diyor. Fındık üreticileri ve işleyicileri olarak buna tepkiliyiz. Bizim CHP milletvekili Mustafa Adıgüzel, partili üyelerimiz Zekai Sana ve Osman Çakmak gibi gençlerimiz var, niye dışarıdan adam aranıyor! Torun’dan CHP’ye hiç yarar yoktur, Ordu’da seçimlerde 20 ilçeden bir kez o da bir aday kazanıldı. Sayın Özgür Özel, yetkisiz ve çaresiz gözükmeyin.”

Yazarın Tüm Yazıları