9.9.99 ne demektir? İzmir’in kurtuluşu... 9 Eylül ve 99’uncu yıl

İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 99’uncu yıldönümü kutlu olsun! Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi, kurtuluş mücadelemizin kahramanlarını saygı ve minnetle anıyoruz. Zafer bu yıl birbirinden renkli etkinliklerle kutlanacak. Valilik ve Belediye’nin etkinlikleri nedeniyle İzmir’e çok sayıda davet yapıldı. İstanbul basınına yapılan davet çerçevesinde bir grup gazeteciyle İzmir’deki etkinliklere katıldık.

Haberin Devamı

350 metrelik dev bayrağın taşınacağı Zafer Yürüyüşü ile başlayacak heyecan, Türk Yıldızları ve Solo Türk’ün nefes kesen gösterileri ile doruğa çıkacak. Kutlamalara on binlerce İzmirlinin katılması bekleniyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir’in bu coşkusunu zengin bir programla tüm kente yayacak.

İZMİR PROTOKOLÜ BULUŞTU

99. yıldönümü İzmir Valiliği’nin himayesindeki etkinliklerle kutlanırken 1,5 yıl önce Aydın’dan İzmir’e atanan Vali Yavuz Selim Köşger’le dün akşam Tarihi Havagazı Fabrikası’nda, Büyükşehir’in verdiği resepsiyonda tanıştık. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’le protokolü karşıladılar. Yarın ‘Zafer Yürüyüşü’ Cumhuriyet Meydanı’nda kutlama töreni, Fener Alayı ve Athena konseri ile devam edecek.

KARADA VE HAVADA ZEYBEK

Haberin Devamı

Bugün 15.45’te Süvari Birlikleri’nin Cumhuriyet Meydanı’ndan Gündoğdu Meydanı’na yürüyüşünün ardından İzmir semaları, saat 16.15’ten itibaren, önce Genel Havacılık Uçakları ve İzmir Kulüpleri selamlama uçuşuna sahne olacak. Ardından Hürkuş gösteri uçuşu, Solo Türk, Türk Yıldızları, Jandarma Çelik Kanatlar gösterisi, Polis Havacılık Üzüm Salkımı, Sahil Güvenlik Arama Kurtarma ve selamlama ile Çelik Kanatlar Zeybek nefes kesen gösteriler yapacak. Yani, İzmirliler karada, çelik kanatlar havada zeybek oynamaları günün en keyifli anlarıydı.

Evet, işgalden yeniden vatan olmaya, kurtuluşa giden yolun başlangıcı kutlu olsun!

CHP 98 YAŞINDA

BUGÜN aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde 9 Eylül 1923 tarihinde siyasi faaliyetlerine başlayan CHP, ülkemizin kuruluş mayasını atan ve genç Cumhuriyet’i hazırlayan bir partidir. CHP kurulduğu günden bu yana çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’nin güvencesi olmuştur.

İzzettin Doğan, vakfa dolaylı ‘kayyum’ mu atamak istiyor?

CEM VAKFI’NDA NELER OLUYOR?

CUMHURİYETÇİ Eğitim ve Kültür Merkezi Vakfı (CEM Vakfı) 27 Mart 1995 yılında Alevi kimliğini taşıyan 50 kişilik bir aydın grubu tarafından İstanbul’da kuruldu. Alevilerin en çok vurguladıkları “Bizim İslam inancımızda cebir, şiddet, kin ve nefrete yer yoktur” sözü dikkat çeker. Bu kesimin ciddi sorunları olduğu belirtiliyor. Cem Vakfı, 8 yüzyıldır süregelen Alevilik sorununun çözülmesi için iktidarlar nezdinde önemli girişimler yapar.

Haberin Devamı

Ancak son zamanlarda kurumun yönetim açısından sıkıntılı günler geçirdiği gündemde yer almaya başladı. Ancak tüzük gereği beş yıldır Cem Vakfı’nın kurucu üyeler tarafından yönetilmesi gerekirken, Prof. Dr. İzzet Doğan’ın kurucu üye olmayan kişileri yönetime alması kurucu üyeleri rahatsız ettiği belirtiliyor.

AİLE VAKFI MI

2021 Mart ayında vakıf senedi hükümlerine aykırı bir kongre süreci yaşandı. Vakıf, İzzettin Doğan çabasıyla kurucu üye olmayan bazı CHP’li siyasetçilere teslim edilmek istendi. Ancak oyunu vakıf kurucu üyeleri bozdu. Yargıya gidildi, kongrenin geçersizliği nedeniyle 18 Eylül 2011 tarihinde olağanüstü kongre kararı alındı. Bazı vakıf üyeleri, olağanüstü kongre gündeminde vakfın ‘aile vakfına’ dönüştürülmesi amaçlı niyetler görüldüğünü söylüyorlar. Vakıf resmi senedindeki 8, 12 ve 13. maddelerinin değiştirilmesi yönünde bir gündem maddesine dikkat çekilerek, bununla İzzettin Doğan’ın, kendinden sonra istediği kişileri Başkan ve YK’ya alabilme yolunun açılmış olacağını savunuyorlar.

Haberin Devamı

“Vakıf 27 yıldan beri kurucu üyelerin ‘yardımları’ ile bugünlere geldi. Değiştirilmek istenen maddeler ile kurucu üye olmayanların vakfı yönetmesi asıl kurucuların işlevsiz hale getirilmesi hedefleniyor” diyen CEM Vakfı çevresinden bir siyasetçi şöyle konuşuyor:

“Sayın İzzettin Doğan, çeyrek asırdır vakfın genel başkanlığını yürütüyor. Bu tüzük maddelerini değiştirmek giderayak mı aklına mı geldi. Hesap nedir? Doğan kendi başkanlığı sona erdikten sonra vakfı kimin yöneteceğini, bir nevi kendi kayyumunu atamayı hedeflemek değil midir? Bu nedenle kurucu üyeler tepkili; dışlandıklarını düşünüyorlar. Bu maddelerin değişmemesi için mücadele vereceklerini, vakfa dolaylı ‘kayyum’ atamasının önüne geçmek için gerekli girişimleri yapacaklarını söylüyorlar.”

Haberin Devamı

CEM Vakfı’nı daha önce denendiği gibi siyasete kurban etmeyeceklerini vurguluyorlar.

Aleviler nezdinde ‘önemli’ bir kurum olarak nitelenen CEM Vakfı’nın böyle bir güç savaşına sokulmasının ilk kez görüldüğü belirtilirken, tanıdığımız bir ismin şu sözleri ilginç değil mi?

“Alevi geleneği açık, barış ve sevgidir. Ali Cengiz oyunları Alevi felsefesinde yer bulmaz.”

MESAJ PANOSU

DÜN bu köşeyi hazırlayıp yayına verirken CHP Genel Merkezi’nden bazı çalışanlar aradılar. “Bugün itibarıyla hâlâ maaşlarımızı alamadık, biz çocuklarımıza okul alışverişi yapamıyoruz, kredi kartlarını ödeyemiyoruz. Kemal Bey’in bundan haberi var mı? Derya Gödek kendisine bilgi verdi mi?”    H. G.

Haberin Devamı

ÇORLU’daki Bel Karper Türkiye’den açıklama; “Tek Gıda-İş Sendikası toplu müzakere taleplerini, mevzuata tamamen uygun biçimde sürdürmektedir. Kararımız, hiçbir surette çalışanlarımızla büyük bir samimiyetle ve inançla yürüttüğümüz sosyal diyaloğun yavaşlaması olarak görülmemelidir. Uzun yıllardır büyük bir başarıyla sürdürdüğümüz şekilde, çalışanlarımız ile olumlu ve samimi ilişkimizi devam ettirmeye kararlıyız.”

BM, Aralık 2019’da gerçekleştirdiği 74. oturumunda 7 Eylül’ü tüm dünyada ‘Mavi Bir Gökyüzü için Uluslararası Temiz Hava Günü’ ilan etti. Bu yıl ikincisi kutlanan ‘Temiz Hava Günü’ her düzeyde kamuoyu bilincini artırmayı ve hava kalitesini iyileştirmeye yönelik çalışmaları teşvik etmeyi hedefliyor. Türkiye’de kutlamalar bu yıl da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yürüttüğü Türkiye’deki Şehirlerde Hava Kalitesinin İyileştirilmesi ve Kamuoyu Farkındalığının Artırılması Teknik Destek Projesi, CityAir kapsamında gerçekleştirildi. Bakanlık sorumlusu Nazan Özyürek ne kadar güzel konuşmuş:

“Çocuklarımıza temiz hava bırakmak için çalışıyoruz.”

Yazarın Tüm Yazıları