80 termik santral daha geliyor

DOLANDIRILANLARIN çoğunun ortak özelliği nedir sizce?

Haberin Devamı

Kendilerine sunulan şeyin kaçırılmaz bir fırsat olduğunu düşünüp başkaları ile bu yüzden paylaşmamaları. Tabii kişiden kişiye konunun değişmesi gerekiyor. Kimisine kentin ortasındaki saat kulesi satılabiliyor, kimisinin de aslı astarı olmayan bir buluşa ortak olması sağlanabiliyor. Aliağa’da var olan termik santrallara ek olarak dört yeni termik santral planlanıyor. Dolandırılma burada da geçerli. Çevrede yaşayan halk iş bulacağını sanıyor. İzmir’de yaşayanlar da kalkındıklarını sanıyorlar. Bu santral projeleri yıllardır sürüyor ve bazıları gerçekleşti bile... Kimse ses çıkarmazsa yenileri de yapılacak. Ben komşularıma birkaç yıl aralarla bu konuda bilgi verdiğimde her defasında ilk defa duyduklarını söylüyorlar. Acaba bilinçaltlarındaki ‘kalkınıyoruz’ algısı mıdır, söylediklerimizin hemen unutulmasına yol açan? Sanırım bu gibi durumlarda kitlesel bir dolandırılma olayı ile karşı karşıyayız.

İzmir’de 22 Nisan 2016’da hava kirliliği PM10 (partikül yani parça) 985 µg/metreküp idi. Bu parçalar ciğerlerimizi hasta ediyor. Kansere yol açıyor. Ulusal üst sınır 80 µg/metreküp, AB üyesi ülkelerindeki üst sınır 50 µg/metreküp idi. Yani şimdiden İzmir’de AB üst sınırının 20 katına yaklaşmış. Yenileri de yapılırsa bu oran iyice artacak. Torbalı’ya kadar ciddi kirlenme söz konusu. Daha güneye ve kuzeye de kaçamazsınız, oralarda da halen termik santrallar var. Yenileri de sırada.

Haberin Devamı



TERMİKTEN KAZANÇ YOK, KAYIP ÇOK


Aliağa, Zonguldak, Çanakkale, Konya, Muğla, Maraş, İskenderun, Bartın ve tüm Türkiye, mevcut 21 kömürlü termik santrala eklenmesi planlanan 80’e yakın yeni santralın yarattığı tehditle karşı karşıya. Bir yandan da yöneticilerimiz küresel iklim değişikliği ile mücadele edildiğini söylüyor.
Kömür başta olmak üzere fosil yakıtlar küresel iklim değişikliğine yol açıyor. Bu değişim tarımı çok zorlayacak. Hava kirliliğinin yol açacağı hastalıklar en önemlisi.

Yıllarca önce Aliağa’da yapılması istenilen santrallara karşı İzmir halkı oldukça iyi bir mücadele vererek engellemişti. Şimdi bir kere daha herkese iş düşüyor. Yoksa kaçacağımız yer yok. İstersek durdurabiliriz.

15 Mayıs’ta Aliağa’da Fosil Yakıt Karşıtı İnisiyatif’i büyük bir toplantı organize ediyor. Hadi bizi dolandırmaya hayır diyelim. Termik santrallardan kazanacağımız hiçbir şey yok. Kaybımız ise büyük olacak. / Prof. Dr. Tayfun ÖZKAYA


SİYASETİN DİLİ ŞAŞIRTIYOR

Haberin Devamı


ANAMUHALEFET lideri TOBB toplantısında alışılmadık bir üslup kullandı ve yakın gelecekte ‘siyaset jargonunun’ hangi istikamette gelişeceğinin sinyallerini verdi...

‘Kan’ unsurunun, siyasi bir enstrüman olarak, yakın tarihte en bilinen kullanımı, merhum Erbakan’a ait. Cumhuriyet’in paradigma değişiminin mutlaka gerçekleşeceğini, sadece ‘değişimin’ ‘kanlı mı, kansız mı’ olacağı sorusunun, cevabının bilinmediğini ima etmişti. Cumhuriyet tezleri ile suret-i katiyede mutabık olmayan Milli Görüş ve aynı siyasetin mirasçılarının iktidarında, ‘kansız’ bir değişim yolunda önemli mesafeler alındığı bir gerçek. Merhum Erbakan’ın dikkatlerden kaçan “Gün gelecek iktidar noterden devralınacak” mealindeki öngörüsü de bugünkü siyasi şartlara uygun düşmektedir.

Diğer muhalefet partileri ile CHP arasında, özellikle 7 Haziran seçim sonuçları nedeniyle açığa çıkan ‘kronik’ ve çözüm siyaseti bakımından ‘patalojik’, mutabakatsızlık hali nedeniyle hâkim parti karşısında siyaset kilitlenmiş durumdadır.

CHP kurucu ve tarihi misyonu nedeniyle, muhalefet ile yol ayrımına gelmiş görünüyor.

İktidar ile yeni masa kurmak için alargada bekleyen etnikçi siyaset ve parti içi dengeler bakımından, muhalefet yapmayı askıya alan milliyetçi siyaset ile ortak bir muhalefet alanı geliştirmenin moral ve fiziki şartlarının bulunmadığı ve CHP’nin bu yoldaki çabalarının karşılıksız kaldığı biliniyor.

Kılıçdaroğlu’nun TOBB çıkışı bu gerçeğin ilanı gibi...

İktidarın yan kuruluşu görüntüsünde, adeta imtiyazlı bir KİT halinde olan TOBB Başkanı’nın cevabı, siyaset gerçeği ile bağdaşmayan, iktidar endeksli bir tavrın sürdüğünün işareti değil mi?

Sonuç olarak CHP yalnız yürümek zorundadır....



BEYAZ MARTI ÖDÜLÜ VEDAT TÜRKALİ'NİN

Haberin Devamı


SARIYER Belediyesi tarafından ilki 2012 yılında gerçekleştirilen Sarıyer Edebiyat Günleri’nin 5’ncisi bugün başlıyor. Kireçburnu Haydar Aliyev Parkı’nda gerçekleşecek olan etkinlikte, birçok şair, yazar, gazeteci, akademisyen ve edebiyatçıya ev sahipliği yapacak. İmza günleri, söyleşiler, şiir teknesi, sergi ve konserlerle renklenecek program 3 gün sürecek. 2014 yılında verilmeye başlanılan Beyaz Martı Edebiyat Onur Ödülü, Yaşar Kemal ve Zülfü Livaneli’nin ardından bu sene Vedat Türkali’ye verilecek. Şiirseverler için hazırlanan Şiir Teknesi, Orhan Alkaya, Taner Cindoruk, Mehtap Meral ve Pelin Batu’nun seslendireceği şiirler eşliğinde Boğaz’da tur atacak.


MESAJ PANOSU

Haberin Devamı


SOMA katliamının 2. yılında DİSK, KESK, TMMOB ve TTB 13-14 Mayıs’ta, başta Soma olmak üzere İstanbul, Ankara, Edirne ile diğer bölge ve illerde çeşitli eylem ve etkinlikler yapacak. İstanbul eylemi bugün 19.00’da Galatasaray Meydanı’nda...



TÜRKAN SAYLAN ÖDÜLLERİ


ÇYDD, 2010’dan bu yana, Türkan Saylan’ın ölüm yıldönümünde, adını ve anlayışını yaşatmak için bilim ve sanat ödülleri veriyor. 18 Mayıs Çarşamba günü İş Sanat Kültür Merkezi’nde yapılacak olan ‘Türkan Saylan Anma ve Ödül Gecesi’nde sanat dalında ‘öykü’, bilim dalında ‘sağlık’ alanlarında verilecek ödüller sahiplerini bulacak. Ayrıca, sağlık bilimleri alanında ‘Türkan Saylan Bilim Ödülü’ de verilecek.

BEŞİKTAŞ Belediyesi, 19 Mayıs’ı Gençlik Festivali kapsamında Murat Boz ve Hadise’nin konseriyle kutlayacakmış... Öyle ilan ediyorlar. Bu sanatçılara ne kadar ücret ödeneceği de açıklanamaz mı? Ayrıca Etiler ve Akatlar’daki parklarda iki aydır süren çim ve lamba değişiklikleri için de ne kadar harcama yapıldığını Beşiktaşlılar öğrenemeyecek mi? H.S.

DANIŞTAY, idari işlemlerin yargısal denetimi; keyfi uygulamalara karşı vatandaşın güvencesidir. Demokrasi ve hukuk devleti ilkelerinin layıkıyla yaşatılması ve korunmasında; Danıştay ve idare mahkemelerine de büyük bir sorumluluk düşmektedir. Nurullah AYDIN


BİLİYOR MUSUNUZ?

Haberin Devamı


İBB Şehir Tiyatroları ile Türk Kadınlar Birliği İstanbul Şubesi’nin düzenlediği ‘22. Bedia Muvahhid Ödül Töreni’nin bugün Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde 19.00’da yapılacağını...

KADIKÖY Kent Konseyi Kadın Meclisi Söyleşileri’nin bugün 13.00’te Kozyatağı Kültür Merkezi’nde yapılacak etkinliğinde; gazeteci Nur Batur’un dünya liderlerinden aldığı röportajların hikâyelerini, mesleki birikimlerini ve kadın siyasetçiler için başarıya giden yolları dinleyicilerine aktaracağını...

Yazarın Tüm Yazıları