10 milyar TL'lik kömürü gömdük

‘PLANSIZ yatırımlar’ başlıklı dünkü yazıya bugün devam edeceğiz...

Haberin Devamı

3. havalimanı ve 3. köprü ile ile ilgili gelişmeleri İstanbul’un bilmesi gerekiyor. Bunun için İTÜ Maden Mühendisliği Bölümü ve Kulübü’nün düzenlediği paneldeki “Havalimanları, demiryolları ve karayolları yapılması ülkeyi ve ticaretimizi zenginleştiriyor, ancak halkın sosyolojik yapısını göz önünde bulundurmadan yapılan plansız yatırımlar ekonomimize zarar verirken toplumu da rahatsız ediyor” sözlerini GEMAD Başkanı Cemil Ökten, birçok öğretim üyesi ve maden fakültesi öğrencilerinin önünde konuştu... Çünkü bu yatırımın en büyük mağduruydu. Kuzey Ormanları bölgesinde aile olarak 1940’lardan beri kömür çıkaran ve orasını uzun yıllar sonra ‘ormana’ çeviren Milten firmasının sahibi olan Ökten, kızgın değil ama plansızlıktan yakındı. Ülkemize faydalı ve zorunlu projelerin yapılmasında, dış ülkelerde hayata geçirilen eşdeğer planlamalar göz önünde bulundurularak hayata geçirilmesi gerektiğini söyleyen Ökten konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Türkiye enerji üretimi konusunda dışarı bağımlılıktan kurtulmalıdır. Bunun için ülkemizde yeterince kaynak olduğu görüşündeyim. Ülkesini seven her yurttaşın da böyle düşüneceğini sanıyorum. Ancak toplum olarak konuşmalarımıza özen gösterilmesi gerekir.”

“Ulaştırma Bakanımız, ‘Ağaçlı Kömür Havzası’ için ‘Çukur verdik 90 milyar aldık’ dedi. Bu bölgenin çukur değil, ekonomiye can veren ve sosyal yapısı olan bir bölge olduğu görüşündeyim. Kişisel olarak şunu söylemek isterim, ülkenin kalkınması için yolların, havalimanlarının, demiryollarının yapılmasına karşı bir insan değilim. Bunlar bizi diğer ülkelere bağlayan, ticaretimizi zenginleştiren ve hayatımızı kolaylaştıran yatırımlardır. Devletin sağlık, eğitim ve halkın refahını sağlamak en önemli görevlerinden birisidir. Ancak bu tarz büyük ölçekli yatırımların, toplumun yaşam alanlarına dokunulmadan, sosyal durumları analiz edilerek yapılması gerektiğini düşünüyorum.


‘AĞAÇLI’ NELERİ KURTARDI

Haberin Devamı


Ağaçlı Kömür Havzası’nın tarihi 1800’lü yıllara dayanmaktadır. O dönem hem ticaret hem de savaşa giden gemilerin en önemli enerji kaynağı olan kömür bu bölgeden sağlandı. 1960-70’li yıllarda ise yine petrol krizi yaşadığımız dönemlerde ise Türk sanayisinin en önemli enerji kaynağı oldu.

Buradaki kömür ocakları, ülkemizdeki 300 bin hektar Orman alanının odun olarak enerjide kullanılmaması noktasında da önemli bir misyon üstlenmişti. Çevre katliamını önlemiştir.

Bedrettin Dalan, havzadaki (Yeniköy) kömürün İstanbul dışına çıkarılmasına izin vermedi. İstanbul ve yakın çevresi için önemli bir ihtiyacı karşıladı.

1990’lara geldiğimizde bölgedeki madenciler kömür çıkardıkları ocakları ağaçlandırarak önemli bir doğal orman zenginliği yarattılar. 5 milyon adetin üzerinde ağaç dikilerek doğal bir yaşam alanı yaratıldı. Bölgede geyikten tutun birçok vahşi, doğal yaşama ait hayvan kendilerine hayat buldu.

Halihazırda bölgede 30 milyon ton kömür bulunmakta ve bunun ekonomik değeri 10 milyar TL’ye eşdeğerdir. Bu değer ülkemizin enerji anlamında dışarı bağımlılığının, döviz giderlerinin azalmasında önemli bir katkı yaratacak miktardadır.

Bu konuda yazmaya devam edeceğiz.


23 NİSANDA ÇOCUKLAR MÜZİKLE BULUŞUYORLAR

Haberin Devamı


DOĞUŞ Grubu’nun büyük bir özenle, 11 yıldır sürdürdüğü bir proje var. Aslında projeden de öte gerçek bir oluşum: Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası. Bu orkestra, Türkiye’nin ilk ve tek ulusal çocuk senfoni orkestrası... Prof. Rengim Gökmen hoca, başından bu yana bu işin liderliğini üstleniyor. Bugüne kadar bine yakın genç çocuk, genç sanatçı bu orkestra aracılığıyla eğitimler aldı, sahneye çıktı, uluslararası alanda sanatlarını icra etme fırsatı buldular. Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası, her yıl ünlü bir eseri 23 Nisan vesilesiyle sahneye taşıyor ve böylece çocuklara çocuk sanatçılar aracığıyla ulaşıyor. Bu yılki oyunun adı Mozart’ın ‘Sihirli Dünyası’. Bu yıl da eserin müzik direktörlüğünü Gökmen yapıyor. TV’lerin küçük yıldızı Ata Berk Mutlu, Mozart’ın çocukluğunu canlandırıyor. Mozart rolünü de Serhat Kılıç oynuyor. Gösteri, Maslak TİM Show Center’da pazar günü 11.00 ve 14.00’de; biletler 20, 30 ve 50 TL...


AYKURT NUHOĞLU'NDAN 'BAYRAKTAR' AÇIKLAMASI

Haberin Devamı


KADIKÖY Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, eski Çevre ve Şehircilik Bakanı hemşerisi Erdoğan Bayraktar’ın, Koşuyolu Gönüllü Evi’nde kahvaltıda bir arada olmaları ile ilgili çıkan yazılar üzerine “Ben gittiğimde oradaydı; kalk git mi demeliydim!? İnsan hemşerisi ile karşılaştığında, ayağa kalkıp elini uzattığında o eli sıkmazlık edebilir mi? Siyasetin kuralları vardır. Metin Uca da vardı orada...

Ama artık Gönüllü Evi’ndeki kahvaltılarda, üyelerin dışında davetli gelmemesine karar mı vermemizi istiyorlar? Görüyorsunuz, arkadaşlarımız nelerle uğraşıyor. Biz ne sıkıntılar çekiyoruz, onunla uğraşan yok. Merak eden de yok. Merdivenköy’de 800 m2’lik bir yer vardı. Bu yer belediyede kalmalı, parasını verip alalım dedik. Defterdarlık ise ihale açacağım diyor. Biz de kamuyuz, vatandaşla bizi niçin yarıştırmak istiyorlar? Bu arsa belediyede kalmalı, bunun için de dava açacağım.”

Haberin Devamı



MESAJ PANOSU


CHP’li Kamil Okyay Sındır, İlhan Cihaner ve Bülent Kuşoğlu, Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar hakkında ‘özel’ rapor hazırlayıp Genel Başkan Kılıçdaroğlu’na verdi. Peki yedi aydan beri bu rapor neden açıklanmıyor. Veysi ŞAHİN

1924 Anayasası gibi bir şey getirecekler. Levent GÜLTEKİN

GÖRECEKSİNİZ, AKP yeni bir anayasa yapamayacak. Mümtazer TÜRKÖNE

 

 


KKTC’deki Türkler geri mi gönderilecek

 

MHP İstanbul Milletvekili İzzet Ulvi Yönter, Başbakan Davutoğlu’na soruyor:
“Kıbrıs’ta BM gözetiminde KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Kıbrıs Rum Kesimi Cumhurbaşkanı Anastasiadis arasında müzakerelerin yeniden başladığı bu dönemde Türkiye’den Kıbrıs Rum Kesimi bandıralı gemilere limanların açılması, KKTC’de bulunan Türk askerlerinin tamamen geri çekilmesi ve Türkiye’den Kıbrıs’a yerleşmiş olan insanların geriye alınması şart koşulmakta, ayrıca Türkiye’nin Kıbrıs’la ilgili garantörlük hakkından vazgeçmesi istenmektedir. Bunlar doğru mudur?”

 

 

Haberin Devamı

Tenisçilere davette trafik skandalı

 


TEB BNP Paribas İstanbul Cup ve TEB BNP Paribas İstanbul Open turnuvaları çerçevesinde Four Seasons Oteli’nde önceki akşam verilen davet çıkışını görmeliydiniz. Tenis dünyasının bir çok ünlüsü oradaydı. Peki bu insanlar nasıl geldi, nasıl gittiler? Tam bir skandal... Gecikme nedeniyle “İstanbul’a ne olmuş!” diyerek tepki gösterdiler. Çünkü istedikleri araçlar yarım saatte gelememişti. İlgilenen kimse yoktu... Güzel binalar yapmak yetmiyor demek ki... Ben de aynı durumu yaşadığım için söylediklerinden utandım.
Okan S.

 

 

 

FB ve BJK üzerine

 


- FUTBOLDA az da olsa merakı olan bir mütevazı BJK taraftarı olarak, Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım’a karşı, yandaş ve cemaatçi medyanın orkestrasyonunda yürütülen bir psikolojik kampanya dikkat çekici. Ben de bir merak: Burada esas mesele; kumpaslarla ele geçirilemeyen Fenerbahçe Kulübünün, Başkanı bahane edilerek kontrolü olmasın sakın! Yaşar ALTINTARI

 


- BEŞİKTAŞ stadının açılışındaki ‘gariplikler’ geç de olsa kenarından-köşesinden yapılıyor. Ben de yaşadığım bir olayı yazmak isterim. CHP eski Genel Başkanı, TBMM Başkanı ve Dışişleri Bakanı Hikmet Çetin, iyi bir Beşiktaşlıdır. Aynı zamanda kulübün Divan ve kongre üyesidir. Açılış günü oda gelmiş ancak kendisine devlet protokolünde olduğu A bölümünde yer bulanamamıştı. Dışarı çıkarken kendisini tanıdığım için duruma müdahale ettim ve yerine yerleştirdim. CHP’den Hikmet Çetin ve Erdoğan Yetenç dışında başka siyasetçi yoktu. Ben de CHP Bakırköy Gençlik Kollarından olduğum için tanıyordum. Bunu size bildirerek, böyle bir aksaklığın kayda geçirilmesini istedim. Onur BOZKURTER

 

Yazarın Tüm Yazıları