Yolunuz Burgazada’ya düşerse bunları tadın

Pandemiye rağmen Burgazada’nın demirbaş lokantaları pek fire vermemiş, sahildeki lokantalara gidenlerin genelde memnun kaldıklarını görüyorum. Biz pek dışarıda yemiyoruz ama sevdiğim yerler var. Kardeşler Büfe’nin kuru fasulyesi, Vural’ın çorbaları gayet iyidir. Fincan Cafe’de Canan Hanım dört yeni yemek hazırlamış, özellikle iki salata beni çok etkiledi. Gittiğinizde midye dolma ve midyeli pilav bulursanız kaçırmayın çünkü buranın midyesine güvenebilirsiniz. Adayı ziyaret edecekler için önerilerim var...

Haberin Devamı

Yaşam pahalılığı bir anlamda Burgazada’ya yaramış. Eskisi kadar kalabalık değil. Belki bu yüzden ikisi hariç sahildeki lokantalar, belediyenin koyduğu kırmızı çizgiyi ve saksıları ihlal edip masalarını deniz kenarına yerleştirmiyor. Çöp rezaletiyse devam ediyor. Yük iskelesi adanın en güzel yerinde. Kaşıkadası’na bakan ön cephede... Pazarcılar, nakliyat kamyonları filan derken burası Sirkeci ya da Topkapı’ya dönmüş durumda. Faytonlar ve atlar tarih oldu ama onların yerini devasa araçlar aldı. At kokusunun yerine sağlığa çok zararlı mazot kokusu geldi. Hadi itfaiye araçları büyük olur ama adanın daracık sokaklarına uygun çöp araçları sağlanamaz mı? Yük iskelesi adanın gözden ırak, eski kum depolarının olduğu yere taşınamaz mı? Umarım ilerleyen yıllarda yukarıda bahsettiğim eksikler ortadan kalkar ve adamız daha da cazip hale gelir.

Haberin Devamı

Yolunuz Burgazada’ya düşerse bunları tadın
Herhalde lokantalar hesap konusunda da insaflılar ki kimse bana ‘Vedat Bey adaya geldik ve kötü kazıklandık’ demiyor.”

Neyse ki COVID-19’a rağmen adanın demirbaş lokantaları pek fire vermemiş. Sahildeki lokantalarda yiyenlerin genelde memnun olduğunu görüyorum. Herhalde hesap konusunda da insaflılar ki kimse bana “Vedat Bey, adaya geldik ve kötü kazıklandık” demiyor. Bunun bir nedeni adamız esnafının köklerinin geriye gitmesi ve dışarıdan gelenlerin bile artık adalı olması. Kasabımız da iyi, manavımız da... Amerika’dan sonra düzgün kiraz, şeftali, domates yemeyi çok özlemişim; Memet ile Dursun’dan aldığımız meyve ve sebzelerle evde krallar gibi yiyoruz. Adanın başka bir şansı da Ergün Pastanesi. Fiyatları makul, kaliteyi sabit tutuyorlar. Kızım Ceylan zeytinli açmalarına ve un kurabiyelerine bayılıyor. Aslında tüm ürünleri belli bir düzeyin üstünde ama bu sene suböreği yapmaktan vazgeçtiklerini öğrenince ağlamaklı oldum. Ustası artık yetişmiyormuş, müşteri de pek talep etmiyormuş. Ne yazık! Doğruyu söylemek gerekirse ortalama damak tadı yerlerde sürünüyor ülkemizde. Bizi 17’nciliğe layık gören ülkelerarası mutfak klasmanı bana göre tam safsata ama bu gidişle esamesi okunmayan bir ülke mutfağı haline geleceğiz.

Haberin Devamı

Yolunuz Burgazada’ya düşerse bunları tadın
İç bakla salatası/Keçi peyniri tempura

Biz pek dışarıda yemiyoruz. Evde o gün yemek pişmediyse dışarıdan getirtiyoruz. Eskiden bakkallık yapan Serdar Bey’in (Vural) Vural Lezzet Evi adlı lokantasının çorbaları iyi. Bir de Kardeşler Büfe var. Sahibi Mehmet Ali Bey ve eşi yıllardır adalı ve düzgün insanlar. Dayım pidelerini çok severdi. Lahmacun da temiz ve mideye oturmuyor. Pizza, hamburger falan var ama onlar ilgimi çekmiyor. Kendileri Karadenizliler, kuru fasulye-pilav ve tencere yemeklerini güzel pişirirler.

Yolunuz Burgazada’ya düşerse bunları tadın
Kuşkonmazlı-parmesanlı salata/Midyeli pilav

‘Dışarıda pek yemiyorum’ dedim ama hiç yemedim demedim. Bir istisna var. Fincan Cafe... Berkeley Üniversitesi’nden arkadaşlarımla buraya gittik. Herkes her açıdan çok memnun kaldı. Tanıdığım en iyi ev şeflerinden arkadaşım felsefe profesörü Ümit Yalçın “O hanım gerçekten özgün ve bazıları çok iyi mezeler hazırlıyor; ayrıca o bıyıklı adam ne hoş ve nüktedan biri” dedi. Durumu gayet güzel özetledi.

Haberin Devamı

Yolunuz Burgazada’ya düşerse bunları tadın
Mücver/Tarama

Bıyıklı adam mezeleri hazırlayan Canan Hanım’ın (Sofuoğlu) eşi Rasim Bey elbette. Hem o hem Canan Hanım gerçek adalılar. Kızları artık büyüdü, İngiltere’de okudu ve orada çalışıyor. Pandemi sırasında bu işi bırakmayı düşündüler ama Allah’tan bırakmadılar. İnsan hâlâ yaratıcıyken işi bıraksa yazık olmaz mı sizce de?

Yolunuz Burgazada’ya düşerse bunları tadın
‘‘Manavdan aldığımız meyve ve sebzelerle evde krallar gibi yiyoruz.’’

Canan Hanım dört yeni yemek hazırlamış. Biri çok lezzetli ve sanırım içinde azıcık peynir olan bir mücver. Alıştığımız kabak kızartmanın yerine bize bunu sundu. Diğeri çok başarılı ve kroket büyüklüğünde keçi peyniri tempura.

Yolunuz Burgazada’ya düşerse bunları tadın
“Kardeşler Büfe’nin lahmacunları mideye oturmuyor. Kuru fasulye gibi tencere yemeklerini de güzel pişiriyorlar.”

Haberin Devamı

Ama beni asıl etkileyen mevsime çok uygun iki soğuk mezeydi. İlki iç bakla salatası... Bakla, taze soğan, kuru domates, maydanoz ve dereotlu... İkincisi kuşkonmazlı-parmesanlı salata... İçinde kuru domates, kuşkonmaz, siyah fasulye, maydanoz, ceviz ve parmesan var. 

Yolunuz Burgazada’ya düşerse bunları tadın
“Kızım Ceylan, Ergün Pastanesi’nin zeytinli açmasına ve un kurabiyelerine bayılıyor.”/Vural Lezzet Evi’nin mercimek çorbası

Elbette Fincan’da klasik mezeler de masayı süslüyor. Tarama ve karidesli pazı sarmayı kaçırmayın. Ayrıca midye dolma ve midyeli pilav bulursanız kaçırmayın çünkü buranın midyesine güvenebilirsiniz.

Ergün Pastanesi’nde suböreği yapmaktan vazgeçtiklerini öğrenince ağlamaklı oldum.

Yazarın Tüm Yazıları