Turist kanmaz gerçeği anlatın

Kanadalı dünyaca ünlü otel zinciri Four Seasons’ın Yönetim Kurulu Başkanı Isadore Sharp, Türkiye’yi tanıtmayı sürdürdüklerini belirterek, “Siz de elinizde olanı gerçekçi şekilde tanıtmaya bakın. Turisti kandıramazsınız. Turiste ülkenizin neden cazip olduğunu iyi anlatın” dedi. Sharp, seyahatlerini sadece akut çatışma ortamında ve sokakta asker varsa ertelediğini de sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

FOUR Seasons zincirinin temelini 1960’ta Toronto’da (Kanada) atan Isadore Sharp (89), İstanbul’daki iki otelin sahibi Astay Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Toprak’la Four Seasons Bosphours’ta buluştuğunda 25 yıl önceyi anımsadı:

- İstanbul’a 25 yıl önce geldim. O dönemki yatırımcı (Çukurova Holding) ilk Four Seasons’ı Sultanahmet’te açacaktı. Markayı istemelerinin nedeni sadece ekonomik değildi. Markamızın Türkiye’nin imajına katkı yapacağını düşünüyorlardı.

İlk yatırımın 7-10 yıl zaman aldığını düşündü:

- Markamız, İstanbul’a ve Türkiye’ye değer kattı. İstanbul’daki otellerin de Four Seasons’a büyük katkısı oldu. İstanbul’da harika iki otel kazandık ve başarılı da olduk.

Mesut Toprak da, 2004-2005’te Çukurova Holding’e bağlı Enternasyonel Turizm’le ilk görüştükleri günlere döndü:

Haberin Devamı

- Masaya oturduğumuzda Sultanahmet’teki otel vardı. Beşiktaş’taki Atik Paşa Yalısı’nın otele dönüştürülmesi izinleri alınmıştı. İki şartımı ilk sıraya koydum. Birincisi, Four Seasons’un patronuyla görüşmek, ikincisi de Atik Paşa Yalısı’nın izinlerini kontrol ettirmekti.

Enternasyonal yöneticileriyle Toronto’ya gittiği güne uzandı:

- Buluşacağımız gün Isadore Sharp’ın babası vefat etmişti. Buna rağmen randevuya geldi, 45 dakika görüştük ve alım kararımı verdim.

Sharp’la kısa İstanbul seyahati sırasında buluştuk. Beraberinde Mesut Toprak, Astay Genel Müdürü Enes Berse, İcra Kurulu Üyesi Cemalettin Akgül, Four Seasons Türkiye Genel Müdürü Tarek Mourad ve Hulusi Toprak vardı.

Sharp’a Türkiye’nin imajıyla ilgili dış dünyadaki olumsuz havayı anımsatıp sorduk:

- Bazı uluslararası şirketlerin yöneticileri ülkemize ziyaretlerini erteliyor. Siz de tereddüt yaşadınız mı?

- Akut çatışma ortamında, sokakta asker varsa seyahatimi ertelerim. Bunu yaptım da. Ancak, bugün seyahati ertelemem söz konusu olamazdı. Ayrıca, Türkiye’de Four Seasons için çalışan personel var. Onlar buradayken, “Ben gelmiyorum” diyemem.

Yaşanan sıkıntılı günlerin iş seyahatlerini uzun süreli etkilemediğini belirtti:

- Dünyanın her yerinde olumsuz dönemler yaşanabilir. Olumsuzluklar iş seyahatlerimizi çok kısa süreli etkiler. İş seyahatleri uzun süreli durmaz. Ayrıca, sıkıntılı günler iş fırsatlarına da kapı açabilir.

Haberin Devamı

Otel yatırımının uzun vadeli iş olduğunu kaydetti:

- Otel yatırımı 50-100 yıllık dönemlere bakılarak yapılır. Kısa süreli olumsuzluklar bu yatırımları etkilemez. Ayrıca iş hayatının içinde iyi ve kötü zamanlar olabilir.

Türkiye’nin turizm için çok cazip tarihi, kültürel varlıklara sahip olduğuna işaret etti:

- Biz Four Seasons olarak Türkiye’yi tanıtmayı sürdürüyoruz. Siz de elinizde olanı gerçekçi şekilde tanıtmaya bakın. Turisti kandıramazsınız. Turiste ülkenizin neden cazip olduğunu iyi anlatın.

 Sharp, Toronto’da attığı temeli 57 yılda 45 ülkeye yayılan lüks turizm markasına dönüştürdü...

Bu turizm dehasının mesajlarına kulak verelim...

Turist kanmaz gerçeği anlatın

SUUDİ ARABİSTAN’DAKİ SUUDİ ARABİSTAN’DAKİ GÖZALTI İŞİ ETKİLEMİYOR

Haberin Devamı

ISADORE Sharp’a Four Seasons Hotels’te yüzde 45 hissesi olan Prens El Velid Bin Talal’ın Suudi Arabistan’da gözaltına alınanlar arasında olduğunu anımsatıp sorduk:

- Ortağınızın gözaltına alınması sizi nasıl etkiledi?

- Gözaltı konusunda medyaya yansıyandan fazlasını bilmiyorum. Ortağımızın yaşadığı gözaltı olayı şu anda işlerimizi etkilemiyor. Kişisel bir durum bu.

KOÇ’LA MIAMI’DE GÜZEL İŞBİRLİĞİ VAR

ISADORE Sharp’a Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç’un Miami’de Four Seasons markalı oteli olduğunu anımsatınca şu yanıtı aldık:

- Miami Surf Club’daki Türk ortağımızla çok iyi bir eşleşme oldu. Güzel bir işbirliğimiz var.

1 MİLYAR DOLAR BÜYÜK GÖSTERGE

Haberin Devamı

FOUR Seasons Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Isadore Sharp, Astay Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Toprak’a döndü:

- Mesut Bey, uzun vadeli iş yapmayı bilen güçlü bir yatırımcı.

Toprak’ın Bodrum’da Four Seasons markasıyla yapacağı 1 milyar dolarlık yatırımı anımsattı:

- Mesut Bey’in Bodrum yatırımı, bu ortamda Türkiye’den verilen en önemli pozitif mesaj. Başlı başına büyük bir gösterge.

Bodrum’un turizmdeki yerine işaret etti:

- Bodrum, bilinirlik oranı oldukça yüksek bir turizm destinasyonu. Bizim markamızla yapılacak yatırım başarılı olacaktır.

İstanbul’da süren gayrimenkul projelerine dikkat çekti:

- İstanbul’da çok sayıda inşaat gördüm. O inşaatlar da yatırımların devam ettiğini ortaya koyuyor.

Haberin Devamı

YÜZDE 5 HİSSE İLE ŞİRKETİ YÖNETİYOR

ISADORE Sharp’a Four Seasons Hotels’te neden yüzde 5’le azınlıkta kaldığını sorduk:

- Hisselerin yüzde 47.5’i El Velid Bin Talal, yüzde 47.5’i de Bill Gates’in elinde. Siz neden azınlıkta kalmayı tercih ettiniz?

- Şirketim benim kontrolümde ve halka açıktı. Bana bir şey olması durumunda ailem farklı bir yola gitmek zorunda kalabilirdi. Kaçınılmaz duruma karşı erken davrandım.

Prens El Velid’le geçmişe dayanan dostluğunun olduğunu vurguladı:

- El Velid, Bill Gates’le de iyi tanışıyordu. Görüşüp, ortaklık konusunda yol aldık. Yönetim Kurulu Başkanı olarak şirkette etkili rolümün sürmesi gerekiyordu. Değişim böyle ilerlemeliydi.

Yazarın Tüm Yazıları