Parasızlık yüzünden ‘iki çocuk’ta kaldık

LİMAK Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, akademisyenlik döneminde bir ara Prof. Necmettin Erbakan’ın asistanlığını da yaptı.

Haberin Devamı

 O günlerde eşi Gülseren Özdemir ilk çocuklarına hamileydi. Prof. Erbakan, arada eşinin hatırını soruyor, bebeğin doğumunu merak ediyordu. Gülseren Özdemir’in kızları Ebru’yu dünyaya getirdiği gün Erbakan, Nihat Özdemir’e sordu:

- Ne oldu? Kız mı, erkek mi?

Özdemir yanıtladı:

- Kızımız oldu Hocam.

Erbakan, Özdemir’in sırtını sıvazladı:

- İyi mühendisin kızı olur... Allah analı-babalı büyütsün.

Nihat Özdemir, bu anısını EgonZhender’in “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” nedeniyle düzenlediği, “Liderler ve Kızları” buluşmasında anlattı. Ardından ekledi:

- O günlerde eşim de ben de asistandık. Paramız yoktu. O nedenle iki çocuktan fazlasına cesaret edemedik. Bugün, “Keşke 3-4 çocuk sahibi olabilseydik” diyorum.

Parasızlık yüzünden ‘iki çocuk’ta kaldıkNihat Özdemir, kızı ve Limak Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir’le birlikte katıldığı buluşmada, EgonZhender Türkiye Ofis Lideri Murat Yeşildere ve ofisin önde genel isimlerinden Ayşe Güçlü Onur’un sorularını yanıtlarken, Ankara Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi’nden (şimdiki Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi) mezun olduğu günlere döndü:

Haberin Devamı

- Haziran döneminde mezun oldum. Okulda asistanlık görevine başladım. Asistan iken İzmir’e kısa dönem askere gittim. Ben haftada 50 lira harcayabilirken, aynı okuldan mezun arkadaşlarım 1000 lira harcıyordu. Bunun üzerine, “Nihat, tren kaçıyor, özel sektörü denemelisin” diye düşündüm.

Askerden dönünce konuyu yakın arkadaşı Sezai Bacaksız’a açtı:

- Hayalimiz üniversitede kariyer yapmaktı ama bizim şirket kurup, özel sektörü denememiz lazım.

Limak’ın ilk yıllarında kendilerine Kiska ve Yüksel İnşaat’ı örnek aldıklarını vurguladı:

- İnşaat sektöründe Kiska ve Yüksel’in iş modellerini benimsedik. Zamanla turizm, enerji derken farklı sektörlere girdik.

Yapı Merkezi ve iki Koreli ortakla birlikte ihalesini kazandıkları 18 Mart Çanakkale Köprüsü’ne dikkat çekti:

- Otoyol yaparsınız, kullanan “Kim yapmış?” diye sormaz. Baraj yapılır, kimse inşaat firmasını merak etmez. Ancak, 3’üncü havalimanı, 18 Mart Çanakkale Köprüsü gibi abide projelerde inşaatı yapanlar da hatırlanır.

Haberin Devamı

Nihat Özdemir’le Sezai Bacaksız’ın kurduğu 41 yaşındaki Limak Grubu 4 milyar dolar ciroya ulaşıyor.

Özdemir, geçmişi anımsadıkça, “Parasızlıktan iki çocukta kaldık” diye iç geçiriyor...

Bu durum, iyi eğitimli anne-babaların, “Çocuğum iyi koşullarda yetişmeli” kaygısından kaynaklanıyor..

“FAİZ YÜZDE 0.60’A İNSE 20 YIL VADE İLGİ ÇEKERDİ”

FORUM İstanbul 2023 Platformu’nun kurucusu Şeref Özgencil, İcra Kurulu’ndan Haluk Sur, Özlem Özgencil ve Çetin Kımızzade ile Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum’la sohbete gittik. Kurum, 31 Mart’ta sona erecek kampanyanın konut sektörünü canlandırdığını belirtti:

- 2017’de 10 bin konut satmayı hedefliyorduk. Yüzde 25’ini tutturmuş olduk.

Haberin Devamı

Emlak Konut’un verdiği destekle bankaların konut kredisi faizlerini aşağı çektiğini anımsattı:

- Kampanya çerçevesinde konut alan vatandaşların yüzde 50’si “0” faizli 5 yıl vadeyi seçti. 10 yıl vadede aylık faiz yüzde 0.45. Vade 20 yıla çıkınca faiz 0.79 oluyor. Vatandaş yüzde 0.79’u yüksek buldu. 20 yıla ilgi göstermedi. 0.60’a çekebilseydik, 20 yıla da ilgi olurdu.

Buradan şu mesajı çıkardı:

- Vatandaş faiz ödemek istemiyor.

TRİKOYU KİLO BAŞI 25-30 DOLARA İHRAÇ EDİYORUZ

COLLEZIONE’nin patronu Ekrem Akyiğit aradı:

- Türkiye’de trikonun önde gelen ismi Uğur Balkuv’u tanımanı, üretimini görmeni isterim.

Sözleştik, birlikte şirketin merkezine gittik. Uğur Balkuv’un ofisinde İstanbul Tekstil ve Hambez İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle’yle de buluştuk. Balkuv, Yeşildirek günlerini anımsadı:

Haberin Devamı

- 17 yaşında Yeşildirek’te tezgahtar oldum. 1980-85 döneminde babamın yanında çalıştım. 1986’da şirketimi kurdum. 1998’de perakendeyi bırakıp sadece üretim ve ihracata döndük.

Kendisine ait 3 fabrika ve 60 tedarikçiye iş vererek üretimi sürdürdüğünü belirtti:

- 3 yıl öncesine kadar yüzde 98 ihracata çalışıyorduk. Şimdi yüzde 22-23 iç piyasaya çalışıyoruz. 50 milyon dolar dolayında ihracatımız var. Kilo başına ihracatımız 25-30 dolar civarında. Zara’nın önde gelen tedarikçisiyiz.

1200 personelin 100’ünün Ar-Ge ve tasarımda çalıştığını kaydetti:

- Teknolojiyi iyi kullanıyoruz, modayı izleyip yorumluyoruz. Türkiye’ye gelme konusunda tedirginlik yaşayan dış alıcılara kendimiz gidiyoruz..

Yazarın Tüm Yazıları