Katar’da 5 milyar dolarlık projeyle ilk sıraya oturdu

MEDYACITY Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kurt, Katar’da organizasyonunu üstlendiği fuar ve zirveye davet etti:

Haberin Devamı

- Başkent Doha’daki fuar merkezinin sahibi olan grup “Expo Turkey by Qatar ve Liderler Zirvesi” düzenlememizi talep etti. 19-21 Nisan 2017’de ilkini düzenliyoruz.

19 Nisan sabahı 05.00’te Doha’ya indik. Öğlene doğru fuar alanına giderken Tekfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Gigin, Tekfen Grup Şirketler Başkanı Osman Birgili ve Tekfen İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Özdemir’le haberleştik. Kısa otoyol turu önerdiler:

- Bitirmek üzere olduğumuz otoyol projesinin bir bölümünü görmenizi isteriz.

Expo’ya aralarında Holding Başkan Yardımcısı Cahit Oklap ve Tekfen İnşaat Genel Müdürü Levent Kafkaslı’nın da bulunduğu yönetim kadrosuyla katılan Murat Gigin, bir yandan Katar Kuzey Otoylu’nu, diğer yandan ülkedeki 12 yıllık iş geçmişlerini anlattı:

Haberin Devamı

- 12 yılda toplam 2.4 milyar dolarlık 7 proje tamamladık. Bunun en önemli bölümünü Katar Kuzey Otoyolu’nun 1.8 milyar dolarlık dilimi oluşturuyor.

Tamamladıkları diğer projeleri sıraladı:

- Ras Laffan-Mesaieed Etan Gazı Boru Hattı, Umm Bab-Mesaieed Ham Petrol Boru Hattı, Katar Petrokimya Şirleti Düşük Yoğunluklu Polietilen Tesisi, Merasim Yolu.

2011’de 10 ayda tamamladıkları 155 milyon dolarlık Merasim Yolu’ndan ayrıntı verdi:

- Proje 10.1 kilometrelik 3 şeritli otoyol, 10.5 kilometrelik 2 şeritli bağlantı yolu, 15.5 kilometrelik 2 şeritli servis yolu, 18 kilometre deve yolu, 18 kilometre yürüyüş ve koşu yolu, 21.2 kilometre bisiklet yolu ilet altgeçit-altyapı tesisilerinden oluştu.

Ardından 2016’da aldıkları Al Khor Expressway adlı otoyol projesine değindi:

- 5 gidiş, 5 geliş olmak üzere 10 şeritten oluşacak 34 kilometrelik otoyol 36 ayda tamamlanacak.

Araya girip sordum:

- 34 kilometrelik otoyola 2.1 milyar dolarlık bedel yüksek değil mi?

Projenin basit otoyoldan oluşmadığını belirtti:

- Güzergah üzerinde çok sayıda kavşak, viyadük ve üst geçit yer alıyor. Maliyeti bunlar yükseltiyor.

Kısa otoyol turundan fuar alanına geçerken şu değerlendirmeyi yaptı:

- Katar’da 12 yılda tamamladığımız ve üstlenmiş bulunduğumuz projelerin toplam bedeli 5 milyar doları buluyor. Bu rakam, Türk müteahhitleri arasında Katar’da en fazla iş aldığımızı ortaya koyuyor.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 15 Şubat’taki resmi seyahati sırasında ve “Expo Turkey by Qatar”da aldığımız işaretler, başta Tekfen olmak üzere Katar’da Türk müteahhitleri için yeni proje fırsatlarının çıkacağını gösteriyor.

343 MİLYON DOLARLIKSTADYUMU KATARLIORTAKLA YAPACAK

TEKFEN Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Gigin, Katar’da bu yıl aldıkları stadyum projesine değindi:- 2022’de Katar’da gerçekleşecek Dünya Kupası için planlanan stadyumlardan birini yerel ortak Al Jaber Engineering’le birlikte üstlendik. 343 milyon dolarlık proje, 2020’de tamamlanacak.Tekfen’in daha önce İstanbul Atatürk Olimpiyat Stadyumu ve Bakü Olimpiyat Stadyumu’nun yaptığını anımsattı:- 3’üncü stadyum projemizi Katar’da gerçekleştirmiş olacağız. 40 bin kişilik Al Thumama Stadyumu’nda çeyrek final aşamasına kadar gerçekleşecek karşılaşmalar oynanacak.Stadyumun mimarisine işaret etti:- Stadyum Katar’da “Gahfiya” denilen şapkayı anımsatacak şekilde tasarlandı. Tamamen kapalı ve soğutmalı şekilde inşa edilecek.

Haberin Devamı

MALİYE BAKANI‘İSTEMEYİ BIRAKIN’DEMEKTE ÇOK HAKLI

MALİYE Bakanı Naci Ağbal, referandumdan kısa süre önce Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu’nun da aralarında bulunduğu gayrimenkul sektörü temsilcilerine şu mesajı verdi:- “Yabancıya satışta KDV’yi sıfırlayın” dediniz, yaptık. Talep ettiniz, hükümetimiz 1 milyon dolar ve üstü bedelle ülkemizde gayrimenkul alan yabancılara vatandaşlık verme kararı da aldı. Artık bizden istemeyi bırakın, yapılanların etkisini ortaya koyun.“Expo Turkey bu Qatar”daki standından Ataköy’deki Seapearl projesini tanıtan Özen Kuzu, Ağbal’ın mesajını aktarıp ekledi:- Sayın Bakanımız çok haklı. Şimdi iş bize düşüyor. Artık referandumdan kaynaklanan bekleme dönemi bitti. Satışları canlandırma zamanı.2.7 milyar dolarlık Seapearl projesinin yüzde 60’ının Katarlı ortaklarına ait olduğunu anımsattı:- Projenin birinci etabında yaşam Temmuz 2017’de başlayacak. Projede yer alan ve 2018’de tamamlanacak olan otelimizi Jumeirah işletecek.

 

Yazarın Tüm Yazıları