Dudak uçuklatan teşviklerimiz var

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan’la ABD’nin başkenti Washington’a indiğimiz günün akşamı Doğan Yayın Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ’la buluştuğumda, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile U.S. Chamber of Commerce’ın (ABD Ticaret Odası) ortak toplantı yapacağını öğrendim.

Haberin Devamı

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun İstanbul’daki Basın Danışmanı Murat Oray aracılığıyla, TOBB’un Avrupa Birliği (AB) Direktörü Mustafa Bayburtlu’yla bağlantı kurdum.

 

ABD Ticaret Odası’ndaki buluşma kadrosuna Sabah Gazetesi Ekonomi Müdürü Şeref Oğuz’la beni eklemelerini rica ettim.

 

Ertesi gün, ABD Ticaret Odası’nda Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu başta olmak üzere, Türk iş dünyası temsilcileriyle ABD’li şirketlerin üst düzey yöneticilerinin buluştuğu toplantıda yerimizi aldık.

 

Buluşmanın ABD kanadını Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Myron Brilliant başta olmak üzere Boeing, General Electric (GE), Honeywell, Intel, Motorola, PhRMA, Dow, Coca-Cola, DHL, UPS gibi şirketlerin üst düzey temsilcileri oluşturdu.

 

Haberin Devamı

Türk iş dünyasını ise Hisarcıklıoğlu, TOBB Başkan Yardımcısı İbrahim Çağlar, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkan Yardımcısı Gökhan Murat Kalsın, İTO Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Soylu, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Üyesi Ali Eren, Denizbank CEO’su Hakan Ateş, Türk-American İşadamları Derneği (TABA) Onursal Başkanı Zeynel Abidin Erdem, TABA Başkanı ve Motorola Türkiye Genel Müdürü Bora Gürçay, Başkan Yardımcısı ve Erdem Holding Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Erdem, Doğan Yayın Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, Alarko Holding CEO’su Leyla Alaton, Mustafa Bayburtlu gibi isimler temsil etti.

 

GE Türkiye CEO’su Canan Özsoy, MasterCard Türkiye Başkan Yardımcısı Mustafa Serkan Ömerbeyoğlu, Boeing Türkiye Genel Müdürü Ayşem Sargın Işıl, SNC CEO’su Fatih Özmen gibi isimler de buluşmada şirketleri adına yer aldı.

 

Hisarcıklıoğlu, ABD Ticaret Odası’yla yakın ilişkilerine değindi:

 

- 2012’de imzaladığımız anlaşma, ilişkilerimizi farklı bir düzeye taşıdı. ABD Ticaret Odası, İstanbul’daki TOBB binasında bölge ofisini açtı. Birlikte ABD ve AB arasında gerçekleşecek Transatlantik Ticaret ve Yatırım Anlaşması’na (TTIP) Türkiye’nin de dahil edilmesi için çalışıyoruz.

 

Haberin Devamı

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, kendisine yoğun soru yönelten ABD’li şirketlerin temsilcilerine öncelikle şu mesajı verdi:

 

- Yüksek teknoloji getirecek, stratejik öneme sahip yatırımlar için bugüne kadar görülmemiş teşvikler vereceğiz. Biz bunları, “Dudak uçuklatan teşvikler” olarak tanımlıyoruz. Nisan ayı sonuna kadar bu teşviklerin detayı netleşecek.

 

Ekonomi Bakanlığı için de şu tanımı kullandı:

 

- Biz şirket, işveren dostu bir bakanlığız. İşadamlarının önündeki engelleri kaldırmak için çalışırız.

 

ABD’li şirketlere Türkiye’de karşılaştıkları sorunlar için toptan çözüm yolunu da şöyle gösterdi:

 

- Myron Brilliant, TTIP’e ülkemizin de dahil edilmesi konusundaki olumlu mesajı beni umutlandırdı. Türkiye, TTIP dışında kalırsa bundan ülkemizde yatırımı bulunan ABD’li şirketler de zarar görür. Bizim TTIP kapsamında yer almamız için çaba harcayın. Bu kapsama girersek, sizlerin sorunlarınız da otomatik olarak çözülür.

 

Haberin Devamı

Türkiye’deki yatırımları 50 milyar doları aşan 16 bin ABD’li firmanın çabası, bize TTIP kapısını açabilir mi?

 

ERDEMİR’İN DEVLET ŞİRKETİ OLMADIĞINI ARTIK KABUL EDİN

 

ABD Ticaret Odası’ndaki buluşmada Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş’a Amerikan pamuğu için gündeme gelen “anti damping vergisi” soruldu.

 

Elitaş, soruyu Erdemir’in ABD’de karşılaştığı soruşturmayla yanıtladı:

 

- ABD’deki ilgili makamlar, Oyak’a bağlı Erdemir’i devlet şirketi gibi görüp, “Arkasında devlet desteği var” diyerek, demir-çelik ürünlerimize engel çıkardı.

 

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na da burada sorun.

 

Rifat Bey’in içinde olduğu bir konsorsiyum da Erdemir’in özelleştirilmesi ihalesine katıldı.

 

Haberin Devamı

TV’lerden canlı yayınlanan ihaleyi Oyak kazandı ve şirketi aldı.

 

Oyak, Türk ordusunu oluşturan personelin yardımlaşma sandığıdır.

 

Kamu kuruluşu değildir.

 

GÜLEN’E DESTEK OLMAYI BIRAKIN

 

TÜRKİYE’nin Fethullah Gülen’e karşı mücadele için ABD’de anlaştığı hukuk bürosunun sahibi Robert Amsterdam, Washington’daki buluşmamızda Amerikalılar’a şu mesajı verdi:

 

- Vergilerinizle Fethullah Gülen’in başında olduğu suç örgütü destekleniyor.

 

Buradaki okulları üzerinden para aklıyorlar.

 

ABD’ye de zarar veriyorlar.Sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve heyetinin konakladığı otelin çevresinde dolaşan 3 aracın üzerindeki mesajlar dikkatimi çekti.

 

Mesajlardan bir bölümü Türkiye ve Cumhurbaşkanı lehine sloganlardan oluşurken, çoğunda PKK ve Fethullah Gülen’e karşı sloganların yer aldığını gördüm.

 

Sloganlardan biri şöyleydi:

 

Haberin Devamı

- ABD’li vergi mükelleflerinin parasıyla Gülen’i desteklemeyi durdurun.

Yazarın Tüm Yazıları