Bakanlıklar kâğıtsız haberleşiyor bürokrat imzayı ‘cep’ten atıyor

ULAŞTIRMA, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Suat Hayri Aka, cep telefonuyla kısa süre ilgilendikten sonra masada bulunanlara döndü:

Haberin Devamı

- Şu anda onayımı bekleyen evrakları inceledim. Elektronik imzamı attım. Islak imzaya gerek kalmadan Bakanlık’ta benim onayımı bekleyen işlerin yürümesini sağladım.

Aka ile MAY Siber Teknoloji’nin ana sponsorları arasında yer aldığı Antalya’da gerçekleşen “2. Kamu Bilişim Zirvesi”nde buluştuk. Aka’ya Müsteşar Yardımcısı Galip Zerey, Türksat Genel Müdürü Cenk Şen ve Haberleşme Genel Müdürü Ensar Kılıç eşlik etti.

Suat Hayri Aka, Antalya’da bir toplantı anında Bakanlık’ta onayını bekleyen belgelerini cep telefonundan imzalamasını sağlayan sistemi Türksat’ın geliştirdiğini belirtti:

- Türksat’ın geliştirdiği “Elektronik Belge Yönetim Sistemi” sayesinde başta Başbakanlık olmak üzere tüm bakanlıklar birbiriyle kağıtsız haberleşiyor. Yani, bakanlıklar arasındaki haberleşme elektronik ortamda yürüyor.

Haberin Devamı

Bu haberleşmenin karşılıklı mail yazmaktan ibaret olmadığını vurguladı:

- Artık resmi evraklar da bakanlıklar arasında elektronik ortamda yönlendiriliyor.

Cenk Şen araya girdi:

- Bakanlıkların birbirine elektronik belgelerden çıktı alındığında, resmi evrak sayılıyor.

Aka, Başbakanlık ve bakanlıklar ile birlikte 158 kurumun resmi yazışmalarını elektronik ortama taşıdığını kaydetti:

- Bir aydır söz konusu kurumlar arasında kağıt dolaşmıyor.

E-devlet ve e-imza kullanımının yaygınlaşmasıyla bürokratik işlemlerin kolaylaşıp, hızlanacağına işaret etti:

- 35 milyon kişi bir ayda 117 milyon işlemi e-devletten yaptı. Bu, elektronik ortamda verilen hizmetlerin vatandaşa yansıdığını gösteriyor.

Bir vatandaşın ayrı bakanlıkları ilgilendiren işlemini önümüzdeki dönemde tek noktadan çözebileceğini bildirdi:

- Mevzuat güncellenecek, yetkiler düzenlenecek. Vatandaş, 3-4 bakanlıkla olan işini tek noktadan ve elektronik ortamdan çözebilir hale gelecek. Bu şimdilik proje aşamasında.

Bilişim-yazılımın hükümetin yerlileşme gündeminin ilk sıralarında yer aldığını aktardı:

- Başka alanlarda olduğu gibi bu konuda da yerlileşme risk almadan olmuyor. Ben müsteşar olarak risk alıyorum. Örneğin, GSM operatörlerinin “Evrensel Fon” kapsamında hizmet götürdükleri noktalarda yerli baz istasyonu ULAK’ı kullanmalarını zorunlu tuttuk.

Haberin Devamı

Bu konuda yetkisini aştığını dile getirdi:

- Yerli baz istasyonu ULAK’ın kullanımını sağlamak için yetkimi aşan zorunluluk uygulamış oldum. ULAK’ın yaygınlaşması için bu gerekiyordu.

Ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde iki kez yayınladığı genelgeyi anımsattı:

- Kamu alımlarında Türkiye’de üretileni yüzde 15’e kadar yüksek fiyatla alabilmeyi kapsayan Başbakanlık genelgesi geçerliliğini koruyor. Bilişim-yazılım sektörü temsilcileri, kendileri için bu oranın yüzde 30’a çıkarılmasını talep ediyor. Sektörün desteklenmesi için bu formül de düşünülebilir.

En basit işlemlerde bile “ıslak imzalı belge” aranırken, Başbakanlık dahil 158 kamu kurumunun resmi yazışmalarda kağıtla vedalaşması, devlet kapısında işlerin kolaylaşacağını gösterir değil mi?

Haberin Devamı

FİNALİ LİZBON’DA YAPACAK

TÜRKİYE’nin Lizbon Büyükelçisi Mehmet Hasan Göğüş’ü Atina Büyükelçiliği döneminde tanıdım. Daha sonra Viyana Büyükelçiliğ döneminde birkaç kez Avusturya’ya yolum düştü, sohbetinden yararlanma fırsatı buldum.

Göğüş’ün Viyana’daki Büyükelçilik dönemi, Avusturya ile gergin günlere denk geldi. Göğüş’le geçenlerde Global Ports Holdings’in Lizbon’daki kruvaziyer limanı açılışında karşılaştım. Bir yıldır Lizbon’da olduğunu belirtip, ekledi:

- Avusturya ile yaşanan gerginlikten dolayı Dışişleri Bakanlığımız beni iki kez Ankara’ya çağırma kararı aldı. İkinci çağrı sonrası Sayın Bakanımıza, “Artık Viyana’ya dönmesem, beni bir başka ülkede göreve atasanız” ricasında bulundum. Böylece Lizbon’da göreve geldim.

Haberin Devamı

Lizbon sonrasını merak ettim, gülümsedi:

- Artık emeklilik günlerim yaklaşıyor.

Yazarın Tüm Yazıları