Apple beni aramadı ama çağrımız ses getirdi

Avrupa Komisyonu’nun Apple’a 13 milyar Euro ceza vermesinin ardından Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek şirketi Türkiye’ye davet etmişti. Şimşek, kendi mesajının ardından İngiltere’nin bile Apple’ı ülkesine davet ettiğini söyledi.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan’a Çin Halk Cumhuriyeti’ni resmi ziyareti ve Hangzhou’daki G-20 Zirvesi’nde eşlik eden Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’le sohbet ederken sorduk:

 

Apple beni aramadı ama çağrımız ses getirdi

 

- Apple’dan sizi arayan oldu mu?

 

- Hayır, olmadı...Avrupa Birliği (AB) Komisyonu ABD merkezli dev teknoloji şirketi Apple’a, “İrlanda’da eksik vergi ödedi” gerekçesiyle 13 milyar Euro ek vergi cezası verdiğini duyurunca Başbakan Yardımcısı Şimşek Twitter’dan şu daveti yaptı:

 

Haberin Devamı

- Apple, İrlanda’dan Türkiye’ye taşınmalı. AB bürokrasisi ile uğraşmadan daha cömert vergi teşvikleri sağlamaktan mutluluk duyarız.Şimşek, söz konusu mesajının İrlanda ve İngiltere’de gündem yarattığını vurguladı:

 

- İrlanda ve İngiltere’de çok sayıda yayın organı, medya kuruluşu mesajımla ilgili haberlere yer verdi. Benim mesajım üzerine İngiltere Hükümeti de harekete geçti ve Apple’a davetiye çıkardı.Bunun yanı sıra FETÖ çetesinin de harekete geçtiğini kaydetti:

 

- FETÖ çetesi de, kendilerine yakın şirketlere kayyum atanmasını gerekçe göstererek anında karalama kampanyası başlattı.

 

“Özel sektörün malına el konulan ortamda Apple gelir mi?” gibisinden çok sayıda mesajı sosyal medyada yaydılar.

 

Coca-Cola’dan Pepsi’ye, Microsoft’tan BSH’ya kadar birçok dünya devi, kiminde sayıları 100’e yaklaşan ülkeyi İstanbul’dan yönetiyor.Terör, hain darbe girişimi, FETÖ operasyonu, sınırımızdaki savaş, Cerablus Harekatı gibi önemli olaylara rağmen, Türkiye’de faaliyet gösteren uluslararası şirketler ülkemizde bulunmaktan memnun görünüyor.AB’nin koyduğu13 milyar Euro’luk ek vergi yükü, Apple’ın gündemine Türkiye’yi taşımaya yetmez mi?

 

Haberin Devamı

TİCARETİN ÖNÜNE ENGEL KONULMASI KABUL EDİLEMEZ

 

ÇİN Halk Cumhuriyeti’ne resmi ziyaret ve G-20 Zirvesi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a eşlik eden Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, iş dünyası temsilcilerinin oluşturduğu B20’nin “Kapsayıcı ve Bağlantılı Kalkınma” paneline katıldı.Zeybekci, uluslararası ticaretin küresel sistemin merkezini oluşturduğunu belirtip, şu mesaj üzerinde durdu:- Dünyada dengeli, güçlü ve sürdürülebilir bir büyüme istiyorsak, yatırımlarımız artırmalı, yeni istihdam olanakları yaratmalıyız. Ticareti hem ikili, hem de çok taraflı insiyatifler aracılığıyla kolaylaştırmalıyız.Küresel ticaret ve küresel yatırımın birbirini tamamlayan unsurlar olduğunu kaydetip, ekledi:- Bir taraftan uluslararası ticareti desteklerken, diğer taraftan yatırımların zorlaştırılması veya yatırımları liberalize ederken ticaretin önüne engeller konulması kabul edilemez.

Haberin Devamı

Apple beni aramadı ama çağrımız ses getirdi

ÇİN G-20’DE ‘SOSYAL MEDYA’ SINIRINI KALDIRDI

 

BU yılın mart ayı sonlarına doğru Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın Çin seyahatine eşlik ettiğimizde başta arama motoru Google olmak üzere, ABD merkezli sosyal medya platformlarına girmemiz mümkün olmadı.Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Çin seyahatini izlediğimiz Hangzhou’da G-20 Zirvesi nedeniyle sosyal medya konusundaki tüm sınırlamaların geçici olarak uygulamadan kalktığını gördük. Zirve boyunca Google’a rahatlıkla girdik. İnternet alt yapısı oldukça iyi çalıştı.

 

ŞEHİR, BOŞ SİREN SESİ YOK

 

G-20 Liderler Zirvesi’ne ev sahipliği yapan Hangzhou’da 3 gün boyunca dikkati çeken çarpıcı görüntülerden biri, 9 milyon nüfuslu kentin neredeyse boşalmış olmasıydı. Çin Halk Cumhuriyeti yönetimi, G-20 Liderleri’ni rahat ettirmek ve güvenliklerini üst düzeyde sağlayabilmek konaklanılan otellerin, toplantıların gerçekleştiği merkezin çevresini tümüyle boşaltmayı yeğlemişti. Kentin G-20 Zirvesi’nin gerçekleştiği bölümünün boşaltılması nedeniyle liderlerin hareketi sırasında hiç siren sesi duyulmadı.Çin’deki Burger King zincirindeki şube sayısını 50’den 550’ye çıkaran TAB Gıda’nın bu ülkedeki CEO’su Ümit Zuvin, Hangzhou’nun boşaltılmasıyla ilgili izlenimini şöyle aktardı:- Hangzhou’nun merkezinde doğanlar dışında tüm halkı kentin dışına çıkardılar.Çin yönetimi, Hangzhou’yu “sessiz şehir”e dönüştürebilmek için vatandaşlara aile başına günlük 200 Yuan ödemişti. Söz konusu ücret, Hangzhou’da yaşayanların işine gelmiş, anında kent dışına çıkmışlardı.

Yazarın Tüm Yazıları