Amerikalı ortağımızın bize bakışı değişmez

BİRKAÇ gün önce şu davet geldi:

Haberin Devamı

 

- 2016 ABD Başkanlık seçimlerini Türk-Amerikan İş Konseyi (TAİK) ile izlemek ister misiniz? 8 Kasım akşam saat 10.00’dan 9 Kasım sabah 10’a...

 

Önceki akşam saat 23.00’te etkinliğin gerçekleştiği İstanbul SwissOtel’deki salona girdim. TAİK Başkanı Ekim Alptekin, hedefini anlattı:

 

- ABD’yle bağlantılı iş insanları, yöneticiler olarak bir arada seçimleri izlemenin iyi olacağını düşündük. Hedefimiz her ABD Başkanlık seçiminde bu buluşmayı yapmak.

 

İstanbul SwissOtel’in Fiba Grubu’na ait olduğunu anımsattı:

 

Haberin Devamı

- Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, üyemiz Murat Özyeğin’e rica ettik, buradaki salonu bize açtı. New York’ta da üyemiz Gürsel Ailesi The Marmara’da bir salon verdi. Karşılık bağlanarak seçimi izliyoruz.

 

Ardından Sabah Gazetesi yazarı Mahmut Övür’e döndü:

 

- Kimin ABD Başkanı olmasını istersiniz?

 

Övür yanıtladı:

 

- Tabii ki Trump...

 

Kendisi de aynı kanıda olduğunu belirtti:

 

- Trump’ın seçilmesi Türkiye için daha iyi olur.

 

Bu düşüncesinin gerekçesini merak ettim, anlattı:

 

- Trump, Türkiye ile daha iyi diyalog kurabilir.

 

Trump’ın İslam karşıtı söylemlerini anımsattım, yanıt verdi:

 

- Sayın Cumhurbaşkanımızla oturup konuştuklarında iyi anlaşabileceklerini düşünüyorum. Ayrıca TAİK olarak bizim de Trump’ın yakın çevresi ile iyi ilişkilerimiz var.

 

Haberin Devamı

O sırada Türkiye’nin eski Washington Büyükelçisi, STFA Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Namık Tan yanımıza geldi. Alptekin, Tan’a tahminini sordu, yanıtı aldı:

 

- Elbette Hillary Clinton kazanacak.

 

Alptekin, Clinton’ın Türkiye’ye karşı olumsuz söylemlerini anımsattı, Tan sürdürdü:

 

- Sayın Clinton’la büyükelçilik görevim sırasında 15-20 kez toplantılara katıldım. Oldukça deneyimli. Ayrıca, ne yapacağını, tavrını az çok tahmin edebiliriz. Donald Trump ise ülke yönetme konusunda tam bir kapalı kutu.

 

Derken Nuri Çolakoğlu, önce Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün’ü, ardından Akkök Holding Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ali Berkman’ı Amerikalı ortakları olan şirketlerin yöneticileri şapkasıyla sahneye davet etti.

 

Haberin Devamı

Berkman’a sordu:

 

- ABD’nin yeni başkanı Dow Aksa’daki ortağınız Dow’un size bakışında, yaklaşımında bir değişikliğe yol açar mı?

Berkman, yanıtıyla şu mesajı iletti:

 

- Amerikalı ortağımızın bize, ülkemize bakışında, yaklaşımında bir değişiklik olmaz. Belki kendi ülkelerindeki yeni yönetime bakışları değişebilir. Onu bilemiyorum.

 

Trump, dün sabahın erken saatlerinde sandıktan ABD’nin yeni Başkanı olarak çıktı. Ekim Alptekin, önceki gece verdiği mesajı güçlendirdi:

 

- Trump daha önce Türk ekonomisine güvenip, bir üyemizle ortak oup ülkemize yatırım yapmış işadamı ve siyasetçi. Ekibinde, iyi tanıdığımız ve ülkemizin hassasiyetlerine duyarlı çok değerli isimler var. TAİK olarak Trump ve ekibi ile yakın çalışıp ülkelerimiz arasındaki ekonomik ilişkileri daha da derinleştirme hedefi ile ilerleyecegiz.

 

Haberin Devamı

Trump, Türkiye ile gerçek “stratejik ortaklık”ın gereklerini yerine getirir mi?

 

Yazarın Tüm Yazıları