Sallabol patlar

Ergin Ataman, Çeşme başında oyuncularıyla kaynaşırken, pratiğini hiç yaşamadığımız(!), basketbol felsefesini uzun uzun TBF resmi sitesinde anlatmış.

Haberin Devamı

Kitabın yazdığı gibi dört dörtlük.Anlatım şiir kıvamında.Ama bu güne kadar sahada uygulandığını görmek nasip olmadı.Ataman ”Oyun felsefem kulüp ve Mill Takım içinde aynıdır”.Meğerse açılımı şöyleymiş sisteminin;Savunma ağırlıklı bir sistem.Savunmanın mutlaka önem kazandığı, özellikle de boyalı alandan kolay basket vermememiz gereken bir sistem.Hücumda da rakibin temposuna göre,özellikle de zaman zaman oyunu hızlandırmak ve hızlı hücuma gitmek.Ama çoğu zaman da az top kaybederek,hücumdaki alan paylaşımını iyi yapıp, ikili ya da üçlü oyunlarla skor bulabilmek”-Her hangi bir Ataman takımının böyle maç kazandığına tanık olmadım.Hiç rastlamadım ya siz?

Aynası işidir kişinin lafa bakılmaz

Beşiktaş ve Galatasaray’da oynata geldiği “dış atış isabetine dayalı”orta oyununu malum ben kibarca “run&gun/koş koş at” başlığında toplarım.Uluç biraderler (Öcal ve Hıncal ağabeyler) adını SALLABOL koydular. Ataman hücum düzeninde; Her şey dış adamın eline bakar. Nam-ı diğer“hamal” pivotların görevi atıcılara perde koyarak uygun ortamı sağlamaktır.Perdele devril/pick&roll’den kırk yılda bir sayı bulurlarsa ne ala.Hilal şeklinde çemberi alınlarına alırlar ve şutu sallarlar. Milli takım için iyimser olalım; Ataman’ın yıllardır fikriyle zikrini bağdaştıracak ortam bulamadığını kabul edelim. Yıllar sonra nihayet kavuştuğu Milli takımda tüm doğru bildiklerini sahaya ve skora yansıtacağına inanalım.Doğrularını akıl süzgecinden geçirelim.

Nasıl kurulacak bu oyun?


“Basketbol takımı oyun kurucusu kadar güçlüdür” evrensel gerçeğinden yola çıkarak ben size ufak bir liste yapayım, yorumu siz yapın! YUNANİSTAN guardları; Diamantidis, Sloukas,Zizis, Nick Calathes.FRANSA guardları;Tony Parker,Nando de Colo,Thomas Heurtel,Fabien Causeur, Leo Westermann.İSPANYA guardları;Sergio Llull,Sergio Rodriguez,Jose Calderon,Ricky Rubio, Raul Lopez.BİZİMKİLER ise;Doğuş Balbay,Ender Arslan,Mehmet Yağmur,Kerem Tunçeri, Barış Ermiş.Ataman’ın sisteminin satır arasından Tanyevic’le başlayan,medyamızca bilgisizce parlatılan“pata küta savunmalı basketboldan çok Uzak Doğu sporlarını ansıtan göğüs göğüse savaş” bildik modeli çıkıyor ki işte onunla Avrupa 16.cılığına geriledik.
Zorla güzelim oyunu bozamazsınız. Vazgeçin bu demodelikten…

Yazarın Tüm Yazıları