Ne izlesem okusam dinlesem

Ankara’nın film festivali başladı, festivalden 10 filmlik öneri listemiz bu haftaki köşemizde. “Nomadland”in Oscarlı yönetmeni Chloe Zhao’ya emanet yeni Marvel filmi “Eternals” sinemalarda. Seyirciyi yeni süper kahramanlarla tanıştıracak film, aksiyon sahneleri kadar Angelina Jolie, Salma Hayek, Richard Madden ve Kit Harington’ı buluşturan kadrosuyla da heyecanın dozunu arttırıyor.

Haberin Devamı

ANKARA FİLM FESTİVALİ

Bu yıl 32’ncisi düzenlenen Ankara Film Festivali başladı. 12 Kasım’a dek sinemaseverleri Kızılay Büyülü Fener Sineması’nda karşılayacak festivalin programından ‘Kaçırmayın!’ dediğimiz 10 film şöyle:

Ne izlesem okusam dinlesem

*ÇATLAK: Fikret Reyhan’ın İstanbul ve Ayvalık festivallerinde En İyi Yönetmen seçildiği, Antalya’dan da jüri özel ödülü almış filmi Ankara’da ilk kez seyirciyle buluşuyor. İstanbul’da aynı binada birlikte yaşayan bir ailenin hikâyesini konu alan ve geçmişte ödenmemiş bir borcun evin içinde yarattığı sarsıntıyı tek bir günde anlatan filmin ansambl oyuncu kadrosuna özellikle dikkat.
*GÖKYÜZÜNE BAKTIĞIMIZDA NE GÖRÜYORUZ?/WHAT DO WE SEE WHEN WE LOOK AT THE SKY?: Gürcü yönetmen Alexandre Koberidze’nin Berlinale’den FIPRESCI Ödülü ile dönen film, oyuncaklı ve gerçeküstü anlatımıyla dikkat çekiyor.
*GÜNDÜZ GÜZELİ/BELLE DE JOUR: Catherine Denevue’ün ikonlaştığı 1967 yapımı Luis Buñuel klasiğini perdede görmek için sabırsızlanıyoruz.
*HER ŞEY İYİ GİTTİ/EVERYTHING WENT FINE: François Ozon’un Cannes’da Altın Palmiye için yarışan son filmi, Sophie Marceau, Charlotte Rampling, Géraldine Pailhas’lı kadrosuyla da heyecan uyandırıyor.

Ne izlesem okusam dinlesem
*KORİDOR: Erkan Tanhuşoğlu’nun yönettiği ve birlikte yaşamak zorunda kalan zıt karakterli iki yaşlı kız kardeşin hikayesini anlatan film, Adana’dan En İyi Kadın Oyuncu ödüllü Emel Göksu ve Ayşe Demirel’in oyunculuklarıyla öne çıkıyor.

Ne izlesem okusam dinlesem
*KURT/LOS OBOS: Lucia ile iki oğlu Max ve Leo’nun Meksika’dan ABD’ye göçünün hikâyesini izleyeceğimiz film, bu yıl festivallerin gözde ve ödüllü yapımlarındandı.
*KÜRTAJ/HAPPENING: Audrey Diwan’ın yönettiği ve 60’lı yılların Fransasında istemediği hamileliğini sonlandırmak isteyen Anne’in var oluş mücadelesini konu alan film, Venedik’ten Altın Aslan Ödülü alması kadar seyirciyi şoke eden anlatımıyla da merak uyandırıyor.
*MERHABA CANIM: Edebiyatımızın efsane şairi Arkadaş Z. Özger’in 1970’te yayımlandığında tartışmalar yaratmış aynı adlı şiirinden yola çıkan belgesel, şairin “kayıp” portresinin izini sürüyor.

Ne izlesem okusam dinlesem
*SARDUNYA: Çağıl Bocut’un yazıp yönettiği film, üniversite sınavına haftalar kala, babasının beyin kanaması geçirdiği haberini alır almaz memleketi Urla’ya dönmek zorunda kalan on dokuz yaşındaki Defne’nin yaşadıklarını anlatıyor. Yerli sinemada yeni keşiflere meraklı izleyiciler kaçırmasın.

Ne izlesem okusam dinlesem
*STILETTO: Arzuları ve toplum değerleri arasında seçim yapmaya zorlanan taksi şoförü Hasan’ın yaşadıklarını anlatan film, bittiğinde yüzünüzde büyük bir gülümseme bırakacak. Kısa film yarışmasında yakalayabileceğiniz filmin başrollerindeki Murat Kılıç ve Nihal Yalçın özellikle çok başarılı.

FİLM

Ne izlesem okusam dinlesem

ETERNALS (Sinema)
Yönetmen: Chloe Zhao Oyuncular: Angelina Jolie, Salma Hayek, Gemma Chan, Richard Madden
2021, BİRLEŞİK KRALLIK-ABD, 157’/AKSİYON, FANTASTİK, BİLİMKURGU

Haberin Devamı

Marvel’in Sinematik Evreni yeni süper kahramanlarla genişlemeye devam ediyor. “Nomadland” ile En İyi Film ve En İyi Yönetmen dallarında bu yılın Oscar’larını almış Chloe Zhao’nun kamera arkasına geçişiyle merakımızı hepten artıran film, 7 bin yıl önce Celestials adlı kozmik varlıklarca yaratılmış süper güçlü varlıklar olan Eternal’lar ile tanıştırıyor bizi. Zaman içerisinde dağılmış ve gölgelere çekilmiş kahramanlarımız, insanlığın en eski düşmanları Deviant’ların ortaya çıkışıyla yeniden bir araya geliyorlar. Angelina Jolie, Salma Hayek, Gemma Chan’dan oluşan güçlü kadın oyuncu kadrosuyla da dikkat çeken film, Game of Thrones’un yıldızları Richard Madden ve Kit Harington’ı da diziden sonra ilk kez buluşturuyor.

Ne izlesem okusam dinlesem

PARASOL PEAK (Kundurama)
Yönetmenler: Johannes Aitzetmüller, Jeb Hardwick
2018, AVUSTURYA, 30’/MÜZİK, DAĞ, BELGESEL

Haberin Devamı

Hang davulunu baştan çıkarıcı bir müzik aletine dönüştürdüğü performanslarıyla tanıdığımız Avusturyalı müzisyen Manu Delago’nun 2018’de altı müzisyenle birlikte Alpler’de çıktıkları yolculuğu anlatan “Parasol Peak”, işitselliği ve görselliğiyle büyüleyici bir müzik filmi. Müzisyenlerin Alpler’in farklı yükseklik ve lokasyonlarında verdikleri şaşırtıcı performanslarına tanık olduğumuz filmin kamera arkasını anlatan “On Rock and Ice” adlı belgeseli de yine kundurama.beykozkundura.com adresinde Türkçe altyazılı ve ücretsiz izleyebilirsiniz. Müzisyenin hayranları kadar dağ filmi tutkunlarına da öneririz.

KİTAP

Ne izlesem okusam dinlesem

YOKSULLARIN SAVAŞI-Eric Vuillard, Can Yayınları, Roman
DÜŞÜNME ETİĞİ-Fatmagül Berktay, Metis Yayıncılık, Fikir&Düşünce
SANAT DÜNYAMIZ SAYI 185-Kolektif, Yapı Kredi Yayınları, Dergi
KIŞIN KAHVERENGİ ÇOCUĞU-Gökhan Arslan, İthaki Yayınları, Şiir
SOSYOLOG VE TARİHÇİ-Pierre Bourdieu&Roger Chartier, VakıfBank Kültür Yayınları, Toplum
EJDERHALAR HAKKINDA HER ŞEY-Federica Magrin, Bambu Kitap, Çocuk

Haberin Devamı

MÜZİK

Ne izlesem okusam dinlesem

9 ROTA-Olta Dayanışma, Alternatif, Albüm
THE PATH OF THE CLOUDS-Marissa Nadler, Alternatif, Albüm
I DON’T LIVE HERE ANYMORE-The War On Drugs, Rock, Albüm
ARAF-Ductape, Alternatif, EP
GÖNÜL-Hakan Mengüç, Dünya, Tekli
BEDREDDİN-Bulutsuzluk Özlemi, Rock, Albümk

Yazarın Tüm Yazıları