Ne izlesem okusam dinlesem

Channing Tatum’un George Washington’a sesiyle hayat verdiği yetişkin animasyonu ‘America: The Motion Picture’, sınırları zorlayan bir alaycılıkla Amerikan tarihini canlandırıyor. Usta Fransız yönetmen François Ozon’un yaratıcılık ve özgünlükle parladığı ilk dönemlerinden dört klasik filmi BluTV kataloğunda. Haftanın müzik önerisi, Volkan İncüvez’in Yunus Emre’nin aynı adlı meşhur şiirini bestelediği teklisi ‘Dertli Dolap.’

Haberin Devamı

Ne izlesem okusam dinlesem

AMERICA: THE MOTION PICTURE (Netflix)

Yönetmen: Matt Thompson / 2021, ABD, 98’ / ANİMASYON, KOMEDİ

Netflix’in merakla beklenen yetişkin animasyonu, George Washington’ın elinde motorlu testeresi ve yanında bira düşkünü kankası Sam Adams ile birlikte gerçekleştirdiği Amerikan Devrimi’ni konu alıyor. Amerikan tarihini sınırları zorlayan bir hiciv ve alaycılıkla anlatan filmin seslendirmesinde, Channing Tatum, Simon Pegg, Judy Greer gibi ünlü isimler var. Senaryosunu ‘Godzilla’ (2014), Wonder Woman 1984 (2019), ‘Mortal Kombat’ (2020) gibi büyük bütçeli aksiyonları da yazmış Dave Callahan’ın kaleme aldığı ve ağzı bozuk ajan dizisi ‘Archer’ın yapımcısı Matt Thompson’ın yönetmenliğini üstlendiği film 30 Haziran Çarşamba akşamı ekranlarda.

Ne izlesem okusam dinlesem

FRANÇOIS OZON FİLMLERİ (BluTV)

Haberin Devamı

Fransız sinemasının en önemli ve yaratıcı yönetmenlerinden François Ozon’un köklerini merak eden sinefiller için Ozon’u Ozon yapan dört film BluTV kataloğunda. Bir farenin eve girişiyle yıkılan aile kurumunu anlattığı çılgın komedisi ‘Sitcom’ (1998), baştan çıkarıcı ve seksi cinayet filmi ‘Les Amants criminels / Katil Aşıklar’, Charlotte Rampling’in etkileyici yüzünü sinemaya geri kazandırdığı ‘Sous le sable / Kumun Altında’ (2000) ve polisiye yazarları Patricia Highsmith ve Ruth Rendell’a saygı duruşunda bulunduğu gerilimi ‘Swimming Pool / Havuz’ (2003), Ozon ile yeni tanışacaklar için de doğru başlangıçlar olacaktır.

YENİ SEZONLAR GELDİ

Ne izlesem okusam dinlesem

BOSCH - 7. Sezon (Amazon Prime) 2014’ten beri Titus Welliver’ın performansıyla sıkı hayranlar yaratmış dizi 8 bölümle ekran yolculuğuna veda ediyor.

Ne izlesem okusam dinlesem

ÉLİTE - 4. Sezon (Netflix) İşçi sınıfından gelen üç gencin seçkin bir özel okula girmeleri sonucu yaşanan zengin-yoksul çatışmasına 8 bölüm halinde devam.

Ne izlesem okusam dinlesem

BLACK SUMMER 2. Sezon (Netflix) Zombi kıyametinin yaşandığı bir dünyada geçen dizi 8 bölüm birden yayında.

Ne izlesem okusam dinlesem

FLACK - 2. Sezon (Amazon Prime) Londra merkezli bir PR şirketi çalışanları ve müşterilerinin skandallarını konu alan Anna Paquin dizisinin ikinci sezonu 6 bölüm ile yayında.

Ne izlesem okusam dinlesem

LOVE, VICTOR - 2 Sezon (Hulu) Victor’ın hareketli okul ve aşk hayatını izlemeye kaldığımız yerden 10 bölümle devam.

Haberin Devamı

KİTAP

Ne izlesem okusam dinlesem

CEHENNEM ATLASI: CEHENNEMİN SINIRINDAN ALTI ÖYKÜ - Nathan Ballingrud, İthaki Yayınları, Öykü
AMRAS WATTEN - BİR MİRAS - Thomas Bernhard, Yapı Kredi Yayınları, Düzyazı
SUZAN DEFTER - Ayfer Tunç, Can Yayınları, Roman
MUSİKİ YAZILARI - Ali Rifat Çağatay, VakıfBank Kültür Yayınları, Müzik
İSİMLER EVİ - Colm Toibin, Everest Yayınları, Roman

MÜZİK

Ne izlesem okusam dinlesem

DERTLİ DOLAP - Volkan İncüvez, Dünya Müziği, Tekli

Klasik Türk Musikisi’nden Anadolu Türk Cazı’na, Post Rock’tan elektroniğe, türler arasında gezen etkileyici solo üretimleri kadar Ebren Trio, Kırkbinsinek, Du-Yek, Debdebe ve Gözyaşı Çetesi gibi çoklu müzik projeleriyle de tanıdığımız müzisyen ve besteci Volkan İncüvez’in yeni şarkısı ‘Dertli Dolap’, vi Records etiketiyle yayınlandı. Yunus Emre’nin aynı adlı meşhur şiirinden bestelediği şarkı için İncüvez şunları söylüyor: “Şiiri ilk okuduğumda, aşina olduğum bir çark bende dönmeye başladı. Dolap, su değirmenidir aslında. Fakat Yunus’un anlatımında o insandır, fani olandır ve âlemde dönüp durur. Suyu alçaktan çeker, döner yükseğe döker, bu döngü sonsuzdur ve sonsuzluk anlardan oluşur. Dertli dolap der ki ‘Anın için inilerim.’ Bu sözlerin hakikati -belki de haktan bahsettiği için- içinde bulunulan ana uzanır ve çağdaş tınılara el verir.” Ölümsüz halk ozanı Yunus Emre’nin 700 yıl öncesinden bugüne güçlü ve taze kalmış sözünü ve yolunu hatırlatan şarkıyı dijital müzik kanallarında dinleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

I LIE HERE BURIED WITH MY RINGS AND MY DRESSES - Backxwash, Rap, Albüm
İNSAN - Burinow, Pop, Tekli
THE TRİP - Derya Yıldırım & Grup Şimşek
KÜÇÜĞÜM - Adamlar, Alternatif, Tekli
KİMSE BİLMEZ - Mehmet Güreli & Cem Adrian, Alternatif, Tekli

Yazarın Tüm Yazıları