Ne izlesem okusam dinlesem

Ekranların öne çıkanlarında bu hafta iki belgesel var... Brezilyalı futbol efsanesinin hayatını anlatan “Pelé” Netflix’te, Z kuşağının müzikteki başarılı ismine yakından tanıklık eden “Billie Eilish: The World’s A Little Blurry” de Apple TV+’ta yayında. Tiyatro Hemhâl’in Latife Tekin’in romanından uyarladığı “Sevgili Arsız Ölüm-Dirmit” haftanın oyunu, usta yazar Oya Baydar’ın pandemi günlerindeki notlarını buluşturan “80 Yaş Zor Zamanlar Günlükleri” de haftanın kitabı...

Haberin Devamı

FİLM

Ne izlesem okusam dinlesem

BILLIE EILISH: THE WORLD’S A LITTLE BLURRY (Apple TV+)
Yönetmen: R.J. Cutler
2021-ABD-140’/BELGESEL, MÜZİK

2016’da çıkardığı ilk single’ı “Ocean Eyes” ile virale dönüşen, geçen yıl Grammy’de en büyük dört ödülü birden kazanarak bu başarıya erişmiş ilk kadın ve en genç şarkıcı olarak tarihe geçen Billie Eilish’in hayatını anlatan belgesel, bugünden itibaren Apple TV+’ta izleyiciyle buluşuyor. Konser performansları ve arşiv görüntülerini buluşturacak belgesel, sanatçının ilk albümü “When We All Fall Asleep, Where Do We Go?”nun hazırlık sürecine ve kişisel zamanlarına da yakından tanıklık edecek.

Ne izlesem okusam dinlesem

PELÉ (Netflix)
Yönetmen: David Tryhorn, Ben Nicholas
2021-İNGİLTERE-108’/BELGESEL, SPOR

Haberin Devamı

Üç Dünya Kupası şampiyonluğu kazanmış tek futbolcu olan Pelé’nin çocukluğundan başlayarak 50’lerin sonunda bir süperstara dönüşmesini işleyecek olan bu belgesel, efsanevi sporcunun 1970’lerin Brezilya’sında ulusal kahramana dönüşmesinin hikâyesini de anlatıyor.

Ne izlesem okusam dinlesem

TOM AND JERRY (HBO Max)
Yönetmen: Tim Story
Oyuncular: Chloë Grace Moretz, Michael Peña, Colin Jost, Ken Jeong
2021-İNGİLTERE, FRANSA, KANADA, ABD-101’/ANİMASYON, KOMEDİ, MACERA

Çizgi dünyasının meşhur karakterlerinden kedi Tom ile fare Jerry’nin ilk canlı çekim (live-action) filmi HBO Max’ta yayına giriyor. 1940 yılında William Hanna ve Joseph Barbera tarafından yaratılan ve yüzlerce kısa filmin ardından 80’lerde ekranlara taşınan serüveniyle tanınırlıkları artan Tom ile Jerry’i canlı aktörlerle buluşturan film, Jerry’nin planlarını engellemek amacıyla Tom ile işbirliği yapan genç bir kadının hikâyesini anlatacak.

Ne izlesem okusam dinlesem

MOXIE (Netflix)
Yönetmen: Amy Poehler
Oyuncular: Hadley Robinson, Lauren Tsai, Alycia Pascual-Pena
2021-ABD-111’/KOMEDİ, DRAM, MÜZİK

Haberin Devamı

Meşhur “Parks and Recreation” dizisiyle tanıdığımız Amy Poehler’in yönettiği ve oynadığı bu komedi, Jennifer Mathieu’nun aynı adlı romanından uyarlama. Okulundaki cinsiyetçi kuralları ve davranışlara canı sıkılan 16 yaşındaki lise öğrencisi Vivian’ın kimliğini gizleyerek feminist bir dergi çıkarması sonrası yaşananları anlatan filmde, Hadley Robinson başrolde.

TİYATRO

Ne izlesem okusam dinlesem

SEVGİLİ ARSIZ ÖLÜM-DİRMİT/Tiyatro Hemhâl (Moda Sahnesi)
Yazan: Latife Tekin
Uyarlayan-Yöneten: Hakan Emre Ünal Uyarlayan
Oynayan: Nezaket Erden
Tek Perde, 90’

Latife Tekin’in klasik romanı “Sevgili Arsız Ölüm”den Hakan Emre Ünal’ın ve Nezaket Erden’in birlikte uyarladıkları oyun, ödüllerle karşılandığı 2018’den bu yana etkisini yitirmeyen yapımlardan. Özellikle Nezaket Erden’in etkileyici tek kişilik performansıyla hafızalara kazınan oyun, köyden şehre göç eden kalabalık bir ailenin şehirle mücadelesini ailenin en küçük kızı Dirmit’in gözünden anlatıyor. Kaçıranlar ve yeniden izlemek isteyenler için 28 Şubat Pazar akşamı saat 20.00’de modasahnesi.com’da çevrim içi yayında.

KİTAP

Ne izlesem okusam dinlesem

80 YAŞ ZOR ZAMANLAR GÜNLÜKLERİ-Oya Baydar, Can Yayınları, Anı, 320 sayfa

Haberin Devamı

“Elveda Alyoşa”, “Kedi Mektupları”, “Sıcak Külleri Kaldı”, “Erguvan Kapısı” gibi ödülü öykü ve romanlarıyla tanıdığımız, edebiyatımızın usta kalemi Oya Baydar’ın küresel pandeminin ilk günlerinden başlayıp yıl sonuna dek tuttuğu notlardan oluşan “80 Yaş Zor Zamanlar Günlükleri”, Can Yayınları’ndan çıktı. Covid-19’un toplumsal hayattaki etkilerini gün gün takip eden kitap, 80 yıl boyunca mücadeleyi bir an olsun bırakmamış bir yazarın anılarını kaydederken, bugünün dünyasını ve Türkiye’sini gelecekte okumak adına da kalıcı bir bellek sunuyor.

TAŞ UYKUSU-Aslı Tohumcu, İletişim Yayınları, Roman
MENEWŞİ-Bedriye Topaç, Vate Yayınevi, Öykü
AMERİKAN SAVAŞI-Omar El Akkad, Doğan Kitap, Roman
BALIKLARIN BİLDİKLERİ-SUALTINDA YAŞAYAN KUZENLERİMİZİN İÇ DÜNYALARI-Jonathan Balcombe, Metis Yayıncılık, Bilim-Araştırma
İÇ SAVAŞ: BİR MARVEL EVRENİ ROMANI-Stuart Moore, İthaki Yayınları, Roman
TEBEŞİR BAHÇESİ-Gökhan Arslan, İthaki Yayınları, Şiir
FİL KAZASI-Şiir Erkök Yılmaz, Yapı Kredi Yayınları, Öykü
CASSANDRA DÜĞÜNDE-Dorothy Baker, Yapı Kredi Yayınları, Roman

MÜZİK

BEN ESTİM SEN ESME-Selin Sümbültepe, Alternatif, Albüm
DISTRACTIONS-Tindersticks, Alternatif Rock, Albüm
SUNTROPIQUE-Nicola Cruz, Elektronik, EP
LOST IN LIGHT-Ninze, Elektronik, EP
THE PREY-Monolink, Elektronik, Single
MIRRORS-Max Richter, Elektronik, Single

Ne izlesem okusam dinlesem

PİŞMAN OLUNMAYAN DÜNLER-Deniz Taşar, Alternatif, Albüm
DARDA KAL-Kamufle&Aspova, Rap, Single
ÇOK YAKINKEN-Lara Di Lara, Alternatif, Single
KUYTU-Çağrı Sertel, Caz, Albüm

Yazarın Tüm Yazıları