Ne izlesem, okusam, dinlesem

Alan Ball’un yazıp yönettiği ve özellikle oyuncularıyla ödül sezonunu etkilemesi beklenen “Uncle Frank”, Amazon Prime’da yayında. İstanbul Modern Sinema’nın dün başlayan “Kayıp Masallar” programından “Egomani”, kadınların ağzından şiddet hikâyeleri anlatan kısa belgesel “Hegemonya” ve Noel filmi arayanlara “Noel Günlükleri 2”, haftanın seyir seçenekleri. Raflarda bu hafta, James Joyce’un “en sevdiğim yazar” dediği usta Italo Svevo’nun “Yaşlılık” romanı, kulaklığımızda da Neşet Ertaş’ın makara bantlara kaydedilmiş türkülerini buluşturan “Bozkırın Tezenesi” albümü var.

Haberin Devamı

FİLM

Ne izlesem, okusam, dinlesem

UNCLE FRANK (Amazon Prime)
Yönetmen: Alan Ball
Oyuncular: Paul Bettany, Sophia Lillis, Peter Macdissi
2020- ABD-95’/DRAM

Oscarlı “American Beauty/Amerikan Güzeli”nin (1999) ve 2000’lerin kült dizilerinden “Six Feet Under” ile “True Blood”ın yapımcısı olarak tanıdığımız Alan Ball, yönetmenlikte de iddialı olduğunu 2017’de çektiği “Nothing Is Private” ile kanıtlamış, ancak devamını getirmemişti. Ball’u 13 yıl sonra yeniden kamera arkasına geçiren “Uncle Frank”, Ocak ayında prömiyerini yaptığı Sundance Film Festivali’nden beri çok konuşuluyordu. Ödül sezonunun iddialı yapımlarından biri olarak gösterilen ve hakları Amazon tarafından satın alınan film 70’lerde geçiyor ve New York Üniversitesi profesörü Frank’in babasının cenazesine katılmak için yeğeni Sophie ve partneri Walley ile birlikte çıktığı yolculukta geçmişiyle hesaplaşmasını anlatıyor. Marvel evreninin Vision’ı olarak tanıdığımız Paul Bettany ve “It”, “Gretel&Hansel” gibi yapımların 18 yaşındaki yetenekli oyuncusu Sophia Lillis başrollerde.

Ne izlesem, okusam, dinlesem

EGOMANİ/EGOMANIA (İstanbul Modern)
Yönetmen: Christoph Schlingensief
Oyuncular: Udo Kier, Tilda Swinton, Uwe Fellensiek
1986-Almanya-198’/DRAM

Haberin Devamı

İstanbul Modern Sinema’nın Goethe-Institut Istanbul işbirliğiyle hazırladığı “Kayıp Masallar” programı başladı. Seçkinin en dikkat çekici filmi ise, 10 yıl önce kaybettiğimiz, Alman sinema ve sanat dünyasının yaramaz çocuğu Christoph Schlingensief’in 1986’da henüz 26 yaşındayken çektiği “Egomani”. Udo Kier ve Tilda Swinton gibi ikonik iki oyuncuyu buluşturan film, Kuzey Denizi’ndeki bir adacıkta geçiyor ve aşk, kıskançlık, hırs ve cinayet gibi meselelerin etrafında dönüyor. Yönetmen Schlingensief’i daha yakından tanımak isteyenlere ise, seçkideki “Sessizliği Yırtan Çığlık” adlı belgesele bakmalarını öneririz. İstanbul Modern’in web sitesinde Türkçe altyazı seçeneğiyle ücretsiz izleyebilirsiniz.

Ne izlesem, okusam, dinlesem

NOEL GÜNLÜKLERİ 2 (Netflix)
Yönetmen: Chris Columbus
Oyuncular: Kurt Russell, Judah Levis, Goldie Hawn, Kimberly Williams-Paisley
2020-KANADA-112’/KOMEDİ, MACERA

Haberin Devamı

“Home Alone/Evde Tek Başına”, “Mrs. Doubtfire” gibi 90’ların popüler yapımlarının yanı sıra Harry Potter serisinin ilk iki filmini de yönetmiş Chris Columbus’un Netflix’e çektiği Noel filmi, 2018’de ilkini izlediğimiz serinin ikinci halkası. Kate ve Jack kardeşler bu kez, Kuzey Kutbu’nu yok edip Noel’i ortadan kaldırmakla tehdit eden Belsnickel adlı çocuğa karşı günü kurtarmaya çalışıyorlar.

Ne izlesem, okusam, dinlesem

HEGEMONYA (YouTube)
Yönetmen: Handan Uslu
2020-TÜRKİYE-25’/BELGESEL, KADIN

Hayatın farklı noktalarından 9 kadının şiddet ve mücadele deneyimlerini konu alan kısa belgesel “Hegemonya”, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nde YouTube’da yayınlandı. Dijital hak temelli çalışmalarıyla tanıdığımız kadın örgütü kadinhaklari.org’un hazırladığı ve ücretsiz izlenebilen film, birbirinden farklı kadınların kişisel tecrübelerinden yola çıkarak şiddeti tariflemeyi başarırken, hak ve yaşam mücadelesinde kadını bekleyen hukuki ve psikolojik yolculuğun izini de sürüyor

Haberin Devamı

KİTAP

Ne izlesem, okusam, dinlesem

YAŞLILIK- Italo Svevo, İthaki Yayınları, 256 sayfa, Roman

Dünya edebiyatının en önemli yazarlarından Italo Svevo’nun, “İşte Hayat” ve “Zeno’nun Bilinci” ile birlikte anılan başyapıtı, 35 yaşındaki Emilio’nun güzel Angiolina’ya duyduğu takıntılı tutkusunun yarattığı yıkımı anlatıyor. Adı “Yaşlılık” olsa da Svevo’nun bir gençlik romanı olarak düşünüp yazdığı kitap, yirminci yüzyıl insanının kıskançlık, ihtiras ve umutsuzluk dolu karmaşık iç dünyasını ve buhranlarını mükemmel biçimde kelimelere döküyor.

MARION DE LORME-Victor Hugo, İletişim Yayıncılık, Oyun
ANNEMİN KABURGASI-Burçin Tetik, İletişim Yayıncılık, Öykü
İSTASYON-Birgül Oğuz, Metis Yayıncılık, Öykü
CÜMLE GÖĞÜN MAVİSİ-Ayhan Koç, İthaki Yayınları, Roman

Haberin Devamı

MÜZİK

Ne izlesem, okusam, dinlesem

BOZKIRIN TEZENESİ-Neşet Ertaş, Halk Müziği, Albüm
Halk müziğinin unutulmaz söz ve müzik yazarlarından Neşet Ertaş’ın makara bantlara kaydedilmiş eski dönem eserlerinden oluşan “Bozkırın Tezenesi”, Kalan Müzik etiketiyle CD, LP ve dijital formatlarda yayınlandı. Yaşar Kemal’in verdiği adla “Bozkırın Tezenesi” (çalgıç) olarak da anılan usta müzisyenin 1970’li ve 80’li yıllarına ait kayıtlarından oluşan albümde, aralarında “Neredesin Sen”, “Ahirim Sensin”, “Zülüf Dökülmüş Yüze” gibi klasiklerinin de olduğu 28 türkü yer alıyor. Arşiv meraklılarına duyurulur.

SEN CİDDİSİN-Sezen Aksu, Pop, Single
ŞEB-İ HİCRAN-No Land&Ercüment Vural, Alternatif, Single
I SAW MOMMY KISSING SANTA CLAUS-Amy Winehouse, RnB, Single
VERUM-Dandara&Alex Fogo, Elektronik, Albüm

Yazarın Tüm Yazıları