Ne izlesem okusam dinlesem

Yeni çıkanlarda bu hafta; çevreci ve belgesel yapımcısı Sir David Attenborough’un 50 yıllık efsanevi kariyerini anlatan “David Attenborough: Gezegenimizden Bir Yaşam”, James McBride’ın ödüllü kitabından ekrana uyarlanan Ethan Hawke’lu mini dizi “The Good Lord Bird”, Haydar Ergülen’in A’dan Z’ye kelimeleri yeniden tanımladığı kitabı “Nişanlılar İçin Şarkılı Alfabe” ve Oceanvs Orientalis’in yeni EP’si “Gran Tribulación” var.

Haberin Devamı

DİZİ

Ne izlesem okusam dinlesem

THE GOOD LORD BIRD (beIN Connect)
Oyuncular: Ethan Hawke, Joshua Caleb Johnson, Hubert Point-Du Jour
2020-ABD-MİNİ DİZİ-7 BÖLÜM/DRAM

James McBride’ın 2013’te Amerikan Ulusal Kitap Ödülü’nü alan ve Türkçe’ye “Talih Kuşu” adıyla çevrilen romanından uyarlanan dizi, 19. yüzyılda köleliği kaldırmak için mücadele eden John Brown ile çocuk köle Henry Shackleford’ın yolculuğunu anlatıyor. “Before” serisi, “Boyhood” filmleriyle tanıdığımız, bağımsız sinemanın önemli aktörlerinden Ethan Hawke’un başrolünde olduğu ve aynı zamanda yazar kadrosunda yer aldığı dizi, 7 bölümden oluşuyor. Suudi Arabistan’ın ilk kadın yönetmeni Haifaa Al Mansour’un da yönetmenleri arasında olduğu mini diziyi 7 Ekim’den itibaren her çarşamba beIN Connect’te izleyebilirsiniz.

Ne izlesem okusam dinlesem

THE HAUNTING OF BLY MANOR (Netflix)
Oyuncular: Henry Thomas, Victoria Pedretti, Andrew Neil McKenzie
2020-ABD-9 BÖLÜM/DRAM, KORKU

Haberin Devamı

2018’de yayınlanan ilk sezonuyla büyük ilgi gören “The Haunting of Hill House”un ikinci sezonu bu kez Henry James’in “Turn of the Screw”dan esinleniyor. İlkinde olduğu gibi Mike Flanagan’ın imzasını taşıyan yeni sezon, iki kardeşe bakmak için mürebbiye olarak geldiği evde hayaletler gördüğünü söyleyen bir kadının yaşadıklarını işleyecek.

FİLM

Ne izlesem okusam dinlesem

WAITING FOR THE BARBARIANS/BARBARLARI BEKLERKEN (Sinema)
Yönetmen: Ciro Guerra
Oyuncular: Mark Rylance, Robert Pattinson, Johnny Depp, Greta Scacchi
2017-ABD, KANADA-109’/DRAM, KORKU

Nobel ödüllü Güney Afrikalı yazar J.M. Coetzee’nin hayali bir imparatorlukta geçen aynı adlı romanından uyarlanan film, ürkütücü bir zorbalığın hikâyesini tanınmış oyuncular eşliğinde anlatıyor.

Ne izlesem okusam dinlesem

BOOKS OF BLOOD (Hulu)
Yönetmen: Brannon Braga
Oyuncular: Britt Robertson, Anna Friel, Rafi Gavron
2020-ABD-116’/DRAM, KORKU

Haberin Devamı

Korku edebiyatının usta yazarlarından Clive Barker’ın 80’lerde yayınlanan meşhur korku antolojisi “Kan Kitapları”ndan uyarlanan film, uzay ve zamanda birbirine geçmiş üç hikâyeden oluşuyor.

Ne izlesem okusam dinlesem

   FFFKNIVES OUT/BIÇAKLAR ÇEKİLDİ (beIN CONNECT)
Yönetmen: Rian Johnson
Oyuncular: Daniel Craig, Jamie Lee Curtis, Ana de Armas, Chris Evans
2019-ABD-130’/KOMEDİ, DRAM, SUÇ

Tanınmış polisiye yazarı Harlan Thrombey 85. doğum günü partisinden hemen sonra malikanesinde ölü bulunduğunda, meraklı ve neşeli bir dedektif olan Benoit Blanc cinayeti çözmesi için gizemli biri tarafından işe alınır. Oyuncu kadrosu kadar Oscar’a aday olan senaryosuyla da dikkat çeken film, iyi bir polisiye özleyenlerin hasretini giderecek türden bir eğlence sunuyor.

BELGESEL

DAVID ATTENBOROUGH: A LIFE ON OUR PLANET/GEZEGENİMİZDEN BİR YAŞAM (Netflix)
Yönetmen: Alastair Fothergill, Jonathan Hughes, Keith Scholey
Oyuncular: Donald Pleasence, Jamie Lee Curtis, Nancy Kyes
2020-İNGİLTERE-83’/BELGESEL

Haberin Devamı

Çevre ve doğa belgeselciliğinin rock star’ı İngiliz çevreci ve belgesel yapımcısı Sir David Attenborough’un hayatını anlatan belgesel ekranlarda. 94 yaşındaki efsanenin 1950’lerden bugüne uzanan eşsiz kariyerini de gözler önüne seren film, doğa, vahşi yaşam, iklim değişikliği, çevre duyarlılığı konularını da işliyor. Özellikle 1979’da yayınlanan ‘Life on Earth’ adlı belgesel serisiyle tanınan, sesi ve anlatımıyla birçok kuşağa belgeseli sevdiren Attenborough, 24 Eylül’de giriş yaptığı Instagram’da en hızlı 1 milyon takipçiye ulaşma rekorunu kırarak Guinness Rekorlar Kitabı’na girmişti.

KİTAP

Ne izlesem okusam dinlesem

NİŞANLILAR İÇİN ŞARKILI ALFABE
Haydar Ergülen/Kırmızı Kedi Yayınevi/Deneme

Haberin Devamı

Türkiye şiirinin yaşayan en iyi şairlerinden Haydar Ergülen’in farklı mecralarda yayınlanan, deneme türüne yeni soluk kattığı “alfabe”leri bu kitapta bir araya geliyor. Şiirden yola çıkan, hatıralarda duraklayan, günceli kuşatan bu lügatte; Aşk’tan Devrim’e, Cumartesi Anneleri’nden Neşet’e, Nar’dan Üzüm’e ve Zeytin’e, Eskişehir’den Napoli’ye, Üç Fidan’dan Gezi’ye, Karantina’dan Göçmen’lere, bir çok kavram Haydar Ergülen’in kaleminde yeni anlamlarına kavuşuyor.

UMUTSUZ OLMA CESARETİ
Slavoj Zizek/Eksik Parça/Felsefe

AHLAKİ KÖRLÜK
Leonidas Donskis&Zygmunt Bauman/Ayrıntı Yayınları/Felsefe

EVLER CİNLER PERDELER
Lyudmila Petruşevskaya/Jaguar Kitap/Hikâye

HAYVANLAR SENFONİSİ
Dan Brown/Altın Kitaplar/Çocuk

MÜZİK

Ne izlesem okusam dinlesem

GRAN TRIBULACIÓN
Oceanvs Orientalis/Elektronik/EP

Haberin Devamı

Elektronik müziğin Türkiye’deki en yaratıcı isimlerinden Oceanvs Orientalis’in yeni EP’si geçen hafta dijital müzik kanallarında yayınlandı. İçinden geçtiğimiz zamanların kıyamet duygusundan esinlenerek adını, Hristiyan eskatolojisinde dünyanın sonunu işaret eden “Great Tribulation / Büyük Sıkıntı”dan alan albüm, müzisyen tarafından “önsezi olmaktan çok umut verici bir uyarı” sözleriyle tanımlanıyor. 4 şarkıdan oluşan EP’de, 12. yüzyıl Endülüs halk şarkısı “Lamma Bada Yatathanna” yorumuna özellikle dikkat.

HABASA
Rey&Kjavik/Elektronik/Single

HAYVAN GİBİ
Baba Zula/Saykodelik/Albüm

KENDİMCE
Sezen Aksu/Pop/Single

AKUSTİK HİKAYELER
İlhan Şeşen&Vedat Sakman/Pop/Albüm

Yazarın Tüm Yazıları