Sadece yukarı değil her yöne bakın

Dijital platformlardan birinde İngilizce adı Don’t Look Up (Yukarı Bakma) olan bir film yayınlandı.

Haberin Devamı

Kadro müthiş. Meryl Streep, Cate Blanchett, Jennifer Lawrence ve Leonardo DiCaprio gibi oyuncular seyir zevkini arttıryor.
Filmi beğendiğimi ifade ederek başlayayım. Bazı dostlar, entelektüel derinlik arayışı nedeniyle, sanatın toplumsal dönüştürücü gücünü hafifsiyorlar.

Sanat sanat içindir anlayışının kısıtlılığı içinde değişimin bir yerden başlaması gerektiğini yok sayıyorlar. Kitleler genel güdülenmelerle hareket etme eğilimindedirler. Yerçekimi gibi büyük kütleler v güçler çekim merkezi olmuştur ve olmaya da devam edeceklerdir.

Başarılı olan futbol takımının taraftarının artması, popüler kültürün kendisine daha çok takipçi bulması bu toplumsal fizik gerçeğine dayanır.

O nedenle dar entelektüel beğenileri topluma dayatmayı, 2 ay yoğun bakımda yatmış birine koş demeye benzetirim.
O nedenle ağır entelektüel kaygılar taşıyan sanatsal eserler yerine (Onlara da kesinlikle ihtiyaç var) popülerliği de barındıran ve daha çok insana ulaşabilecek bir derdi olan sanat eserlerinin faydasına inanırım. Bayağılığa kaçmadan bir şeyin basitçe anlatılmasının çok da güzel olduğunu düşünürüm.
Evet Don’t Look Up da bence bunlardan birisi.

Haberin Devamı

Tıpkı Matrix 1 gibi, tıpkı Dövüş Kulübü gibi vs. Aydın, halk, medya ve siyasilerin olaylara bakışını mizahi bir dille aktarmayı başaran ve söyleyecek sözlerini de bir o kadar güzel anlatan bu filmi izlemenizi öneririm. Filmin başında, insanların takındığı tavırların, sonlara doğru nasıl farklılaştığı ve bilim insanlarının tavrı izlemeye değer.

Film de gezegenimize 6 ay içinde çarpması muhtemel bir kuyruklu yıldız ekseninde sergilenen tutumlar, esprili bir dille anlatılmış. Kuyruklu yıldızın yerine, küresel ısınma, açlık, savaşlar gibi pek çok şeyi oyabilirsiniz.

Size Yukarı Bakmayın diyenler ya da tersini söyleyenlere aldanmayın. Aklınızı kullanın. Her yöne bakın.İşimiz kolay değil her yerden manipüle ediliyoruz ama denemek zorundayız.
Yeni yılda daha çok yöne sağlıklı bakabilmeniz dileğiyle mutlu yıllar dilerim. Kalın sağlıcakla.

Yazarın Tüm Yazıları