Akıllar tazminat yükünde

EYT yani ‘Emeklilikte Yaşa Takılanlar’.

Haberin Devamı

Artık herkesin malumu sanırım. İktidar yıl sonu itibarıyla yasayı çıkaracağını en yetkili ağızdan dile getirdi.
Yani macun tüpten çıktı. Artık beklenti tamamen ısındı.
Ben de yıllarca EYT’yi beklemiş ama göremeden emekli olmuş birisi olarak EYT’nin bir mağduriyet yarattığına yürekten inananlardanım. Oyun oynanırken kural değiştirilmez. Maç 90 değil 150 dakikaya çıktı demek gibi bir şey bu.
*
Olan oldu. Şimdi çözüm aranıyor. Ancak, çok da kolay olmayacak gibi. Yasa tasarısı henüz Meclis’e gelmedi. Detaylarını hep beraber göreceğiz; ancak her nasıl çıkarsa çıksın, iş veren tarafında bir huzursuzluk olduğu da muhakkak. Özellikle personeline uzun yıllardır sahip çıkan işletmelerin yasanın çıkmasının ardından ciddi bir tecrübeli iş gücü kaybı yaşayacağı ve ciddi bir tazminat yükü altına gireceği kaygısı hakim.

Haberin Devamı

Yapılacak düzenlemenin tazminat yükünü nasıl azaltacağı merak konusu. Bir başka kaygı ise, yasanın yılbaşıyla birlikte yürürlüğe girmesi halinde tazminat oranlarının da yükselecek olması. Tazminatta yapılacak yüzde 50’lik bir artış bile işletmelerin kabusu olmaya başladı.
Farklı açıklamalar yapılıyor. Kimi 3-4 milyon EYT’li olduğunu kimi ise hemen emekli olacakların sayısının 1 milyonu geçmeyeceğini ifade ediyor.
Rakam ne olursa olsun, sıkıntıların yaşanacağı da aşikar. Yasa Meclis’e geldiğinde iş verenin kaygılarının da göz önüne alınması, üretimde kayıplar olmaması açısından önemli.
*
Başta da söylediğim gibi ben de eski bir EYT’li olarak, yaşanan haksızlığın sona ermesini canı gönülden istiyorum ancak yeni mağduriyetler doğurmamak için dikkatli olmak gerekli.
Bir başka sorun da benim durumumda olan eski EYT’lilerin geçmişe dönük hak talebinde bulunup bulunamayacağı. Yaşayıp göreceğiz ama hakları yenen binlerce insan nasıl bir tepki verecek acaba?
Kalın sağlıcakla.

Yazarın Tüm Yazıları