2022 biterken

2022 ekonomik olarak ülkemiz ve dünya için hiç de iyi geçmedi. 2023’ün daha iyi olmasını umuyoruz ama zorlukların devam etmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Malum 2023 seçim yılı. Seçim yılın ortasına gelince haliyle derlenip toparlanmak neredeyse yılın bitmesine denk geliyor. Ancak dünya ve onun getirdiği ekonomik yapı sizi beklemiyor.
*
Yılın sonunu karamsar bitirelim ama gelecekten de umudumuzu yitirmeyelim. Malum asgari ücret açıklandı ve 5 bin 500 lira olan asgari ücret 8 bin 500 liraya yükseltildi. Bunun ardından gözler memur maaşlarına ve emekli aylıklarına çevrildi. Emeklilerin çoğu asgari ücrete yenilmiş oldu açıklanan bu rakamla. Emekliler açısından da iktidardan bir beklenti doğdu bile daha önce birkaç kez refah payı uygulayan iktidarın bu kez de benzer bir uygulama yapması şart görünüyor. Salt 6 aylık enflasyon farkıyla emekliyi memnun etmek hiç mümkün değil.
Bu durum, istihdam maliyetini artıracak ve enflasyonu körükleyecek kuşkusuz. Gelin, tarımsal girdi maliyetine bakarak, kısa sürede bizlere rahat olmadığına birlikte tanıklık edelim. Tarımsal girdi fiyat endeksi ekim ayında yıllık olarak yüzde 134.76, aylık ise yüzde 2.68. Bu endekste en yüksek paylara enerji ve yağlar kalemi yüzde 196.89, gübre ve toprak geliştiriciler kalemi ise yüzde 192.52 ile inanılmaz bir katkı yapıyor. Bina bakım masrafları yüzde 166, hayvan yemi yüzde 140, tarımsal ilaçlar yüzde 107’lik bir katkı sağlıyor tarımsal girdi fiyat endeksine. Bu rakamların bir çırpıda gerilemesi mümkün görünmüyor. Buna bir de işgücü maliyetinin artışı eklendi. Hele bir de ülkenin çok önemli bir kesimini temsil eden emeklilerin kısmen rahat edecekleri bir ücreti alamaması durumunda 2023 de sıkıntılı gidecek gibi.
*
Temel ihtiyaca erişim konusunda planlamaların yapılması gelir düzeyi düşük olanların yaşam standartlarına ulaşması açısından önemli. Yıllarca tarımın salt çiftçiyi ilgilendiren bir durum olmadığını yazdım. Gelinen ve yakın gelecekte çok daha yakıcı fark edilecek olan gerçek budur. Acilen gıdaya ulaşımın rahatlatılması gerekmektedir. Bu sırf sübvanse sistemleriyle değil, tarımın bir ekonomisi olduğu gerçeği ve o gerçeğin de kuralları olduğunun bilinmesiyle yapılabilir.
İçiniz kararmasın. Bizimki önden bir uyarı. İnsan umuttur ve Türkiye güçlü bir ülkedir. Geleceğimiz her zaman güzel olacaktır.
Yeni yıl sizlere önce sağlık getirsin. Gerisini hep beraber hallederiz. Kalın sağlıcakla.

Yazarın Tüm Yazıları