Moda işte bu ‘Aziz’im...

Ünlü moda ikonu Yves Saint Laurent’in hayatı bir kez daha beyazperdede. ‘Saint Laurent’ adlı yapım seyircisini ana karakterin tutkulu dünyasında dolaştırırken kronolojik bir tarih gezisine de çıkarıyor.

Haberin Devamı

Moda, sizin adınızla anılıyorsa elbette bu alanın ikonlarına bir şekilde uğramak zorundasınız. Bu; gönül, vefa ya da kültürel bir borçtur aynı zamanda. Hele ki onlar sizin çocuklarınızsa... Yalnız ortada şöyle bir problem var, Fransız sineması ne zaman onlara el atsa tuhaf bir refleksi de beraberinde gösteriyor, o da şu: Aynı karaktere aynı zaman dilimi içinde iki filmle uğruyorlar. Bu tavrı en son Coco Chanel’i anlatan ve arka arkaya vizyona çıkan 2009 tarihli iki filmde; ‘Coco Chanel & Igor Stravinsky’ ve ‘Coco avant Chanel’de görmüştük. Şimdi de Yves Saint Laurent benzer bir şekilde gölgesini perdeye aksettiriyor. Aynı yıl (2014) çekilen iki filmden önce Jalil Lespert imzalı ‘Yves Saint Laurent’i izlemiştik, bu hafta da yönetmenliğini Bertnard Bonello’nun üstlendiği ‘Saint Laurent’ huzurlarımızda.

Haberin Devamı

Moda işte bu ‘Aziz’im...

İki film de kuşkusuz Cezayir doğumlu ünlü modacının yükselişi, aşkları, özel hayatı, tasarım dünyasındaki adım adım yükselişi gibi benzer limanlara uğruyor. Lakin 150 dakikalık süresiyle Bonello’nun yapıtı hem daha geniş bir zaman skalasında hareket etmenin avantajını yaşıyor hem de yönetmenlik dokunuşu açısından daha iyi bir yerde duruyor. ‘Saint Laurent’de ana karakterin tutkulu dünyasında dolaşırken zaman zaman kronolojik bir tarih gezisine çıkıyoruz. Bonello, özellikle grafik anlatımda çok başarılı. Ekranın ikiye bölünüp bir yanda Yves Saint Laurent defilelerinden görüntülerin akıp gittiği, öte yanda gerçek tarihin önemli dönemeçleriyle (‘68 hareketi’, Sartre, Vietnam Savaşı vs.) perdeye yansıtıldığı bölümler etkileyici ve zarif.

Öykü Yves Saint Laurent’in yakın çevresindeki ortağı ve sevgilisi Pierre Berge’in yanı sıra tutkulu aşkı Jacques de Bascher, modelleri Betty Catroux ve Loulou de la Falaise, YSL Stüdyosu’nun yöneticisi Anne-Marie Munoz gibi karakterlere de uğruyor. ‘Saint Laurent’ ana omurgasını 1967-76 yılları arasında kuruyor ve nihayetinde ünlü moda ikonunun son dönemini perdeye aksettiriyor.

Oyunculuklara gelince: Lespert imzalı ‘Yves Saint Laurent’in en iyi yanı, modacıyı canlandıran Pierre Niney’nin performansıydı. Bonello’nun filminde de Gaspard Ulliel çok etkileyici bir Yves Saint Laurent portresi sunuyor. Öte yandan eski bir Visconti oyuncusu olan Helmut Berger, modacının yaşlılığında muhteşem. Ayrıca Berge’de Jeremie Renier’yi, De Bascher’de Louis Garrel’i, Loulou’da Lea Seydoux’yu izliyoruz. Toparlarsak ‘Saint Laurent’, etkileyici bir biyografi. Tek bir problemi var; 150 dakikalık süresi.

Haberin Devamı

Saint Laurent
Yönetmen: Bertnard Bonello
Oyuncular: Gaspard Ulliel, Jeremie Renier, Louis Garrel, Lea Seydoux, Amira Casar, Helmut Berger, Aymeline
Valade, Micha Lescot / Fransa yapımı

Yazarın Tüm Yazıları