Biraz ‘hareket’lenelim...

Haftaya sinemalar açılıyor. Kitleleri salonlara yeniden, büyük stüdyo yapımı aksiyonlarla çekme çabası var. Bunun somut göstergesi de ‘Hızlı ve Öfkeli’ serisinin dokuzuncu adımı olan ‘F9’. Biz de bu vesileyle aksiyon sinemasının öne çıkan yapımlardan bir derleme oluşturduk. Belki bu listeden kimi yapıtları yeniden izleyerek önümüzdeki haftaya kadar antrenman yapmış olursunuz!

Haberin Devamı

1. BÜYÜK HESAPLAŞMA / HEAT
Bir ipte iki efsane

Biraz ‘hareket’lenelim...

Her eyleminden kusursuzca sıyrılan bir hırsız ve çetesiyle onların peşine takılan bir dedektif... Sinema tarihinin iki büyük ikonu, Robert De Niro ve Al Pacino’yu ‘Baba’ serisinden sonra hacimli rollerle karşımıza getiren bu suç aksiyonu, Michael Mann’in usta rejisiyle unutulmaz bir yapıta dönüşür. İki ana karakterin buluşup kahve içtikleri sekans, filmin doruk noktasıdır...

2. SON ULTİMATOM / THE BOURNE ULTİMATUM
Hafıza yerine gelirken...

Biraz ‘hareket’lenelim...

Haberin Devamı

İlki 2002’de çekilen ve Robert Ludlum’ın karakterini modernize ederek günümüze taşıyan ‘Bourne serisi’, şimdiki zaman politik dengelerinde dolaşırken meselelere doğru noktalardan yaklaşıyor ve örgütünden bağımsız bir ajan tipolojisini de gerçekçi çizgilerle sunuyor. Ana karakterin kaybettiği hafızasıyla yavaş yavaş buluşmasını anlatan ve Paul Greengraas imzasını taşıyan son adımsa üçlemenin de en iyi filmi. Seriyi Matt Damon sürüklüyor.

3) SEVGİNİN GÜCÜ / LEON
Tutunamayanlar

Biraz ‘hareket’lenelim...

Uyuşturucu işine bulaşan babası ve ailesi öldürülen, kendisi de tesadüf eseri kurtulan küçük Mathilda’yı soğukkanlı seri katil Leon himayesi altına alır. Kariyerinin başında çizgi üstü filmler çekip sonradan irtifa kaybeden Luc Besson’un bütün dünyada ilgi gören bu ilginç aksiyonu, birbirlerine destek olan iki farklı yaştan insanın hikâyesini yer yer hüzünlü bir tonda anlatıyor. Filmin başrollerini Jean Reno, Natalie Portman, Garry Oldman ve Danny Aiello gibi isimler paylaşıyor.

4) KAYA / THE ROCK
Taş gibi aksiyon!

Biraz ‘hareket’lenelim...

Haberin Devamı

Devletin kendilerine yeterli ilgi göstermediğini düşünen bir grup asker, General Hummel öncülüğünde isyan bayrağını açarak Alcatraz Adası’nı ele geçirir ve buradaki turistleri rehin alır. Sorunu çözmekse kimyager Stanley Goodspeed’le Alcatraz’dan kaçmayı başaran nadir isimlerden biri olan eski mahkûm John Patrick Mason’a kalır... Sean Connery’yle Nicolas Cage’in sürükledikleri bu görkemli aksiyon, türün işine hâkim yönetmenlerinden Michael Bay’in en iyi filmlerinden biridir.

5) MAD MAX: FURY ROAD
Enerjisi ‘Max’imum

Biraz ‘hareket’lenelim...

1979’la 1985 arası üç filmde boy gösteren distopya sinemasının unutulmaz karakterini, yaratıcısı George Miller, 2015’te yeniden seyirciyle buluşturmuştu. Petrolle birlikte suyun da azaldığı bir dünyada Mad Max, ‘Ölümsüz Joe’ adlı zalime başkaldırır ve bir grup asi kadınla birlikte çölü geçerek kurtulmaya çalışır. Dinamik bir anlatımla süslediği filminde Miller, western tadı sunarken feminist göndermelerde de bulunur.

Haberin Devamı

6) GÖREVİMİZ TEHLİKE - YANSIMALAR / MISSION: IMPOSSIBLE - FALLOUT
‘Üçüncü Dünya’yı kurtaran ajan!

Biraz ‘hareket’lenelim...

Geçmiş zamanların ünlü TV dizisinin sinemadaki uzantısı niteliğindeki serinin, kimilerine göre en iyi filmi... Christopher McQuarrie’ın yazıp yönettiği çalışmada Tom Cruise ilerlemiş yaşına rağmen aksiyonun sınırlarını çok yükseklere taşıyan bölümlerle karşımıza çıkıyor ve dar Paris sokaklarından Keşmir semalarındaki helikopter kovalamacasına kadar uzanan sahnelerde sürekli seyircinin adrenalinini yüksek tutuyor. Öyküde Ethan Hunt ve arkadaşları gezegenin ‘muktedirleri’ yerine ‘Üçüncü Dünya’ üyelerini kurtarmaya çalışıyor...

7) JOHN WICK 3: PARABELLUM / JOHN WICK: CHAPTER 3 - PARABELLUM
Karşısına çıkmayın...

Haberin Devamı

Biraz ‘hareket’lenelim...

Ölmüş karısından hatıra kalan köpeği Rus mafyası tarafından yok edilince tekrar silaha sarılan bir tetikçi ve ortalığın kan revana dönmesi. ‘John Wick’ serisi böyle başlıyordu. İlk adım tutulunca diğerleri geldi. ‘2’ de fena değildi ama ‘1’ ve ‘3’ aksiyon çıtasını üst noktalara çeken örnekler. Özellikle son adımda öykü New York-Casablanca hattında gidip gelirken tetikçimiz peşindeki kiralık katilleri ortadan kaldırmak için olağanüstü bir mücadele veriyor. Chad Stahelski’nin yönettiği yapım, yine koreografisi yüksek aksiyon sahneleriyle seyirciyi kendisine bağlıyordu.

8) BELA / DUEL
Peşimi bırakır mısınız lütfen!

İşi dolayısıyla seyahat eden David Mann’e, solladığı bir TIR’ın şoförü musallat olur. Sürücüsü belli olan (ya da olmayan) ve birileri için büyük bir tehdide dönüşen takipçileri anlatan filmlerin ilki ve belki de en etkileyicisi. Daha sonra ‘Christine’, ‘Cehennem Yolu’ (Road Games), ‘Asla Yabancılarla Oynama’ (Joy Ride), ‘Tek Başına’ (Alone), ‘Dengesiz’ (Unhinged) gibi yapımlar bu öncü çalışmanın açtığı yoldan iz sürdüler. ‘Bela’nın en önemli özelliği Steven Spielberg’ün ilk filmi olması ve ondaki cevheri gösteren birçok emareyi barındırmasıdır.

Haberin Devamı

9) SON KAHRAMAN / LAST ACTION HERO
Bir biletle düşlere yolculuk

Minik Danny sihirli bir biletle perdede hayran olduğu Jack Slater adlı kahramanın evrenine doğru yolculuğa çıkar. Ama Jack’in ezeli düşmanı Benedict’in gerçek dünyaya geçmesiyle işler karışır. John McTiernan imzalı, 1993 tarihli yapım ana karakteri canlandıran Arnold Schwarzenegger’in kendi imajıyla dalga geçtiği, zekice yazılmış bir metne sahip, çizgi dışı bir aksiyon. 

10) TAM GAZ / BABY DRIVER
Âşık oldum, işi bırakıyorum

Soygunlarda ekibin kaçışını sağlayan genç bir şoför... İçine kapanıktır, eylemler sırasında kulaklıklarını takıp müzik dinler. Bir ara gönlünü garson bir kıza kaptırır ve kaygan zemine sahip ‘iş hayatından’ ayrılmak ister. Bu o kadar kolay olmayacaktır. Edgar Wright’ın ince  mizaha sahip yapıtı, sinema tarihinden birçok suç filmine göndermelerde bulunurken ustaca kurgulanmış takip sahnelerinin yanı sıra soundrack’indeki enfes müziklerle de dikkat çekiyordu.

BUNLAR DA VAR...

11. Yüz Yüze / Face/Off / Yön: John Woo

12. Zor Ölüm / Die Hard / Yön: John McTiernan

13. İlk Kan / First Blood / Yön: Ted Kotcheff

14. New York’tan Kaçış / Escape from New York / Yön: John Carpenter

15. Con Air / Yön: Simon West

16. Hız Tuzağı / Speed / Yön: Jan de Bont

17. Miami Vice / Yön: Michael Mann

18. Sürücü / Driver / Yön: Walter Hill

19. Tango ve Cash / Tango & Cash / Yön: Andrei Konchalovsky

20. Kaçak / The Fugitive / Yön: Andrew Davis

21. Sicario / Yön: Denis Villeneuve

22. Ronin / Yön: John Frakenheimer

23. Kırılma Noktası / Point Break / Yön: Kathryn Bigelow

24. Hızlı ve Öfkeli 5 / Fast Five / Yön: Justin Lin

25. 96 Saat / Taken / Yön: Pierre Morel

Yazarın Tüm Yazıları