Adana’nın yolları sinemadan

Çukurova’da sinema şöleni bugün başlıyor... 29. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali dolayısıyla çok sayıda yapım seyirciyle buluşacak. En heyecan verici bölüm olan ‘Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda ise Özcan Alper (Başkan), Julia Sinkevych, Gökhan Atılmış, Nazan Kesal, Levent Özdilek, Fahir Atakoğlu ve Prof. Dr. Umut Tümay Arslan’dan oluşan jüri, başvuran 50 film arasından seçilen sekiz yapımı değerlendirecek.

Haberin Devamı

Sonbahar, kültür sanat dünyası için aynı zamanda festivallerin yeniden start alma dönemidir. Nitekim ‘Dört A’, yani Adana, Ayvalık, Antalya ve Ankara Film Festivalleri için start bugün itibariyle veriliyor. Sinemamızın köklü organizasyonlarından ‘Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’, 29. kez seyirciyle buluşacak. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar öncülüğünde düzenlenen etkinlik, 18 Eylül tarihine kadar sürecek.

Saat 20.00’de Merkez Park Amfi Tiyatro’da düzenlenecek bu geceki açılış töreninde Zuhal Olcay ve Çukurova Symphonic Project sahne alırken Suzan Kardeş, Zihni Göktay ve Zafer Ayden de ‘Orhan Kemal Emek Ödülleri’ne kavuşacak. Gecenin sunuculuğunu ise Yetkin Dikinciler üstlenecek. Hale Soygazi ve Müjdat Gezen’e ise 16 Eylül gecesi ‘Yaşam Boyu Onur Ödülleri’ takdim edilecek.

Haberin Devamı

Festival Yürütme Kurulu Başkanlığı’nı Menderes Samancılar’ın üstlendiği bu sinema şenliğinde beş yarışmalı bölüm bulunuyor: ‘Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’, ‘Belgesel Film Yarışması’, ‘Uluslararası Kısa Film Yarışması’, ‘Ulusal Öğrenci Kısa Film Yarışması’ ve ‘Adana Kısa Film Yarışması’...

Festivalin kalbinin attığı öncelikli yer olan ‘Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda sekiz film ödül heyecanını tatmak için çabalayacak. Bu filmleri değerlendiren jüri ise şu isimlerden oluşuyor: Özcan Alper (Başkan), Julia Sinkevych, Gökhan Atılmış, Nazan Kesal, Levent Özdilek, Fahir Atakoğlu ve Prof. Dr. Umut Tümay Arslan. Festivalin SİYAD (Sinema Yazarları Derneği) jürisinde ise Erdoğan Mitrani, Fırat Ataç ve Kerem Bumin yer alıyor. Öte yandan Sevinç Yeşiltaş, Vedat Atasoy ve Derya Tarım’dan oluşan jüri tarafından değerlendirilecek ‘Ulusal Belgesel Yarışması’na ise 10 yapım katılıyor.

Adana’nın yolları sinemadan

Ustalar geçidi...

Festival süresince yarışma bölümlerinin dışında çok sayıda yapıt, izleyiciyle buluşacak. Örneğin sinema tarihinde kilometre taşı olmuş, çektikleri filmlerle öncü kabul edilmiş Satyajit Ray, Pier Paolo Pasolini, Luis Bunuel ve Robert Bresson gibi ölümsüz ustalar, kimi yapımları eşliğinde özel gösterimlerle anılacak.

Haberin Devamı

Ayrıca festivalin bugünlere gelmesinde çok büyük emekleri olan ve Ağustos 2021’de aramızdan ayrılan sevgili Kadir Beycioğlu hâtırasına, Cannes başta olmak üzere dünya festivallerinin en iyilerinden oluşan 33 filmlik seçki sunulacak.

Bu seçki dahilinde Claire Denis, Dardenne Biraderler, Hirokazu Koreeda gibi ustaların yanı sıra genç yeteneklerin filmleri seyirciyle buluşacak.

Festivalde ekolojik sorunları dile getiren çok özel belgeseller de ‘Sürdürüle-mez’ başlığını taşıyan bölüm kapsamında izleyiciyle buluşacak.

Söz konusu kategoride gösterilecek yapımlar şöyle: ‘Ormanların Kurtarıcısı’, ‘Buz Devri Parkı’, ‘Bölge’, ‘Hassas Mevzu’ ve ‘Dünyanın Bütün Nefesleri’. Birçok panelin, söyleşinin, etkinliğin de düzenleneceği festival, Adana’ya sinema dolu günler vaat ediyor. ‘İyi seyirler’ dileklerimizle diyelim.

Haberin Devamı

Adana’nın yolları sinemadan

Murat Özer anısına

Bu yıl 9 Mart’ta yakalandığı amansız hastalığa karşı verdiği mücadeleyi ne yazık ki kaybeden ve aramızdan ayrılan çok sevgili arkadaşımız, sinema yazarı Murat Özer de festivalde anılacak. Murat’ın anısına 14 Eylül saat 20.00’de ve 16 Eylül saat 14.30’da iki gösterim düzenlenecek ve bu gösterimlerde bu yılın ‘Altın Palmiye’ adaylarından Rumen yönetmen Cristian Mungiu imzalı ‘MR’ (Manyetik Rezonans) adlı film gösterilecek. CinePink Salon 1’deki gösterimler öncesi SİYAD Başkanı Okan Arpaç ve festival danışmanlarından Esin Küçüktepepınar, Murat Özer’i yâd edecekler.

Adana’nın yolları sinemadan

Filmleri nerede izleyebilirsiniz?
Festival boyunca gösterimler PGM ve Esas 01 Burda AVM içinde yer alan Cinemapink’te SALON-1-2-3-6 ve 7’de gösterilecek. Çocuklar için gösterilecek filmler ise Salon 3’te ücretsiz olarak minik sinemaseverlerle buluşacak. Ayrıca Seyhan nehri kıyısında gondolda (rezervasyon yaptırmanız kaydıyla) sinema keyfi yaşayabilirsiniz. Tüm film gösterimleri ücretsiz olacak.

Haberin Devamı

Adana’nın yolları sinemadan

‘Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’

* Bana Karanlığını Anlat/Yönetmen: Gizem Kızıl
* Bir Zamanlar Gelecek: 2121/Yönetmen: Serpil Altın
* Çilingir Sofrası/Yönetmen: Ali Kemal Güven
* Ela ile Hilmi ve Ali/Yönetmen: Ziya Demirel
* Kabahat/Yönetmen: Ümran Safter
* Mendirek/Yönetmen: Cem Demirer
* Suna/Yönetmen: Çiğdem Sezgin
* Yaban/Yönetmen: Tareq Daoud

‘Ulusal Belgesel Yarışması’

* Bakırköy Underground / Yön: Berkay Şatır
* Bir Zamanlar Yeşilçam: Abdurrahman Keskiner / Yön: Mehmet Güreli
* Bu Ben Değilim / Yön: Jeyan Kader Gülşen, Zekiye Kaçak
* Crossroads / Yön: Mahmut Fazıl Coşkun
* Herkes Toprağa Gömülür, Ben Suya / Yön: Fettullah Çelik
* Koudelka: Aynı Nehirden Geçmek / Yön: Coşkun Aşar
* Köşe Başı Beklerim / Yön: Neslihan Kültür
* Maffy’s Jazz / Yön: Deniz Yüksel Abalıoğlu
* Metamazon / Yön: Can Adiloğlu
* Senin Yıllardır Gerçekleştirmeyi Beklediğin Bir Düş Var / Yön: Pınar Fontini

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları